//Garázdálkodók a kertünkben avagy a meztelen csigák elleni védekezési lehetőségek

Garázdálkodók a kertünkben avagy a meztelen csigák elleni védekezési lehetőségek

A tél vége közeledik, már a kertünk is éledezik. Tudtad, hogy a meztelen csiga túléli a telet a talajban? Ha növekednek a palánták, nagyon kell vigyázni rájuk a kiültetés után, mivel a meztelen csigák előszeretettel fogyasztják. Ez a cikk azért íródott, mert egyrészt időszerű a probléma, másrészt pedig mert nehéz és fontos feladat az ellenük való védekezés.

Növekvő társadalmi érzékenység mutatkozik környezetünk iránt, és növekvő etikai érzékenység az állatvédelemmel kapcsolatban, ezért a kémiai védekezésről nem ejtünk szót cikkünkben, de adunk jó néhány tippet, bízva abban, hogy az olvasók hasznára lesznek!

A csigák puhatestű állatok

Az ízeltlábúak után az állatvilág második legnépesebb törzse. A puhatestűek törzsének pedig a csigák a legnagyobb fajszámú osztálya. A szakirodalomban haslábúak néven is említik, mert hasuk ellaposodott, és erőteljes bőrizom tömlővel ellátott testrész, amivel helyváltoztatásra képesek. A csigák egy csoportja a meztelen csigák, amelyeknek nincs vagy alig látható külső váza van. Kb.26 fajtája ismert.

A meztelen csiga károsítja a zöldségeket

Az ellenség legyőzésére jó stratégia, ha megismerjük, kivel állunk szemben. A szárazföldi meztelen csiga fajok tüdővel lélegeznek, de a nedves körülményeket kedvelik, mert segít nekik a közlekedésben. Eső után tömegesen károsítják a kertekben a zöldségeket, és még a betonúton is találkozhatunk velük. Előszeretettel pusztítják a lágyszárú növényeket, vannak kedvenceik, pl. a saláta, a zöldpaprika, eper és a káposzta. Kerülik a fényt, ezért főleg éjszaka táplálkoznak. Amerre járnak, nyálkacsíkot húznak maguk után, ez síkosabbá teszi a hasláb felszínét. A nyálka a talpmirigy váladéka.  A táplálékot reszelőnyelvüknek köszönhetően gyorsan fogyasztják el. Főként talajra rakják petéiket, levelek alá, a nyár végi és ősz eleji időszakban. Az ember utazásai során „behurcol” bizonyos állatfajokat, mint pl. a spanyol meztelen csiga.

Óvjuk a palántákat!

Védekezés a meztelen csigák ellen

Mint minden élőlénynek, nekik is vannak természetes ellenségeik, ezért jó megoldás a sünik vagy a békák becsalogatása a kertünkbe. Állítólag a fácán, a fogoly, a vakond is veszélyt jelent rájuk.

Van pár, számukra nem túl kedves növény, azok ültetésével is távol tarthatjuk őket kertünktől. Ilyenek a paradicsom, fekete ribizli, begónia. A veteményes köré pedig fűszernövények kerüljenek, amiktől aromájuk miatt irtóznak (hiszen erőteljes az illatuk és ízük egyaránt). Pl. fokhagyma, levendula, kakukkfű, rozmaring, zsálya, majoránna, édeskömény, és még lehetne folytatni a felsorolást.

A sűrű növényzettel benőtt területek búvóhelyül szolgálnak a csigáknak, ezek ritkítása, felszámolása, valamint a fű kaszálása eltávolodásra bíztatja őket.  Jó ötlet az akadálypályák építése: fűrészpor, kőpor, összetört tojáshéj, kávézacc, amik a csigák közlekedését nehezítik. Az oltott mész (vízelvonó szer, mint a só) és a dohánypor azt a célt szolgálja, hogy megnehezíti a közlekedésüket a járataikhoz helyezve.

Halak takarmányozására is megfelelő a meztelen csiga a halastóba dobva. De biológiai fegyverként megemlíthetjük a tyúkokat és a kacsákat, legfőképp az indiai futó kacsát, aki ügyesen meg is találja zsákmányát, amelyből többet is képes elfogyasztani egyszerre. Ezen felbuzdulva ügyes vállalkozók Angliában kacsacsapatokat adnak bérbe kertészeknek. Ha az ökológiai megoldások híve vagy, a műtrágya helyett című írásunkban is hasznos információkat olvashatsz.

Végül 2 nem túl humánus módszer: A sózást, amikor egy sós vízzel teli vödörbe dobálják a meztelen csigákat, ősi módszernek tartják. Valamint a nyitott edényekbe helyezett sörből és élesztőből készült csapda is hatékony lehet, mert az illat vonzására egyszerűen belesétál a csapdába, ha az a talajszintnél nem magasabb.

A kémiai védekezésről nem esett szó, de fontos hír, hogy nyár közepétől EU-rendelet alapján szigorodnak a csigaölő szerek vásárlásának feltételei! A későbbiekben növényvédelmi alaptanfolyam vagy egyéb szakmai képzés szükséges a termékek vásárlásához. Növényorvosi vénnyel egyszeri vásárlásra lehet jogosult a gazdálkodó.

Összegzés

A meztelen csiga kártékony állat, rengeteg problémát okoz a kertekben. Az ellenség legyőzésére jó stratégia, ha megismerjük, kivel állunk szemben. Először próbáljunk megfelelő módszert találni a távoltartásukra, például ültessünk általuk nem kedvelt fűszernövényeket, mint a levendula, fokhagyma, kakukkfű stb. Ha nem segít, akkor nekik is vannak természetes ellenségeik (pl. sünik és békák), gondoskodjunk arról, hogy megtelepedhessenek kertünkben, és segítségünkre legyenek a csigainvázió során. Valamint búvóhelyeik felszámolásával, nedvesség hiánya okán is elpártolnak tőlünk, és jó ötlet lehet az akadálypályák építése (zúzott tojáshéj, kőpor, fűrészpor, kávézacc), ami a közlekedésüket nehezíti.

Ha nem csak a csigák, hanem a nyulak ellen is kell védekezni, akkor ajánljuk a Védekezés a nyulak ellen című cikkünket is.