Garázdálkodók a kertünkben, avagy a meztelen csigák elleni védekezési lehetőségek

hirdetes

A meztelen (vagy spanyol) csigák (Limax spp., Milax spp.) a kertbarátok legnagyobb ellenségei. Nem kímélnek, csapatostul érkeznek, és mindent letarolnak, ami az útjukba kerül. Leggyakoribb esetben levélkártevők, így minden olyan kis zöldségre vagy palántára veszély leselkedik, amely közvetlenül a talaj színe felett gyarapodik. Mivel nappal nem aktívak, ezért csak nyomait fedezhetjük fel, úgy, mint megrágott levélszélek (a fő erek érintetlenül maradnak), a terméseken és a gyökérnyakon látható mélyedések valamint a jellegzetes csillogó nyálka csíkok, amelyeket maguk után húznak.

Tápnövényei közé tartoznak a káposztafélék, a bab, őszintén szólva minden levél- és gyökérzöldség, valamint a kikelő friss palánták. Ezek az aprónak nem nevezhető kerti kártevők pete alakban telelnek át, majd a lárvák kb. 2-4 hét alatt kelnek ki. A kifejlett egyedek csak éjszaka vagy pedig esős időben hajlamosak előbújni, így védekezés ellenük leginkább csapdázással vagy természetes ellenségük bevetésével lehetséges!

1. ábra: Indiai futó kacsa

Szerencsénkre rengeteg természetes ellensége van, többek között a tyúkfélék, kacsák (legismertebb közülük az indiai futókacsa, ökológiai gazdálkodásban szinte csak ezeket az állatokat alkalmazzák a csigatámadás ellen, jelzem, hatékonyan), de ide tartoznak a vakondok, a sünik és nem utolsó sorban az ember. Vegyszeres védekezés is van ellenük, ám ezekkel a szerekkel vigyázzunk, mert a melegvérűekre mérgezőek lehetnek, alkalmazásuk csak a legvégső eset legyen.

2. ábra: sörcsapda

 

 

Aki nem szeretne egy baromfi ólat otthonra, vagy nem várakozik a vakondra, sünire, azoknak remek lehetőség a személyes vadászat lehetősége csapdázás formájában. Ez történhet egy ollóval a kezünkben várakozva (brutális, ám hatékony módszer), a folytatást mindenki sejti… A másik lehetőség a sörcsapda. Kis tálkát, vagy kettévágott műanyag palackot a földbe talajszintig beásunk, majd megtöltjük sörrel (lejárt is lehet J), a sör édeskés szaga éjjel odavonzza a csigákat, mohón belevetik magukat, kijönni azonban már nem tudnak, így végez velük az alkoholizmus. Ráadásul az elpusztult egyedeket a komposztra kihelyezve hasonló effektust tapasztalhatunk mint a halak egyes fajainál, nevezetesen hogy a döglött társ szaga riasztja a még élő egyedeket!

Továbbra sem állatbarát módszer, ám szintén hatékony lehetőség a sózás. Beszórjuk vele a csigát, ami szépen lassan feloldódik a só hatása alatt. Ez nagyon kegyetlen, egy csiga sem érdemli ezt a hosszú kínlódást! Forró vízzel leöntve ellenben azonnali a hatás, nem kínozzuk vele hosszú órákig a csigát. Akadnak, akik oltatlan mészport szórnak a talajra vagy csigaölő granulátumokat használnak, mindkét módszer aktív hadjáratot indít a betolakodók ellen.

Szabad ám agrotechnikai szisztémákat is alkalmazni kertünkben! Egy alaposan előkészített, kevéssé tömör palántanevelő talaj csökkenti a lehetőségét annak, hogy könnyen el tudjanak bújni a kis gonosztevők. Kikelő palántáinkat mini kerítéssel vagy deszkával körbe rakva szintén eredményes védekezést biztosíthatunk növénykéink számára.

3. ábra Fonálférgek csigák ellen

A biológiai védekezés nagyon népszerű manapság. Ez jelen esetben azt takarja, hogy akad egy fonálféreg, amelynek neve: Phasmarhabditis hermaphrodita. Ő egy élősködő fonálféreg, megtámadja a csigákat, mégpedig úgy, hogy egy baktériumfajt magukkal hurcibálnak, s együttes erővel bekerülnek a csigák légző rendszerén keresztül a szervezetükbe, ott elszaporodnak, s a gazdaállát pusztulását okozzák. Ezeket a fonálférgeket öntözéssel együtt juttatják ki a talajba, nagy területek esetében permetező szettel.

 

Mindenképpen vegyük számításba, hogy bár a meztelen csigák nagy kárt tudnak okozni, az ellenük kiszórt vegyszerek még nagyobb kárt tudnak, mivel mérgezővé tehetik az általunk megvédeni (és megenni) kívánt zöldségeket valamint a melegvérű állatokra illetve természetes ellenségeikre is negatívan hat, tehát válasszunk a környezetbarát módszerek közül J.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
9 − négy =