//Szobanövényeink betegsége

Szobanövényeink betegsége

Van otthon pár szobanövény, de már nem úgy néznek ki, mint amikor a helyükre kerültek? Nem könnyű visszanyerni az eredeti pompájukat, azonban nem is lehetetlen feladat. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor meglátjuk, beleszeretünk, majd hazavisszük, de fogalmunk sincs arról, hogy milyen igényei vannak az adott fajtának. Egy idő után a nem jól tartott növény lekonyul, elsárgul és fogalmunk sincs, hogy mit tehetünk ellene. A szobanövényeink betegsége nem újkeletű dolog, bár tény, hogy egyre több nehézséggel kell szembenézni.

Ebben a cikkben részletesen beszámolunk arról, hogy mit lehet tenni ilyenkor. 

Szobanövényeink betegsége

Ahogy az emberek, úgy a növények is különböznek egymástól. Minden fajtának másra van szüksége, azonban van néhány általános szabály, amire mindenképpen érdemes ügyelni. Az egyik dolog, hogy betegsége bármelyiknek lehet, csak éppen különféle formában jelennek meg. 

Fakó levelek

Az egyik leggyakoribb gond a fakó levél, amely tápanyaghiányt és szárazságot jelent. Mindenképpen tájékozódjunk a virág igényeiről és adjunk neki úgy vizet és tápoldatot, ahogy azt igényli. Egyes típusoknak pár naponta szüksége van vízre, míg vannak fajták, amik akár hetekig kibírják. Éppen ezért nem általános szabály a rendszeres öntözés sem. Figyeljünk arra, hogy sose locsoljuk klóros vízzel és figyeljünk arra, hogy a föld mindig kellően nedves legyen. 

Sárga pöttyök a levélen

Ha valamelyik növényen sárga pöttyök jelennek meg, az meszes környezetet jelent. Ilyenkor esővízzel öntözzük és ültessük át tőzeg alapú földbe. Ez újra életre keltheti az adott fajtát.

Foltok a levélen

A levélfoltosodás oka lehet gomba és baktérium egyaránt. A fertőzött leveleket távolítsuk el, majd permetezzük le a növényt. Lehetőleg száraz helyen tartsuk, így kisebb az esély a továbbfertőződésre. 

Fenésedés

Szóba jöhet még a fenésedés, amely egy fertőzés. Barna foltokat és csíkos levelet eredményez. Ilyenkor szintén távolítsuk el róla azokat a részeket, amelyek fertőződtek, majd permetezzük le megfelelő tápoldattal. Ez lehet a Fundazol 50 WP, ami után száraz helyen érdemes tartani a növényt. Főként a pálmák és a fikuszok hajlamosak erre, így ezek esetében körültekintőnek kell lenni.

Barna foltok a levélen

Előfordulhat, hogy a foltok barna színben jelennek meg, ez azt jelenti, hogy a növény túl száraz és meleg helyen van, esetleg túl hideg volt számára az öntözővíz. Nem tesz jót neki a túlzott trágya sem, ilyenkor is gyakran fordul elő barnásodás. Figyeljünk rá, hogy a szobában megfelelő legyen a páratartalom, illetve arra, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg. Előfordulhat továbbá, hogy a nitrogénben gazdag föld okozza a foltosodást. Ebben az esetben egy átültetés segíthet a problémán. 

Összegezve

Van pár olyan növény betegség, ami ellen könnyen tehetünk. Ilyen a fényhiány, a hideg öntözővíz, vagy éppen a meszes környezet. Bízunk benne, hogy cikkünk segít majd ismét életet lehelni a beteg növénybe.