Az óriás sünkaktusz

hirdetes

Az óriás sünkaktusz
A kaktuszok világának sajnos méltatlanul kevés figyelmet szentelünk, pedig gyönyörű és ritka virágzatukkal, hihetetlen állóképességükkel és dekoratív tüskéikkel a legszebb és egyben legigénytelenebb díszei lehetnek lakásunknak. Bár a Feng-shui szerint ne tartsunk a szobánkban kaktuszt, mert „mérgező nyílként” hatolhat át a harmónián, nem hinném, hogy a kaktusztulajdonosok osztják ezt a véleményt, hiszen igen is különleges hangulatot képesek egy jó kompozíció keretében árasztani magukból, s nem csak egy zöldellő dísz, amely élete során alig változik.

1. ábra: A sünkaktusz

 

Az Óriás sünkaktusz (Echinocactus grusonii) egy eléggé feltűnő jelenség a maga erősen szúrós, aranysárga tüskéivel, amelyek a barázdált száron helyezkednek el. Viszonylag rövid idő alatt elérheti a 10cm-s átmérőt, ám innentől kezdve nagyon lassan fog növekedni, akár 3-4 évet is kell várnunk, mire a kétszeresére növekszik. Mexikóból származik, tudni kell róla, hogy sarjakat csak igen ritka esetben hoz, inkább szépen terebélyesedik. Sárga virágaiban leginkább akkor fogunk tudni gyönyörködni, ha nyáron a növényt friss levegőre, Napsütötte területre helyezzük és tápoldatozzuk, míg télen inkább „elhanyagoljuk” (vagyis hűvös, fényben gazdag helyre tesszük, és alig öntözzük). A teleltetés során nem szabad őket a fűtött szobában tárolni, hiszen pihenő időszakukban élettani folyamataik lelassulnak, ehhez pedig a hűvösebb tárolás ajánlott (10-15 fok). Emellett ebben az időszakban nagyon kevés vizet igényelnek, havonta elég egyszer megöntözni a földjüket éppen csak annyira, hogy átnedvesedjen a talajuk. Ellenben ilyenkor is igénylik a fényben gazdag helyeket, tehát hűvös szobában az ablakpárkányban a legideálisabb teleltetésük. A biztos siker érdekében egy apró trükk: a fiatal kaktuszok akkor fognak virágot hozni, ha kissé kinőtték a cserepüket.

Magról való szaporítása: Eléggé könnyű csíráztatni, de kb. 1-2 hetet várnunk kell, mire az első kis csíranövények kibújnak. Április és június között szaporítható ebben a formában, a későbbiekben többször kell majd áttűzdeljük. A szaporító ládákat alulról öntözzük, vagy felülről, de akkor vízpermettel! A szaporító tálcákat fényben gazdag, meleg helyen tartsuk, míg ki nem csíráznak a magok (24-25 fok).

 

Hőigénye: Nyáron a legmelegebb pontra tegyük, ha van kertünk, akkor mindenképpen helyezzük ki őket, ugyanis a fülledt, meleg szobában nem érzik jól magukat. Télen tartsuk őket hűvös helyen, ami ne haladja meg a 10 fokot (bár elvileg a hidegtűrése egészen -6fokig terjed, azért ne kockáztassuk meg a hóval való takarásukat).

 

Fényigénye: Igen magas fényigényű növény (sivatagi), ezért válasszunk számára mindig kellően nagy fényintenzitású helyet (egy kivétel van, a nyár legmelegebb napjai, ekkor ugyanis igényelnek egy minimális árnyékolást, főleg ha üvegházban tartjuk őket).

 

Vízigénye: Természetesen szárazságtűrőek, mivel a párologtatásuk minimális, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell vizet kapjanak. Sőt, mi több, nyáron rendszeres öntözéssel háláljuk meg nekik díszítő értéküket, majd nyár végétől fokozatosan csökkentsük a vízadagot, októbertől pedig majdnem száraz földet igényelnek, ugyanis a tél folyamán az ő szervezetük is pihenésre vágyik.

 

Átültetés: Nem kell őket bolygatni túl gyakran, elég 3-4 évente, amikor már kinövi a cserépméretét. Ültetéséhez kavicsos, homokos talajt, vagy kaktuszföldet használjunk. Mivel borzasztóan tud szúrni a növény, ezért mindig kesztyűben fogjuk meg és óvatosan emeljük ki a cserépből.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

2 hozzászólás

  1. Én szeretnék rendelni ÓRIÁS SÜNKAKTUSZ magot,lehetséges! Én arra gondolok,aminek szép nagy arany sárga tüskéi vannak! Hol lehet ien magot venni,vagy rendelni?

  2. Kedves Erdei Károlyné! Két héten belül megjönnek a magjaink. Lesz benne sünkaktusz is. Kérem, türelmedet. Ki fogom posztolni, amint kaphatóak lesznek!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..