//Az óriás sünkaktusz

Az óriás sünkaktusz

Az óriás sünkaktusz egy dél-amerikai kaktuszfajta, amelynek őshazája Mexikó. A nagyméretű, gömb alakú növényt sűrűn borítják a tövispárnák, aminek hatására rendkívül szúrós és feltűnő fajta. De vajon mit érdemes tudni erről a különleges változatról? Cikkünkben részletesen megismerkedhetsz az óriási sünkaktusszal! 

Az óriás sünkaktusz eredete 

A tüskés növény a mexikói szubtrópusi területekről származik, így nem csoda, hogy kedveli a napsütést és a meleg időjárást. Manapság azonban már hazánkban is eléldegél, egyre szebb egyedeket találni belőlük. Érdekessége, hogy az idősebb példányokon a tövispárnák függőleges bordákat képeznek, ettől lesz igazán egyedi az óriás változat.  

Az óriás sünkaktusz legfőbb tudnivalói 

Ez a szúrós növény tehát szereti a meleget, azonban nincs nagy szüksége vízre és párára sem. Öntözni tehát bőven elég hetente egyszer, akkor sem túl sok folyadékot juttatva a gyökerekhez. Az ültetéshez legjobb, ha kavicsos talajt választunk, hiszen ez állandóan melegen tartja az óriás sünkaktuszt. Ha csak tehetjük, lehetőleg tartsuk folyamatosan napos helyen, így tud igazán nagyra fejlődni.  

A kifejlett egyedek méretei 

A széles és gömbös változatok akár 75 centiméter átmérőjűek is lehetnek, amik nagyjából 30 bordával rendelkeznek. Nem árt tehát olyan részre ültetni, ahol elegendő helye van a fejlődésre. Egy nagyobb cserép is bőven megteszi, a lényeg, hogy mindig érje a napsütés. A levelei sárga tüskéssé módosultak, amelyek elérhetik akár az 5 centimétert is. Virágai idehaza nem igazán vannak, ha mégis, akkor harang alakúak és nagyjából 3-5 centisek.  

Az óriás sünkaktusz teleltetése 

A hazai éghajlanton szükség van arra, hogy az egyedeket teleltessük, hiszen a fagyos hőmérsékletet nem viseli el. A legjobb számára a száraz, öt fok körüli időjárás, ahol tavaszig kellemesen el tud vegetálni.  

Hogyan lehet szaporítani? 

Ahogy a legtöbb virágot, úgy ezt is lehetőség van szaporítani, amit magvetéssel, áprilistól egészen júniusig megtehetünk. Később érdemes azonban többször tűzdelni és átültetni, hogy a gyökerek is tudjanak fejlődni. A kezdetekben a legjobb, ha kaktuszföldben tartjuk őket, minél melegebb időjárásban. A fiatal növénynek még éjszaka is legalább 15 fokra van szüksége, így a szaporítást a legjobb házon belül elvégezni, így a siker sokkal nagyobb mértékben garantált.  

Mit kell még tudni az óriás sünkaktuszról? 

Fontos tovább, hogy nyaranta gyakran tápoldatozzuk, öntözni is ilyenkor érdemes inkább. A forró hőségben sem szabad azonban túl sok vízzel ellátni, hiszen a gyökereinél könnyedén rothadásnak indulhat.  

Emellett nem árt figyelni a kártevőkre is. A legfőbb ellenségei a gyapjastetvek, amik nyaranta rengeteg kaktuszt pusztítanak el. 

Összegezve 

Biztosan mindenki találkozott már az óriás sünkaktusszal, ami hasonlóan a többihez, szereti a meleget és nem igényel túl sok vizet. Nem télálló, így teleltetni szükséges, egy nagyjából 5 fokos helyiségben.