//Virágzik a szerelemvirág

Virágzik a szerelemvirág

Magyarországon is egyre népszerűbb növénynek számít az afrikai szerelemvirág. A kék, illetve fehér ernyős növény bárkit könnyedén lenyűgözhet. A délről származó fajta hazájában szinte minden út mellett megtalálható, szinte már gyomnövénynek számít. Ezzel ellentétben nálunk nagyon is szép balkonnövényekké alakult, ezzel gazdagítva a színes életteret. De mit érdemes tudni róla? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a szerelemvirágot. 

Virágzik a szerelemvirág 

A Dél-Afrikából Európába került változat egy szinte kiirthatatlan növény, ami hazájában mindenhol megtalálható. Itthon azonban az egyik legszebb balkonnövény, amin rengeteg virág megtalálható. A gumós gyöktörzzsel rendelkező fajta 25-30 centiméter hosszúra is megnőhet, míg a levelei nagyjából 2-2,5 centisek lehetnek.  

De vajon mikor virágzik a szerelemvirág?  

A virágzáskor a kék apróságok a hengeres száron fejlődnek ki, amik gömb alakba csoportosulva jelennek meg. Nem ritka az sem, hogy akár 30 csodálatos árnyalatú tölcséres virágot hoz egy darab szárán. A virágok júniusban és júliusban látnak el minket színekkel, ráadásul igen sokáig nyílnak. Nem véletlen, hogy sokan még vágott változatként is ezt választják a lakásba.  

A szerelemvirág gondozása 

Ahogy a legtöbb déli növényt, úgy ezt is teleltetni szükséges. Nyáron nyugodtan ki lehet tenni az udvarra, a balkonra, vagy akár a teraszra, a hidegebb időjárásban azonban már érdemes bevinni egy 4-6 fokos helyre. Fontos azonban, hogy még ilyenkor is elég fényhez juttassuk és kizárólag mérsékelten öntözzük, hiszen ilyenkor nem fejlődik. Januárban áttehetjük egy 15 fokos szobába, de még ekkor se adjunk neki túl gyakran vizet. 

A tavasz beköszöntével tehát mehet a szabadba, ám érdemes fokozatosan hozzászoktatni a napsütéshez, mert a levelei könnyedén megéghetnek. Amint kikerült, elkezdhetjük gyakrabban öntözni, majd idővel nem árt tápoldattal is megtámogatni. Fontos tudni azonban, hogy nagyon érzékeny a hirtelen változásokra, ezért erre mindenképpen ügyeljünk.  

Hogyan szaporítható a szerelemvirág? 

Természetesen a többihez hasonlóan, ez is szaporítható, amit legkönnyebben tőosztással tehetünk meg. Ezt átültetéskor érdemes megcsinálni, amikor óvatosan szét kell választani a sarjakat az anyanövénytől. Ezek mehetnek egy tápanyagdús földbe, amik szépen lassan fejlődésnek tudnak indulni. 

A legtöbb szerelemvirág azonban magról is szaporítható, ezt azonban már inkább a profibb kertészek tudják megtenni. A magokat ugyanis január és március között kell elvetni, majd szobahőmérsékleten tartani. Egy hónap alatt csírázik ki, amihez érdemes a magokat csak egy kevés földdel betakarni, így sokkal egyszerűbben ki tudnak bújni. Az így szaporított egyedek 3-4 év után kezdenek el virágozni.  

Fontos megemlíteni, hogy a túl nagy cserépben nevelgetett növény nem fog virágot hozni. A helye mindig legyen szűk, éppen akkora, ahol még kényelmesen elfér. Minél kisebb cserepe van, annál több virággal lep majd meg bennünket. 

Összegezve 

Az afrikai szerelemvirág a nevéből adódóan is a déli területről származik. A növény hazájában szinte gyomnak számít, itthon azonban csodálatos dísze lehet bármely kertnek vagy erkélynek egyaránt.