Fürtös fáklyaliliom

hirdetes

Az eredetileg Dél-Afrikából származó Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) hazánkban is bátran kinevelhető, hiszen egy hihetetlenül magas tűrőképességű rizómás évelő, amely nyáron a legnagyobb forróságban is kitűnően érzi magát (s mint tapasztaljuk, nálunk minden évben egyre melegebb nyár teszi próbára kerti növényeink szervezetét). Ez a nyáron pompázó, különleges „fáklyás” virágzatú narancs-piros virágú dísznövény a legegyszerűbb kertet is képes különlegessé varázsolni nem csupán gyönyörű virágzatával, de sásszerű levélüstöke miatt is, amely télen is díszít! Virágágyi dísznövénynek kitűnő, akár szoliterként, akár csoportokba rendezve, mivel magasra nő (80-120cm), egyből odavonzza a kíváncsi tekinteteket.

Általában tőosztással szaporítható, vagyis ha már van ilyen növényünk, akkor egy ásóval kiemeljük óvatosan a talajból növényünket, és a rizómájánál ketté vagy több részre hasítjuk (érdemes ősszel végezni, kb. 3 évente). Ha azonban valaki olyan szerencsés, hogy vetőmaghoz jut, akkor előfordulhat, hogy elsőre macerásnak fog tűnni a növény magról való kinevelése, ám a különleges növényeket hazánkban így a legegyszerűbb és a legolcsóbb beszereznünk. Ám vigyázat! Egy Dél-Afrikából származó növény valószínűleg dél-afrikai körülményeket igényel, így csak az vállalkozzon ennek a különleges növénynek a magvetésére, aki biztosítani tudja a kis fejlődő palánták számára a megfelelő meleget! A csírázás akkor lesz a legeredményesebb, ha előtte a magokat egy ideig hideg helyen, lehűtve tartjuk. A magokat június – júliusban elvetett magokat elég sekélyen elvetni, mert a kis palánták kibújása után úgyis át lesznek tűzdelve nagyobb cserepekbe. A vetés után takarjuk le fóliával, hogy kellően meleg és párás legyen a környezetük. Öntözésük alulról történjen (vízfelszívással). Virágzásra csupán a következő évben számítsunk (július-augusztusban).

1. ábra: Kikelő fáklyaliliom palánták

A kis palánták vagy akár a nagyobb növény átültetéséhez ajánlott a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt alkalmazni. Amikor tavasszal vagy ősszel kiültetjük a kertbe, mindig válasszuk neki a legnaposabb, legmelegebb oldalt, ugyanis télen elfagyhat (ez ellen tudunk védekezni úgy is, ha a tövét felkupacoljuk avarral, mulccsal vagy szalmával 5-6cm vastagon). Ha több tövet is akarunk ültetni, akkor ügyeljünk arra, hogy terebélyes növénnyel van dolgunk, tehát minimum 50cm-re ültessük a példányokat egymástól.

Késő ősszel vágjuk vissza az elszáradt virágzati szárat. Ekkor lehet tőosztással szaporítani őt, ugyanis erősen sarjképző mivolta végett a tövek mérete minden évben egyre nagyobb és nagyobb lesz! A szétültetett fáklyaliliomokat alaposan öntözzük be, hogy még a tél előtt begyökeresedhessenek.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
kettő + 3 =