//Fürtös fáklyaliliom

Fürtös fáklyaliliom

A fürtös fáklyalilom egy nyáron virágzó, jó tűrőképességekkel rendelkező fajta. A dél-afrikai növény jól bírja a napot, de szükséges van folyamatos tápanyagpótlásra, csak akkor tud megfelelően fejlődni. Nagy előnye, hogy egyes levelei télen is megmaradnak, így még ekkor is lesz, ami díszítse a kertet. De vajon mit érdemes tudni róla? Cikkünkből minden kiderül!  

A fürtös fáklyaliliom származása és kinézete 

A növény Dél-Afrikában honos, igen tűrőképes fajta, amely nyáron virágzik. A dísznövény kisebb hengeres virágokból áll, amik fürtöket alkotnak. A nevét is innen kapta. A nagyon magas és karakteres megjelenésű fajta évelőként ültethető el az otthoni kertbe. Legjobban az alacsonyabb típusok között mutat igazán jól, hiszen nagysága elérheti akár a 120 centimétert is. Emellett a levelei is igencsak mutatósak, dúsak és sásszerűek, ráadásul a levelek egy része télen is kitart.  

A fürtös fáklyaliliom gondozása 

A virág nagyon szereti a napot és a jó vízelvezetésű talajt, így például agyagos földbe nyugodtan el lehet ültetni. Fontos azonban folyamatosan pótolni azt tápanyaggal, hiszen erre szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Ez lehet akár humusz is, hiszen talán ez az egyik legjobb a számára. A vízigénye közepes, így forróbb nyári napokon nem árt neki minden este adni egy adag vizet, esősebb hónapokban azonban nyugodtan elhagyhatjuk ezt a műveletet.  

Fontos azonban, hogy amint elvirágzott, mindenképpen vágjuk vissza a száraz részeket. Jól bírja azonban a telet, bár nagyobb fagyok esetén lehetséges, hogy nem bírja a gyűrődést, így érdemes letakarni őket.  

Amit még tudni érdemes, hogy az erős sarjképzés miatt a tövek folyamatosan növekednek, a rizómákat pedig ne igazán piszkálgassuk, így igazán nagy területet tudnak színesíteni.  

Hogyan kell elültetni és szaporítani a fürtös fáklyaliliomot? 

Az ültetés során a tövek között mindig hagyjunk egy nagyobb helyet, hiszen a növekedés során így lesz csak elegendő helyük a fejlődésre. Kiválóan mutat a virágágyás hátsó részében, de jó szolgálatot tehetnek térhatárolóknak is. Ha sikerül időben lemetszeni az elszáradt virágokat, akkor pedig újabb virágzásban reménykedhetünk, még ugyanabban az évben.  

Szaporítása általában 3-4 évente esedékes, amit tőosztással tehetünk meg. Elegendő szétszedni őket és másik helyre ültetni, mint bármely másik évelő fajtát. Egy idő után úgysem lesz már neki elegendő a hely, akkor pedig akár ki is pusztulhat ez a rendkívül mutatós növény. A szétültetett hajtásokat alaposan öntözzük meg és adjunk nekik elegendő tápanyagot. A töveket hidegebb időben minden esetben takarjuk be valamivel, ami megvédi azokat a hidegebb napoktól.  

Összegezve 

Ki ne ismerné a fürtös fáklyaliliom virágot, ami szinte bárhol remekül mutathat. A magas és rendkívül színes fajta Dél-Afrikából származik, így szereti a napos helyeket. Jól bírja a szárazságot és a fagyásveszély is csak a zordabb teleken fenyegeti.