//Mit kell tudni a nordmann fenyőről?

Mit kell tudni a nordmann fenyőről?

A nordmann fenyő a Fekete-tenger keleti partjai fölött lévő Kaukázus hegységből ered, Normandiához semmi köze. Nevét egy Alexander Nordmann nevű finn botanikus nevéről kapta aki először leírta. A nordmann fenyő (Abies Nordmanniana) szabályos, kúp alakú, később oszlopossá váló fa. Ágai fiatal korban vízszintesek, levelei fényes zöldek. Kivételes szabályossága, szép, mélyzöld levélzete ami  a legkedveltebb karácsonyfává teszi.

Ebben a cikkben elárulunk mindent, amit tudni érdemes róla. Kitérünk arra, hogy miért jó az eladó nordmann fenyőt nagykertől megvásárolni.

Gyökeres változatban vásároljuk?

A magyar családokban az utóbbi években egyre inkább elterjedt karácsonyfa a nordmann fenyő, hiszen levele nem szúr, nem hullik. A karácsony élő dísze a cserépben forgalmazott fenyő, az egyik legkedveltebb karácsonyfa alapanyag. A tűz veszélye is kisebb, mert nehezebben gyullad meg. A cserepes gyökeres fenyő különleges, hosszútávú dísze lehet a lakásunknak.

A cserepes fenyő kiválasztásánál  figyeljünk, hogy a gyökere nem sérült-e, a földlabda nem mozog-e az edényben. A fenyőt óvatosan szállítsuk, majd ameddig lehet ne tegyük fűtött szobába. Ha már muszáj bevinni, akkor fokozatosan szoktassuk hozzá a szobahőmérséklethez, a fűtőtesthez távolabb helyezzük el és naponta 3-4 dl vizet kell adni neki.

Mit tegyünk vele az ünnepek után?

A fenyőt az ünnepek után, amilyen hamar csak lehet tegyük ki a szabadba. A kiültetésig tegyük fagymentes helyre a teraszon, vagy a ház mellett hagyhatjuk az edényben.  Ha eljön a fagymentes tavasz gondoljuk át hova ültetjük, de vigyázzunk, a fa folyamatosan nő, 20 méternél is magasabbra és az átmérője 8 m is lehet. Formájából adódóan piramis alakú így a tövénél a legszélesebb, hogy el lehessen járni mellette, mindkét oldalon 5 métert hagyjunk minden irányban.

A meszes talajt nem kedveli, de talajban nem válogatós, szereti a napfényt, fagytűrő. Hetente egyszer öntözzük. Nem szereti a pangó vizet, de a szárazságot sem. Ültetés előtt háromszor akkora gödröt kell ásni mint a földlabda mérete, majd lazítsuk meg a gyökereket és iszapoljuk be, majd töltsünk vissza annyi földet, hogy a gyökerek szintje a föld felszínénél lejjebb legyenek, és kissé nyomkodjuk bele a földet. Az ültetés ideje már fagymentes időben történjen, így kicsi az esély a kiszáradásra, ha nem is öntözzük rendszeresen. A gyökeresedés eltarthat 2-3 évig is, legyünk türelmesek.

Ha szeretnénk fenyőt karácsonyra akkor az a legcélszerűbb, ha a nordmann fenyőt eladó nagykereskedőtől a FenyőFarm karácsonyfa nagykereskedéstől szerezzük be. Innen jóval szebb és frissebb vágást vehetünk meg.

Összegezve

Azért vált az egyik legkedveltebb karácsonyfa fajtává a nordmann fenyő, mert nagyon szép szabályos  kúp alakú a koronája, fényesek a levelei, mélyzöld a levélzete és nagyon szabályos növekedésű. De a legfontosabb mint karácsonyfa, hogy nem hullik, és nem bök, tehát könnyű díszíteni.