//Ültess curryfüvet!

Ültess curryfüvet!

Hallottál már a curryről? Szoktál is ételeket készíteni ilyen fűszerezéssel? Akkor el kell, hogy keserítsünk, mert a currynek semmi köze a curryfűhöz. Az olasz szalmagyopárnak is nevezett fajta egy mediterrán típusú örökzöld, évvelő bokor. Bár alapvetően nem ezt használják a fűszerkeverékekben, az illata mégis kísértetiesen hasonlít hozzá. De vajon miért ültess curryfüvet? Cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes beszerezni egyet otthonra is! 

A curryfű legfőbb jellemzői 

A dísznövényként is használható fajta nyáron és ősszel teszi igazán színpompássá a kertet. Az élénksárga virágok rendkívül feltűnőek, kevés gondozással is csodálatosan mutathatnak. Viszonylag igénytelenek, szimplán csak melegre és napos helyre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. A talaj szempontjából sincsenek különösebb igényei, ráadásul öntözni sem nagyon kell és télen is bőven átvészeli a mínuszokat is. Kell ennél több egy kezdő kertész számára? 

Ültess curryfüvet a kertbe! 

Első körben megpróbálkozhatsz dugványozásos szaporítással. Ha egy kedves ismerősödtől kapsz belőle, akkor nagy eséllyel meg fog maradni, ha tőosztással szeretnénk új növényt az ágyásba. Helyezhető fűszerkertbe, de rendkívül szépen mutat egy nagyobb cserépben is. Tehetjük továbbá más zöldek mellé is, tulajdonképpen sehol sem lesz problémája. Könnyen alkalmazkodik, bírja a hideget és a meleget, a vizet és a szárazságot.  

Amennyiben gyors növekedést szeretnél elérni, mindenképpen az előbb felsoroltak közül válogass. Ha azonban bentre szánod, akkor sincs minden veszve. Ültess curryfüvet egy kisebb cserépbe és tedd a lakás egyik naposabb helyére. Érdemes mérsékelten öntözni, hiszen kevés növény szereti, ha vízben kell úsznia. Benti területen nagyjából 60 centire tud megnőni. A szára a töveknél fássá válik, az apró leveleket azonban nyugodtan le lehet csipkedni és felhasználni. Bár közel sem olyan az íze, mint a hagyományos curryé, levesekbe, pörköltbe és rizsbe is kiválóan illik.  

Mire használható még fel a curryfű? 

Természetesen nemcsak a fent említett finomságokba illik bele ez a különleges, ámde nagyon igénytelen fajta. Tehető bátran savanyúságba, tojásos és csirkés ételekhez egyaránt. Amennyiben pedig nem tudjuk egyszerre felhasználni, a kamrába téve ki is száríthatjuk, ami távol tartja a bosszantó molyokat is.  

Fontos tudni továbbá, hogy a curryfűnek számos pozitív hatása is van a szervezetre. Ide tartozik, hogy kezelhető vele az asztma, a szamárköhögés, illetve a migrén és a májproblémák is egyaránt. Ha pedig bőrgondokkal küzdesz, akkor is érdemes fogyasztani, esetleg krém formájában alkalmazni a curryfüvet.  

Összegezve 

Te sem voltál tisztában azzal, hogyan ültess curryfüvet otthonra? Akkor reméljük, hogy ebben a cikkben a segítségedre voltunk, hogy mi-mindenre alkalmas ez az igénytelen, ámde annál hasznosabb virág.