//Díszkáposzta, tél virága

Díszkáposzta, tél virága

A mai világban az emberek számára a tél az elmúlással egyenértékű. A többség bezárkózik, egyáltalán nem vágyik és nem is megy a természetbe. Pedig ez hatalmas hiba, hiszen még ilyenkor is tud csodálatos lenni egy udvar, egy jól karbantartott kert, ahol nem kell mindennek kopárnak és unalmasnak lennie. Ebben a cikkben bemutatjuk a díszkáposzta növényt, amely a tél egyik legszebb virága lehet. 

A díszkáposzta, mint színes növény

Az emberek nagy része tavasztól őszig járkál a kertben vagy az erdőben, hiszen ekkor tartjuk a legszebbnek a földet. Pedig ennek nem kellene így lennie, egyszerűen meg kell találni a csodát télen is. Bár például az óriás sünkaktusz szintén egy télen is csodálatos növény lehet beltéren, sokszor az udvar igen kopár ebben az időszakban. Fontos, hogy ne csak a szobában tartsunk színes virágokat, hiszen sokszor megyünk a szabad levegőre, akár dolgozni, akár hétvégén, így érdemes az udvarra is pár különlegességet ültetni. 

Az egyik legjobb megoldást a díszkáposzta jelentheti, amely nem hagyja üresen állni a magaságyásokat és a kertet. Ez a növény ebben az időszakban tud kifejezetten érvényesülni és pompázni, nem fagy meg és nem is hervad el. Nem igazán ehető, azonban igen színessé tudja tenni a felbukkanó díszkáposzta a külteret. 

Mit érdemes tudni erről növényről?

A virágnak is nevezhető fajta októbertől márciusig terjedő időszakban mutat a legszebben, üdítő látványt visz az unalmas és színtelen kertbe. Nagy előnye, hogy megállja a helyét szinte bárhol, legyen szó ágyásokról, teraszban tárolt cserépről, esetleg balkonládáról. Nem igényel túl sok törődést. 

A feje szinte lapos, teljesen nyitott, így érdemes csoportosan ültetni őket, így igazán jól mutatnak majd az ablakpárkányon, a teraszon vagy éppen a magaságyásban. Díszítő értékük miatt egyre többen választják télre őket, hiszen a belső levelek 10 fok alatt elszíneződnek, lilásak és pirosas árnyalatúak lesznek. Ezeket meg lehet enni, azonban mivel nem erre tenyésztették őket, így eléggé jellegtelen ízük lesz, sokszor keserűek. Dekorációként azonban bárhol megállják a helyüket. 

Hova érdemes ültetni őket és hogyan gondoskodjunk róluk?

A díszkáposzta nem túl igényes növény. Nem akarnak mást, csak sok vizet, jó vízelvezetést, illetve napos helyet. Mint minden veteményesben található finomság, így ők is igénylik a napsugarakat. Érdemes már az ősz végén elültetni őket, hiszen fagymentes napokon nem tud megeredni, nem fog legyökerezni a földben. Fontos azonban a rendszeres öntözés, ugyanis az alsó levelek gyorsan fonnyadni kezdenek, ha nincs elegendő víz a cserépben vagy a földben.

Összegezve

A díszkáposzta tehát ideális megoldás a téli kertekbe, ahol nincs túl sok örökzöld és túl egyhangú a terület. Mehet akár egy cserépbe a teraszra, az ablakpárkányra, a balkonládába, de figyeljünk a megfelelő öntözésre.

A Káposzta termesztése című cikkben másfajta káposztáról írunk.