//Káposzta termesztése

Káposzta termesztése

Ismerje meg, hogyan kell káposztát termeszteni. A káposztatermesztés trükkje a folyamatos, megszakítás nélküli növekedés. Ez gazdag talajt, sok vizet és jó trágyázást jelent.
Ebben a cikkben segítséget adunk a káposzta termesztéséhez.

Milyen zöldség a káposzta?

A káposzta hűvös évszakú zöldség, amely tavasszal és ősszel egyaránt termeszthető.

Egy leveles zöld, piros (lila) vagy fehér (halványzöld), kétlevelű növény, amelyet sűrű levelű feje miatt egyéves zöldségnövényként termesztenek. A vadkáposztától (B. oleracea var. oleracea) származik, és a “káposztanövények” vagy káposztafélék közé tartozik, vagyis közeli rokonságban áll a brokkolival és a karfiollal (var. botrytis), a kelbimbóval (var. gemmifera) és a savanyú káposztával (var. sabauda).

A káposzta általában 500 és 1000 gramm közötti súlyú. A sima levelű, kemény fejű zöldkáposzta a leggyakoribb, a sima levelű lilakáposzta és a mindkét színű, ráncos levelű savanyú káposzta ritkább.


Gyors útmutató a káposzta termesztéséhez

  • A tavaszi káposztát az utolsó fagy előtt 4 héttel ültesse el.
  • A káposztát a növény címkéjén található útmutató szerint helyezze el olyan helyre, ahol legalább 6 vagy több órányi napsütés éri. Ültesse 1-2 hüvelyk mélyre, jó vízelvezetésű, termékeny talajba, amelynek pH-ja 6,5 és 6,8 között van.
  • Javítsa az őshonos talajviszonyokat néhány centiméternyi komposzt vagy más gazdag szerves anyag belekeverésével.
  • Védje az új növényeket a hideg időjárástól úgy, hogy fekete fólián keresztül ülteti őket, amely segít melegen tartani a talajt.
  • Rendszeresen öntözze a növényeket heti 1-1,5 hüvelyk vízzel.
  • Ültetés előtt biztosítson folyamatos tápanyagellátást a káposztának azáltal, hogy lassan oldódó növényi tápanyagot kever a talajba.
  • Terítsen le egy 3 hüvelykes mulcsréteget, hogy segítsen megtartani a nedvességet és távol tartsa a gyomokat.
  • A káposztát akkor szedje le, amikor a feje megkeményedett.

Káposzta talaja, ültetése és gondozása


Az új tavaszi növényeket elég korán ültesse ki, hogy a nyári hőség előtt, körülbelül 4 héttel az utolsó fagy előtt be tudjanak érni. A legjobb esély a sikerre, ha erős, életerős fiatal növényekkel kezd, amelyek már jó úton haladnak az érés felé, és így a kertben is előrébb juthat. Az üvegházból frissen kikerült új növényeket védeni kell a fagyos időjárástól.

Tavasszal fontolja meg a fekete fólián keresztül történő ültetést, hogy segítsen felmelegíteni a talajt. Az őszi káposztát 6-8 héttel az első fagy előtt ültesse el. A hűvös időjárásnak kitett termesztett növények “edzetté” válnak, és jobban tűrik a fagyot. A hűvös időben érlelt káposzta ízletes édes. A legtöbb zöldségféléhez hasonlóan a káposztának is legalább napi 6 óra teljes napsütésre van szüksége; a több még jobb. Termékeny, jó vízelvezetésű, nedves talajra van szüksége, sok szerves anyagban gazdag talajjal. A talaj pH-értékének 6,5 és 6,8 között kell lennie az optimális növekedéshez és a káposztarozsdabetegségek elkerüléséhez.

Ha biztos akar lenni a talaj pH-értékében, vizsgáltassa meg a talajt. Ha szükséges, a talajvizsgálat eredményeit alapul véve alkalmazzon műtrágyát és meszet.

Talajteszt hiányában adjon a talajhoz nitrogénben gazdag kiegészítőket, például vérlisztet, gyapotmaglisztet vagy komposztált trágyát, hogy értékes tápanyagokat adjon hozzá és javítsa a szerkezetet. A növények a jó talaj és a megfelelő növénytáp kombinációjával fejlődnek a legjobban, ezért ültetés előtt dolgozzon be a talajba egy kiváló minőségű, folyamatos tápoldatozású növénytápot.

Egy másik lehetőség, hogy a káposztát prémium minőségű virágkeverékkel töltött konténerekben termeszti. Ez tényleg a legegyszerűbb módja annak, hogy a növények gyökerei pontosan azt a környezetet kapják, amelyre szükségük van a növekedéshez.

A káposzta könnyen átültethető. A növényeket úgy állítsa be, hogy a főszár 1-2″ mélyen legyen betemetve. Általában 12-24 hüvelyk távolság legyen egy sorban, a fajtától és a fej nagyságától függően. A maximális méret elérése érdekében bőkezűen bánjon a sortávolsággal.

A káposzta egyenletes nedvességet igényel, hogy jó fejeket hozzon létre. Mulcsozza komposzttal, finomra őrölt levelekkel vagy finomra őrölt fakéreggel, hogy a talaj hűvös és nedves maradjon, és a gyomokat visszaszorítsa. Rendszeresen öntözze, hetente 1-1,5 hüvelyknyi vizet juttasson ki, ha nem esik az eső. A víz mennyiségét a kertben hagyott esőmérővel mérheti.

Trágyázza a növényeket ismét folyékony műtrágyával, miután elkezdenek új leveleket növeszteni, és amikor elkezdenek fejeket képezni.

Gyakori kérdések a káposztáról

Miért repülnek pillangók a káposztanövényeim körül?


Azok a pillangók (fehér vagy barna) valószínűleg a káposztalepkék lepkéi. A növényekre rakják a tojásaikat. A petékből kikelnek a férgek, amelyek jelentős károkat okoznak, ha nem védekeznek ellenük. A legtöbb védekezési stratégia inkább a fejlődő lárvákra irányul, mint magukra a kifejlett molyokra.


Miért vannak lyukak a káposztaleveleimen?


A növényét valószínűleg a káposztahurok vagy káposztaféreg rágja. Kezelje a káposztaféléket biológiai típusú rovarölő szerrel. Ezt a féregnek meg kell ennie, és a féreg lúgos bélrendszerében aktiválódik. A féreg ezután lassan elpusztul a végső székrekedés miatt. Ez két-három napig tart, ami azt jelenti, hogy a férgek nem pusztulnak el azonnal.


Mi okozza a káposztagyökereim nagy, csomós duzzanatait?


A megduzzadt és torz gyökerek a csonka, fonnyadt növényeken a káposztagyökérbetegség tünetei, amelyet egy gomba okoz, amely a talajban való megtelepedése után évekig megmarad. A betegség a fertőzött talaj mozgatásával és a fertőzött palántákkal terjed. Más káposztafélék (például a brokkoli és a karfiol) is fogékonyak. A fertőzött növényeket (beleértve a gyökereket is) el kell pusztítani, és legalább négy évig kerülni kell a káposztafélék családjának bármely tagjának ültetését, beleértve a retket, a fehérrépát és a káposztafélék dísznövény rokonait. A betegség visszaszorítása érdekében adjunk meszet, hogy a talaj pH-értéke 6,8-ra emelkedjen.

Mit tehetek, hogy a káposztafejek ne hasadjanak fel?

A káposzta felhasadását a fej szilárdulása után felvett felesleges víz nyomása, vagy a száraz időjárás után gyorsan felvett víz okozza. A gyökerek elvágása (a növény két oldalán történő ásás) vagy a gyökerek megtörése (a fej felemelése és oldalra csavarása) csökkentheti a hasadást vagy a szétrepedést, de ez is károsítja a növényt, és megköveteli, hogy hamarosan betakarítsuk.

Mi okozza, hogy a káposzta nem tömör fejet, hanem magszárat fejleszt?

Valamikor minden káposzta vagy fejet hajt, vagy magot hajt. A káposztanövények “elszáradnak” (korai magszárakat képeznek), ha hosszabb ideig alacsony hőmérsékletnek vannak kitéve, ha a növényeket túl korán ültetik ki, vagy ha a kertet szokatlanul nagy hideg támadja meg. Miután a növényeknek ceruza nagyságú száruk van, sebezhetőek erre a “hideg kondicionálásra”, ami a virágzást indítja el.