//A legjobb házi bodzaszirup recept és a “B” terv
bodza-szirup-keszitese

A legjobb házi bodzaszirup recept és a “B” terv

Biztosan sok mindent megtermelsz kertedben. De mit csinálsz abban az esetben, ha elfagy, esetleg valami kimaradt? Webshopunkon biotermékek is megtalálhatók, melyekkel pótolhatod az éppen hiányzó dolgokat. Legyen ez a “B” terved.

Készíthetsz házi bodza vagy csipkebogyó szirupot, vagy vásárolhatsz webáruházból.

A bodza szirup elkészítése

Hozzávalók:

  • 80db friss bodzavirág
  • 4 liter víz
  • 2 EK citromsav
  • 5-6 db Bio citrom
  • 2-2,5kg Xylitol – nyírfacukor

Elkészítés:

A vizet felfőzzük a citromsavval. Ha a víz kihűlt, leöntjük a bodzavirágokat és hozzáadunk 5-6 db szeletekre vágott Bio citromot. Hagyjuk állni 24 órán át, időnként megkevergetjük. 

24 óra elteltével leszűrjük, a virágokból alaposan kifacsarjuk a levet és hozzáadunk 2-2,5 kg nyírfacukrot – xylitolt. A szirupot nem főzzük – csak felmelegítjük és félretesszük. 

A még forró szirupot üvegekbe öntjük és törlőkendő, vagy más takaró alatt hagyjuk kihűlni. Befőttesüvegekbe is önthetjük, melyeket fejjel lefelé fordítunk úgy kb. fél órára, és ezzel a szirupot konzerváljuk. 

A nem konzervált szirupot a hűtőszekrényben tartjuk. 

A csipkebogyó szirup elkészítése

Hozzávalók:

  • 150 g csipkebogyó
  • 500 ml víz
  • 400 g cukor

Ezzel egyidejűleg előkészítünk egy robotgépet, konyhai mérleget, serpenyőt, gézt, tölcsért, mérőedényt és zárókupakkal ellátott üvegeket. 

Elkészítés:

A megtisztított csipkebogyókat összemixeljük a robotgép segítségével. Az összemixelt keveréket a serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és nagyjából 10 percig forraljuk. Ezután az edényt félrerakjuk, letakarjuk fedővel és hagyjuk egy órát állni. A lehűlés után a masszát leszűrjük a mérőedénybe a tölcséren keresztül, melyet gézzel kibéleltünk, így garantáljuk a nagyobb részecskék kiszűrését. A lemért folyadékmennyiséget visszaöntjük a serpenyőbe. Ehhez, a már tiszta keverékhez, hozzáadunk minden 100 ml folyadék után 100 gramm cukrot. Lassú tűzön ismét főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Majd a serpenyőt félrehúzzuk, hogy a szirup kihűljön. 

A kihűlt szirupot már csak üvegekbe öntjük és hűvös, sötét helyen tároljuk. Az így elkészített szirupok nagyszerű vitaminforrások lehetnek a friss termés szezonján kívüli időben is, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. 

Amikor nem jutunk hozzá a kertből elég vitaminhoz

Természetesen  vitaminok és ásványi anyagok  fogyasztása megfelelő mennyiségben nem korlátozódik csak az influenza időszakára. Éppen ellenkezőleg, ha el akarjuk kerülni a betegséget, akkor megelőzésképp fogyasztani a vitaminokat a legjobb gyógyszer. A komplex immunrendszer, értelemszerűen, nemcsak a kiválasztott vitaminfajták fogyasztásához kötődik, de ennek ellenére vannak olyan típusok, melyek képviselete számunkra jelentősebb. 

Gondoskodj immunrendszeredről

Figyeld a vitaminbevitelt, és adj meg testednek mindent, amit megérdemel. Mindenki már átélte a kellemetlen betegségérzetet, amikor már a vitaminok nem tudtak segíteni, hanem erősebb gyógyszerek, antibiotikumok vették át a helyüket. Ha rendszeresen és felelősségteljesen fogsz felvenni elegendő vitamint, akkor a Te sorsod nem kell, hogy így alakuljon. 

További biotermékek beszerezhetők a NaMaximum webáruházból.