Biztosan sok mindent megtermelsz kertedben. De mit csinálsz abban az esetben, ha elfagy, esetleg valami kimaradt? Webshopunkon biotermékek is megtalálhatók, melyekkel pótolhatod az éppen hiányzó dolgokat. Legyen ez a “B” terved.
Készíthetsz házi bodza vagy csipkebogyó szirupot, vagy vásárolhatsz webáruházból.
A bodza szirup elkészítése
Hozzávalók:
- 80db friss bodzavirág
- 4 liter víz
- 2 EK citromsav
- 5-6 db Bio citrom
- 2-2,5kg Xylitol – nyírfacukor
Elkészítés:
A vizet felfőzzük a citromsavval. Ha a víz kihűlt, leöntjük a bodzavirágokat és hozzáadunk 5-6 db szeletekre vágott Bio citromot. Hagyjuk állni 24 órán át, időnként megkevergetjük.
24 óra elteltével leszűrjük, a virágokból alaposan kifacsarjuk a levet és hozzáadunk 2-2,5 kg nyírfacukrot – xylitolt. A szirupot nem főzzük – csak felmelegítjük és félretesszük.
A még forró szirupot üvegekbe öntjük és törlőkendő, vagy más takaró alatt hagyjuk kihűlni. Befőttesüvegekbe is önthetjük, melyeket fejjel lefelé fordítunk úgy kb. fél órára, és ezzel a szirupot konzerváljuk.
A nem konzervált szirupot a hűtőszekrényben tartjuk.
A csipkebogyó szirup elkészítése
Hozzávalók:
- 150 g csipkebogyó
- 500 ml víz
- 400 g cukor
Ezzel egyidejűleg előkészítünk egy robotgépet, konyhai mérleget, serpenyőt, gézt, tölcsért, mérőedényt és zárókupakkal ellátott üvegeket.
Elkészítés:
A megtisztított csipkebogyókat összemixeljük a robotgép segítségével. Az összemixelt keveréket a serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és nagyjából 10 percig forraljuk. Ezután az edényt félrerakjuk, letakarjuk fedővel és hagyjuk egy órát állni. A lehűlés után a masszát leszűrjük a mérőedénybe a tölcséren keresztül, melyet gézzel kibéleltünk, így garantáljuk a nagyobb részecskék kiszűrését. A lemért folyadékmennyiséget visszaöntjük a serpenyőbe. Ehhez, a már tiszta keverékhez, hozzáadunk minden 100 ml folyadék után 100 gramm cukrot. Lassú tűzön ismét főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Majd a serpenyőt félrehúzzuk, hogy a szirup kihűljön.
A kihűlt szirupot már csak üvegekbe öntjük és hűvös, sötét helyen tároljuk. Az így elkészített szirupok nagyszerű vitaminforrások lehetnek a friss termés szezonján kívüli időben is, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.
Amikor nem jutunk hozzá a kertből elég vitaminhoz
Természetesen vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása megfelelő mennyiségben nem korlátozódik csak az influenza időszakára. Éppen ellenkezőleg, ha el akarjuk kerülni a betegséget, akkor megelőzésképp fogyasztani a vitaminokat a legjobb gyógyszer. A komplex immunrendszer, értelemszerűen, nemcsak a kiválasztott vitaminfajták fogyasztásához kötődik, de ennek ellenére vannak olyan típusok, melyek képviselete számunkra jelentősebb.
Gondoskodj immunrendszeredről
Figyeld a vitaminbevitelt, és adj meg testednek mindent, amit megérdemel. Mindenki már átélte a kellemetlen betegségérzetet, amikor már a vitaminok nem tudtak segíteni, hanem erősebb gyógyszerek, antibiotikumok vették át a helyüket. Ha rendszeresen és felelősségteljesen fogsz felvenni elegendő vitamint, akkor a Te sorsod nem kell, hogy így alakuljon.
További biotermékek beszerezhetők a NaMaximum webáruházból.