//Másodvetés a zöldséges kertekben

Másodvetés a zöldséges kertekben

A kert kapuit sosem érdemes bezárni, hiszen tulajdonképpen egész évben van mit termeszteni benne. Amikor a legtöbb finomságot már betakarítottuk és elraktuk télre, esetleg különböző módon felhasználtuk azokat, akkor itt az ideje a másodvetésnek a zöldséges kertben. Ennek köszönhetően, akár a téli hónapokban is fogyaszthatunk vitamindús ételeket. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mit ültetünk ilyenkor.  

Másodvetés a zöldséges kertekben 

Talán az első üresebb időszak a június eleje, amikor a legtöbben már beszedtek mindenféle korai finomságot. Így elég sok hely áll üresen a kertben, amik helyére nyugodtan lehet másodvetést alkalmazni. Több olyan növény is van, amely nyár közepén, de még ősszel is eltehető, így akár decemberben is készíthetünk ízletes fogásokat. 

A nyári időszak munklálataihoz a 3 hasznos tipp a nyári kerthez című cikket is ajánljuk.

A másodvetés első lépései 

Az egyik legfontosabb, hogy a talajt rendbe tegyük, hiszen a most elszórt magoknak is helyet kell szolgáltatunk a fejlődéshez. Szedjünk ki minden felesleges gazt, gyökeret, illetve levelet, amiket a talajban találunk. Ezeket nyugodtan dobjuk a komposztban, ott még jól fognak jönni. Ezt követően ássuk fel ugyanúgy a talajt, ahogy azt korábban már megtettük és keverjük bele egy kis komposztot vagy trágyát.  

Harmadik lépésként pedig egyenesítsük ki a talajt, majd jöhetnek a magágyak, amiket nagyobb szárazság esetén érdemes alaposan megöntözni. Az ilyenkor elvetett növények tenyészideje kapcsán érdemes a rövidebbet választani, ami bírja az augusztusi és az októberi időjárást egyaránt. Ebben az időszakban ráadásul a betegségekre is hangsúlyt kell fektetni, hiszen ilyenkor sokkal több a kártevő, nem árt tehát ellenállóbb fajtákat elültetni. A másodvetésben elszórt magokból általában az első fagyok kezdetére lesz akkora a növény, hogy azt be lehet takarítani. 

Miket vethetünk el ilyenkor? 

Fontos kérdés az is, hogy mik kerülhetnek a kertbe ilyenkor. Az üres helyekre jöhet egy kis cékla, abból is a rövid tenyészidejű. Egy lyukba 3-4 szem mag bőven elegendő, amit 10 centivel arrébb egy újabb követhet.  

Jó időszak ez az uborka számára is, amik kapcsán azonban a konzervuborka lesz a nyerő. Vegyük azonban figyelembe, hogy csak akkor érdemes ilyenkor uborkát nevelni, ha van időnk és lehetőségünk folyamatosan tápoldatozni és öntözni. A növény enélkül semmire sem fog menni, főleg nem a nyári 40 fokos hőségben. 

Ne feledkezzünk meg a zöldbabról sem, amely jól fogja magát érezni a szeptemberi hűvös reggeleken. Másodvetésre a zöldhüvelyű az alkalmasabb, hiszen ezek nem lesznek szálkásak, sokkal húsosabbak és ízletesebbek. Ez általában akkor tud gyorsan kibújni a földből, ha vetés előtt. magokat pár órára vízbe áztatjuk. Ezt követően megszívja magát, így könnyebben kicsírázik. Öntözni főként a kelés és a virágzás idején érdemes.  

Összegezve 

Másodvetés a zöldséges kertekben? Miért ne? A júliusi üres helyekre nyugodtan ültethetünk zöldbabot, céklát, esetleg uborkát. Egyedül a rövid tenyészidőre és a sok-sok öntözésre kell figyelnünk, így még októberben is lesznek finomságok odakint.