Másodvetés a zöldséges kertekben

hirdetes

Lassan elérkezünk a nyár (és ezzel együtt a kertészeti kiskultúrák szezonjának) végéhez. Ekkorra már bizonyosan minden valamirevaló kertész vagy kisgazda észreveszi, hogy veteményesének kora tavaszi zöldségnövényei megfogyatkozóban vannak, azonban egy kis lelkesedéssel, és persze szakmai háttérrel egybekötött munkával az év második felében is takaríthatunk be általunk termesztett ún. másodvetésű növényeket.

 

Kertészeti kultúráink sikerét nagyban befolyásolja, hogy az adott területre jellemző fajokkal, fajtákkal lássuk el, vagyis igaz a mondás hogy a legtöbb tápértéket azon növényeinktől kapjuk, ami a lakóhelyünktől 50 km-es körzetben megterem. A kulcsszó a rendezettség. Ha növényeinket nem össze-vissza, egymás hegyén-hátán vetjük, szórjuk, ültetjük, palántázzuk el, akkor rengeteg kellemetlenségtől, és főleg felesleges munkafolyamatoktól, valamint permetezési herce-hurcától kíméljük meg magunkat!

Ezért mindenki figyelmébe ajánlom a Gertrud Franck féle vegyes kert kisalakítását, melyben megfogalmazódik a növények soros ültetése, valamint a megfelelő növénytársítások kialakítása. Az egész rendszer arra irányul, hogy az adott növény mellé melyik növényt társítsuk annak érdekében, hogy a különböző kártevők és kórokozók elkerüljék, ezzel megtakarítván nekünk a permetszereket, de ami még fontosabb, egészségesebb (vegyszermentes) zöldségeket állíthatunk elő!

 

Másodvetésű növények vetése, ültetése előtt fontos feladat a talaj tápanyag-utánpótlása, mely erre az időszakra már alaposan megcsappan, hiszen a kora tavaszi növények a nagy részét már hasznosították saját maguk számára. Ezt el lehet érni kemikáliákkal is (pétisó, ammonium-nitrát, nitrogén tartalmú szerves vegyületek), ám aki az egészséges zöldségeket kedveli jobban és persze minimálisan is tiszteli talaja élővilágát, annak inkább ajánlom a komposzttrágya-kijuttatását, vagy a be nem takarított növények, növényi részek beforgatását a talajba, higgyék el, az eredmény megegyező lesz.

Ezek után természetesen újra talaj előkészítés következik az újabb vetésekhez, így hát elő a tavasszal sufniba rejtett kiskapával és gereblyével, és simítsuk egyenesre a talajt, húzzuk ki a megfelelő sortávolságra lévő sorokat, majd jöhetnek a magok.

Másodvetésű növények:

Kultúra vetésidő (hónap) tenyészidő betakarítás
uborka VII. eleje VII.- X. Folyamatosan 3-9 cm-s uborka eléréséig
zöldbab VII. eleje VIII.-X. Folyamatosan augusztus közepétől
zöldborsó VII. második fele VIII.-X. szeptembertől folyamatosan
sárgarépa (kései) VII. VII.-XI. szeptembertől folyamatosan
petrezselyem VII.-IX. VII.-XI. IX.-XI.
téli retek VII.-IX. VII.-XI. augusztustól folyamatosan
spenót áttelelő VIII. vége VIII.-IV. szeptembertől a fagyok beálltáig
késői káposzta VII. eleje VII.- XI. szeptembertől a fagyok beálltáig
nyári saláta VII. (palánta) VII.-IX. augusztustól folyamatosan a fagyokig
karfiol VII. (palánta) VII.-XII. szeptembertől a fagyok beálltáig
mángold VIII. vége VIII.-IV. szeptembertől a fagyok beálltáig

 

 

Jól jegyezzük meg: egy kis zöldséges vegyes kert egész éves munkát kíván, ám ha folyamatosan kultúrnövényekkel látjuk el, akkor viszonylag kevés teret engedünk az őket elnyomó gyomnövények elszaporodásának, hiszen a talaj folyamatosan fedve van. Így nem csak amiatt járunk jól, hogy még egyszer betakaríthatunk, hanem a talaj növények általi lefedettsége révén kevésbé melegszik fel, a vizet jobban megtartja, s később, a növényi maradványok talajtakarásával, beforgatásával szintén nem hagyunk fedetlen felületet, ezzel energiát, műtrágyázást, gyomirtózást spórolunk meg, vagyis a vegyes kiskert a saját forrásaiból él!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 × 1 =