//A 12 legjobb őszi zöldség, amit érdemes elültetni a kertben

A 12 legjobb őszi zöldség, amit érdemes elültetni a kertben

Ahogy a nappalok rövidülnek és hűvösebbé válnak, a nyári ültetvények, mint például a paradicsom, az uborka és a cukkini, kezdenek kifutni. Ahogy eltávolítja ezeket az elhasználódott növényeket, a zöldségeskertben új ültetvények számára marad hely. Számos olyan zöldségfélét ültethet ősszel, amelyeket aztán egész télen, sőt kora tavasszal is termeszthet és betakaríthat.

Őszi zöldségültetési tanácsok

Mivel ősszel enyhe körülmények uralkodnak, a növényeket gyakran könnyebb termeszteni, és a friss termés is ugyanolyan kifizetődő. Miután kiválasztotta, hogy milyen zöldségféléket ültessen ősszel, ha türelmes, magról is termesztheti, vagy palántákat ültethet, hogy előnyt szerezzen. Ültetéskor mindig kövesse a csomagoláson vagy a címkén található ajánlásokat a növények közötti helyes távolságról, hogy elegendő helyet biztosítson a növekedéshez. Hogy a termés hosszabb időn keresztül érkezzen, és ne legyen egyszerre túl sok a termés, ültessen több kisebb ültetvényt két-három hét különbséggel.

A zöldségfélék legjobban gazdag, termékeny talajban, teljes napsütésben, a hideg szelektől védve fejlődnek. Olvassa el ezt a cikket, amelyben nagyszerű útmutatót talál a tökéletes talaj kialakításához a zöldségeskert számára. Tartsa a növényeket erőteljes növekedésben rendszeres öntözéssel (különösen meleg vagy száraz időjárás esetén) és 7-10 naponta kijuttatott folyékony műtrágyával.


A 12 legjobb őszi zöldség


Íme a mi 12 legjobb zöldség, amit ősszel érdemes ültetni. Válassza ki családja kedvenceit listánkból.
A cékla, a lóbab, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta és a karfiol a kedvenc őszi ültetendő zöldségeink közé tartozik.


Cékla


Kora ősszel közvetlenül vetheti el a magokat, hogy 10-12 hét múlva betakaríthassa. Az ízletes termés érdekében tartsa erősen növekedésben a növényeket. Akkor takarítsuk be, amikor a cékla megfelelő méretű. A gyökér teteje látható lesz a talaj felszínén.

Lóbab


Ősszel és télen közvetlenül vetve 18-20 hét múlva terem. A lóbabnak támasztékra van szüksége, ezért ültethetjük tömbökbe vagy keretbe. A virágzás és a termésképződés késleltethető a hideg vagy fagyos időjárás miatt. A kis hüvelyeket szedje le, hogy egészben fogyaszthassa zöldbabként, vagy várjon, amíg a hüvelyek nagyobbak lesznek, hogy a tartalmukat elfogyassza.

Brokkoli


A káposztafélék közül ez a legkönnyebben termeszthető. Vessünk magot vagy ültessünk palántákat egész ősszel, hogy 12-16 hét múlva betakaríthassuk. Amikor a brokkoli nagy fő fejét eltávolítjuk, az oldalhajtások továbbra is jó termést biztosítanak.

Kelbimbó

Ültessen palántákat kora ősszel, hogy 16-20 hét múlva betakaríthassa. Tartsa a növényeket jól megtámasztva, egyenesen, szilárd talajjal – ha szükséges, karózza meg őket. A csírák a fő száron képződnek, és a szár alsó részétől felfelé érnek. Akkor szedje le, amikor a hajtások szilárdak és megfelelő méretűek.

Káposzta / Kínai káposzta


A káposzta mindkét formája fantasztikus zöldségféle, amelyet ősszel ültethetünk, és egész télen át termeszthetünk. Ősszel vetőmagot vagy palántákat ültethetünk (a termesztés tavasszal is elkezdhető). A kisebb káposzták és a kínai káposzta gyorsabban érik be, és a fajtától függően 8-16 hét alatt betakarítható. Akkor takarítsuk be, amikor a fejek nagyok és szilárdak.

Karfiol

Kora ősszel ültessünk palántákat, hogy 14-26 hét múlva betakaríthassuk. A mini fajták gyorsabban érnek, míg a nagy fejűek lassabban érnek.


A kelkáposzta, a fejes saláta, az újhagyma, a cukorborsó, a retek és a spenót szintén remek zöldségfélék, amelyeket ősszel ültethetünk.

Kelkáposzta

Ősszel ültessük el a palántákat, és a levelek betakarítását akkor kezdjük el, amikor a növény már jól beérett, körülbelül 7-8 héttel az ültetés után. Számos kelkáposztafajta kapható, ezért válassza ki a kedvencét, vagy válasszon vegyes csokrot.

Ősszel ültessük el a palántákat, és a levelek betakarítását akkor kezdjük el, amikor a növény már jól beérett, körülbelül 7-8 héttel az ültetés után. Számos kelkáposztafajta kapható, ezért válassza ki a kedvencét, vagy válasszon vegyes csokrot.

Fejes saláta

A folyamatos betakarítás érdekében szinte egész évben vethetünk magot vagy ültethetünk palántákat. A lágyszívű fajtákat a legjobb termeszteni, mivel a leveleket szükség szerint lehet szedni, vagy 8 hét után betakarítani a teljes fejet.

Vöröshagyma / hagyma / lombhagyma / póréhagyma

A hagymafélék családjának minden tagja jól fejlődik télen át az őszi ültetésből. A vöröshagymát körülbelül 24-32 hét alatt lehet betakarítani, de az újhagyma és a póréhagyma sokkal hamarabb, mindössze 8-12 hét alatt kész.

Borsó

A borsó nagyon kifizetődő növény, amelyet ősszel és télen is érdemes termeszteni, és a termés egészen tavaszig kitart. A magas termesztőknek támasztékra van szükségük, vagy termesszenek bokros fajtákat. Akkor takarítsuk be, amikor a hüvelyek már szépen kialakultak, vagy a gyorsabb termés érdekében termesszünk hóborsót.

Retek

Ezeket a gyorsan növő zöldségféléket ősszel érdemes elültetni. Ősszel és tavasszal közvetlenül vethetjük, és az apró, piros retket mindössze 6-8 hét múlva szedhetjük. Ha túl sokáig hagyjuk, vagy hagyjuk, hogy a gyökerek stresszesek legyenek, a gyökerek borsosabb ízűvé válnak.

Spenót

Az angol spenót finom ízű, leveles zöldségféle, amelyet a téli időszakban érdemes termeszteni. Vessünk magot vagy ültessünk palántákat az ősz folyamán. A nagyobb leveleket körülbelül 8 hét múlva szedje le, amint beérnek.

Őszi zöldségkártevők

Tartsa szemmel a csigákat és a csigákat a zöldségféléken, különösen a palánták csírázása idején. A talajon lévő ezüstös nyomok és a megrágott levelek csiga- vagy csigaaktivitásra utalnak. Ezeket rendszeres ellenőrzéssel, kézi eltávolítással (összenyomással) vagy csigacsalétek használatával lehet sakkban tartani – a vasalapú csalétek a legbiztonságosabbak a környezetre nézve, és nem károsítják a háziállatokat vagy a vadon élő állatokat.

Minden káposztanövény (beleértve a brokkolit, a kelbimbót, a káposztát, a karfiolt és a kelkáposztát) esetében ügyeljen a káposztafehér pillangó lárváira (zöld hernyók) a leveleken és a fejeken. A növény fölé helyezett háló a legjobb védelmet jelenti e kártevő ellen, de az észlelt hernyókat kézzel is el kell távolítani, vagy bejegyzett bio növényvédő szert kell használni.