//Mi is az a szerves trágya?
eper

Mi is az a szerves trágya?

A szerves trágya növényi vagy állati eredetű anyagokból származik.  Lényege, hogy természetes módon tartalmazza a növények számára fontos tápanyagokat, például nitrogént, foszfort és káliumot. 

A szerves trágyák forrásai lehetnek a talajban található élő és elhalt szerves anyagok, mint például a komposzt, a trágyakupac, a szalma, a levélhullás vagy az állati trágya, például a baromfi-, sertés-, marha- vagy juh.Néha hasznosítanak többek között a fakérget, növényi eredetű, úgynevezett „zöldtrágyát”, biohumuszt, a fahamu és a madár trágyát is. 

Forrásai lehetnek

  • Kertészeti hulladék, mint például a nyesedékek, a fűnyesési maradványok és az elhalt növényi részek
  • Állati trágya, mint például a baromfi- vagy sertéstrágya, szintén jó forrása a szerves anyagoknak, amelyek szükségesek a talaj tápanyag-tartalmának javításához.
  • Komposzt, különböző szerves anyagokból készülhet, mint például a konyhai hulladékból, a növényi hulladékokból és az állati trágyából. A komposztálás folyamata során a szerves anyagok bomlása révén előállított trágya a talajban szerves anyagokkal gazdagítja azt.
  • Zöldtrágya, a zöldtrágyázás során a növényeket a talajban hagyják, vagy szántás előtt beledolgozzák a talajba, hogy megnöveljék a talaj szervesanyag tartalmát.
  • Alginit mely alga eredetű biomassza kivonat, amely kiváló szerves anyagot és nyomelemeket tartalmaz.

Használhatunk még szerves trágya granulátumot is, amelyet szerves anyagokból, például állati vagy növényi eredetű maradványokból állítanak elő. Ez a granulátum formájában kapható, és általában kis tasakokban vagy nagyobb zsákokban érhető el a kertészetekben vagy a mezőgazdasági áruházakban.

szerves trágya granulátumok előnye a hagyományos szerves trágyákhoz képest, hogy könnyen adagolhatók, egyenletesen oszlanak el a talajban, és hosszabb ideig rendelkezésre állnak a növények számára ezért általában akkor használjuk, amikor a növényeknek hosszú távú és lassú tápanyag-utánpótlásra van szükségük. 

A granulátumokat általában a növények ültetésekor helyezik el a talajban, és a növények növekedési szezonja során fokozatosan felszabadítják a tápanyagokat.

eper

A szerves trágya előnyei

A szerves trágyák lassabban bocsátják ki a tápanyagokat, mint a műtrágyák, így hosszabb ideig szolgáltatják a növények számára azokat. 

Emellett nem mellékes az sem, hogy javítják a talaj szerkezetét, a víz és a levegő áteresztő képességét, és támogatják a talajban élő mikroorganizmusokat, ami tovább javítja a talaj minőségét.Mivel a szerves trágya kizárólag szerves anyagokból áll, ezért nem tartalmaz felesleges mesterséges eredetű összetevőket.

 A szerves trágyában megtalálható mikroorganizmusok termékenyebbé teszik a talajt, serkentik a növények növekedését, valamint a magasabb minőségű terméshozamot eredményeznek, csökken a növények kiszáradásra való hajlama és ritkábban támadják meg őket kártevők, vírusok és különböző betegségek. 

A nitrogén, foszfor és kálium egyenletesebben szabadul fel a talajban, mint az ásványi műtrágyáknál. Ez azt eredményezi, hogy a szerves trágya hosszabb ideig képes hatni, és akár több éven keresztül is képes értékes tápanyagokkal ellátni a talajt. 

Felhasználásuk sokrétű. Általában a mezőgazdaságban használják a növénytermesztés során, de a kertészkedésben és a kertépítésben is alkalmazzák.