//Hasznos szerszámok a kerti munkákhoz

Hasznos szerszámok a kerti munkákhoz

A tavaszi jó idő beköszöntével a kerti munkák is aktuálissá válnak, amiben számos hasznos szerszám segítségünkre lehet. Ezek egy része lehet kézi szerszám, de gépi erővel hajtott szerszámok is segítségünkre lehetnek, ahogy a különböző kvázi passzív kiegészítők is. Az alábbi cikkben ezért összegyűjtöttük a hasznos szerszámokat a kerti munkákhoz.

Ásó/ásóvilla

Ásó segítségével a talaj felső rétege levegőhöz jut, és a csapadék is könnyebben talál utat magának. Emellett a felásott talajba ültetett növények gyökere jobban át tud hatolni a földben, könnyebben fel tudja venni a vizet és a szükséges tápanyagokat, Ásás közben a gyomokat is könnyebben el tudjuk távolítani, illetve az ásással együtt tudjuk a talajba forgatni a növények fejlődéséhez szükséges komposztot és trágyát.

Az ásóvillát főleg tömörödött, kötött talajok felásására, lazítására használhatjuk, de komposzt forgatására, kerti törmelékek felszedésére is alkalmazhatjuk, vagy felszedhetjük vele a növényeket a talajból. Az ásóvillák lapját és nyelét erősebbre készítik, mint az ásóét, hiszen keményebb talajok megmunkálására használják, így nagyobb teherbírásúnak kell lennie.

Kapa

A kapa egy szintén fontos talajlazító eszköz. Sok fajtája létezik, de elsődleges feladatuk a növényállomány gyommentesítése és a talaj egyenetlenségeinek kiigazítása.

A kiskertekben elterjedt még a rotációs kapa használata is, amelynek elsősorban a vetés előkészítésekor vehetjük nagy hasznát, és nem utolsó szempont, hogy sok időt és energiát spórolhatunk meg vele.

Gereblye

A gereblyének a vetőágyak előkészítésénél, illetve a vetőmagok talajba dolgozásánál vehetjük nagy hasznát. A fagereblye előnye, hogy rendkívül könnyű, viszont nem olyan tartós, mint a fémgereblye. A fémgereblye ezzel szemben bár némileg nehezebb, de cserébe tartósabb is.

Ollók

A metszőolló az egyik legfontosabb szerszám a kertben. A metszőollók többsége mellévágó olló, ami azt jelenti, hogy a vágóéi a támasztópenge mellé simul, és ott záródik. A másik kevésbé elterjedt típus a rávágó (üllős) metszőolló, amelynek egyetlen pengéje van. Ezt a típust száraz ágak, gallyak és vesszők vágására célszerű használni.

Talicska

A kerti munkákhoz mindenképp ajánlott lehet egy talicskát is beszereznünk. Ezzel a kerti eszközzel földet vagy nehezebb tárgyakat szállíthatunk, de akár a növényi hulladék és szállítható vele.

Létra

A létráknak főképp a fák formázásakor, metszésekor vehetjük hasznát. E téren széles választékkal találkozhatunk, de szerencsére egy kisebb 4 fokos fa létra ára nem mondható magasnak, ugyanakkor már ez is elegendő munkamagasságot biztosíthat.

Lombfújó/-szívó

A lombfújó és szívó eszközök a tavaszi időszakban is fontos gépi szerszámoknak bizonyulhatnak a kertben. A jó idő előrehaladtával ugyanis a lehulló virágszirmok épp úgy esztétikai problémát jelenthetnek, mint az őszi falevelek. Egy megfelelő teljesítményű lombszívóval azonban ez gyerekjáték lehet.

Sövénynyíró

A sövénynyíró egy klasszikus és egyben roppant hasznos kerti eszköz lehet, hiszen segítségükkel a különböző sövényszerű növények formázásában nyújthat segítséget. A sövényírók között ma már a gépi erővel hajtott verziók a leggyakoribbak, de olykor a kézi erővel működtetett típusok is jók lehetnek.

Összegezve: A kerti szerszámok között tehát számos hasznos szerszám közül válogathatunk, amik között kézi és gépi szerszámok is egyaránt megtalálhatók. Segítségükkel pedig minden kerti munka könnyebbé válhat.

További ötleteket adunk a Minden, amire a hobbi kertészeknek szüksége van című cikkben.