//Kötelek felhasználása a kertben

Kötelek felhasználása a kertben

A kötelek már hosszú idő óta velünk vannak a mindennapokban. Manapság az ipari felhasználás mellett például a „csináld magad” mozgalmak esetében is egyre népszerűbb alapanyagnak számítanak. A kert egy tipikusan olyan terület, ahol a kötél univerzális megoldásként van jelen. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ötletet a kötelek felhasználására a kertekben.

Kültéri játék elemek építése

A kötelek segítségével számos kültéri játékot létrehozhatunk kertünkben. A tartós, vastag természetes, vagy mesterséges anyagokból készült kötelek, kitűnő szakítószilárdsággal bírnak és ellenállnak az időjárási viszonyoknak. Ennek hála kötelekből könnyedén készíthetünk például:

  • hintát,
  • mászókát,
  • függő ágyakat.

Dekorációs kiegészítők készítése

Kötélből az kerti dekorációs kiegészítők egy része is elkészíthető, hiszen olyan mindennapi tárgyak is felújíthatók, mint egy régi kerti szék, vagy virág kaspó. Ezen felül azonban önálló használati tárgyak is alkothatók belőle, mint például egy kis ülőke, vagy puff, amit a kerti teraszon használhatunk

Korlátok készítése

A köteleket a rusztikus hatás elérése érdekében gyakorta használják ma már bel- és kültéri korlátok esetében is az oszlopok összekötő elemeiként. Egy tartós, vastag kötél élettartama több évig is kitarthat, még szélsőségesebb időjárási viszonyok között is, így egy dizájnos kert érdekében érdemes lehet bevetni ezt a megoldást is.

Világítás rögzítése

Egy hosszú kötél és néhány napelemes lámpa segítségével könnyedén kialakíthatunk egy stílusos világítást kertünkben, amit a nap végén egy pohár borral kiülve a kertbe nyugodtan élvezhetünk.

Kosár készítés

A kötél segítségével könnyedén elkészíthetünk egy-egy stílusos kosarat is, aminek segítségével a kertben termet gyümölcsöket, zöldségeket takaríthatjuk be.

Ruhaszárogatás

A kötelek használatával otthonunkban roppant strapabíró, akár a nehéz, vizes szőnyegek súlyát is elbíró ruhaszárogatókat is létrehozhatunk. Ezek a megoldások ráadásul esztétikusabbak is, mint egy vastag damilos változatú, bolti ruhaszárogató, ráadásul egy sodrott pamut kötél webshopból rendelve gyorsan meg is érkezhet hozzánk.

Egyéb kerti kiegészítők

A kötelek segítségével ezen felül persze a szokásos funkciók is megvalósíthatók, vagyis könnyedén rögzíthetünk dolgokat. Példaként sokszor előfordul, hogy egy tárolót, vagy épp komposztálót kell némileg megerősítenünk, a plusz súly miatt. Ehhez egy vastag, tartós kötél kiváló megoldást nyújthat.

Összegezve: A kötelek tehát számos téren megjelenhetnek kertünkben is. A felhasználhatóságnak gyakorlatilag csak a kreativitás szabhat határt, így érdemes kreatívnak lennünk, ha egy teljesen egyedi kertet szeretnénk magunk számára kialakítani.