//Színpompás kert a nyár végén és kora ősszel

Színpompás kert a nyár végén és kora ősszel

Sokan nem hiszik, ám amint elnyíltak a nyári virágok, akkor is van, ami megszépítheti a kertünket. A meleg hónapokban az egész udvar csupa tarkaság és szépség, hiszen számos színkombináció teszi egyedivé az összhatást. Ezek azonban idővel elnyílnak, ám nem érdemes ebbe belenyugodni, hiszen számos olyan fajta van, ami nyár végén és kora ősszel is színpompássá varázsolhatja a környezetünket.  

Cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan növényt, ami ilyenkor is segít egyedivé varázsolni az udvart! 

Az egynyári virágok 

A nyarat általában az egynyári változatok uralják, hiszen ezekből hatalmas a választék. A szezonális darabok biztosítják mindazt, amire a balkonnak és a terasznak a komfortossá tételéhez szükségünk van. Érdemes azonban pár olyat is választani, ami nemcsak egyszer nyílik a nyár elején vagy közepén.  

Az ültetés során érdemes olyat is vásárolni, amelyek sokáig nyílnak. Számos olyannal találkozhatunk a kertészetekben, amelyek az ősz első heteiben, de még október elején is színesek lehetnek. Ha a kompozícióba sikerül ezekből is beleválogatni párat, akkor a kert még ilyenkor sem lesz szürke és unalmas. Nem szabad azonban megfeledkezni az ágyás karbantartásáról sem, hiszen ősszel is van gaz, amit el kell távolítani. Az akkus szegélynyíró webáruház kínálatában számos eszközt találhatunk, amivel pillanatok alatt rendezetté tehetjük a területet.  

Válasszunk rózsát a kertbe! 

Remek megoldások lehetnek továbbá a rózsák, amelyek a nyár elteltével is nyílnak. A sokszínű virág még októberben is megtartja a szirmait, az első fagyokig még bőven gyönyörködhetünk bennük. Ezeket ráadásul még nyár közepén is elültethetjük, mindössze melegre és napfényre van szüksége, így még a hőségben is jól érzik majd magukat. Gondoskodjunk a megfelelő vízellátásukról, amit ősszel biztosan meghálálnak majd.  

A Rózsa növényvédelme című cikkben sok hasznos információt adunk a rózsák neveléséhez.

Évelők a színes kert jegyében 

Amennyiben egyéb évelőben gondolkodunk, jöhet pár gólyaorr, macsakamenta, sarkantyúvirág, menyecskeszem, napvirág, vagy éppen sudárzsálya. A kertészek szerint ezek remek választások lehetnek ahhoz, hogy őszi szépségeink is legyenek az udvaron. Ne feledkezzünk meg a cserjék adta lehetőségekről sem. Ezek előnye, hogy jóval szívósabbak, bár a legtöbb sajnos nem hoz virágot, a mélyzöld árnyalatok így is sokáig bírják a hideg időszakban. A lényeg, hogy olyan növényeket válogassunk össze, amelyek bírják az adott talajt és környezetet.  

Összegezve 

Cikkünkben tehát elszórtunk pár ötletet, hogy mivel érdemes feldobni a kertet, ha nyár végén és kora ősszel is színpompás udvarra vágyunk. Ültessünk pár hosszan nyíló egynyárit, kombináljuk őket évelőkkel és cserjékkel, ültessünk pár rózsát és máris egyedi és különleges lesz az összhatás. Ne feledkezzünk meg azonban ezek gondozásáról és locsolásáról sem, hiszen ősszel is akadhatnak szárazabb napok és hetek.  

Az őszi feladatok közé tartozik a fák metszése is, amihez a Fák metszése ősszel című cikket ajánljuk.