//A rózsa növényvédelme

A rózsa növényvédelme

Kevés ember van, aki nem kedveli a rózsákat, hiszen számos színben kaphatóak. Legyen szó szálas vagy bokros változatról, a választék rendkívül széles. Azonban mivel egyre több és több növényt ültetünk, a betegségek és a fertőzések is könnyebben terjednek. De vajon, hogyan lehetséges a rózsa növényvédelme? Ebből a cikkből minden kiderül!

A rózsa növényvédelme

A rózsa a rózsafélék családjába tartozó bokros, fás szárú növény. Mivel a hűvösebb és a melegebb időt is képes átvészelni, hogy a Föld számos pontján megtalálható egyed. Éppen ezért azonban egyre több és több fertőzés találja meg a rózsákat. Ezek ellen növényvédelmi szerekkel tudunk védekezni.

Rózsák betegségei

A rózsa vírusos betegségei között szerepel a mozaik fertőzés, amelynek hatására a leveleken különböző alakú rajzolat, vonalas mintázat és mozaikosság jelentkezik. Emiatt a növény sárgulásnak indulhat és gyenge gyökérzetet növeszt. A rózsa fejlődése visszamarad, deformálódik. Természetesen lehetséges ellene védekezni, mégpedig vírusmentes szaporítóanyag használatával és a metszőolló fertőtlenítésével. Érdemes minél előbb megsemmisíteni a beteg töveket, így nem terjed tovább a fertőződés.

A rózsa lisztharmat hatására a levélen és a bimbókon egyaránt jelentkezik egyfajta fehér bevonat, amely kezdetben csak egy hálózatos formaként jelenik meg. Ezt követően teljesen befedi a növényt, amelynek szövetei ezáltal elhalnak, a hajtások pedig száradásnak indulnak. Nagyon figyelni kell erre a fertőződésre, ugyanis tavasztól őszig szinte bármikor felütheti a fejét. A kórokozók sok esetben a rügyeken és a hajtásokon vészelik át az enyhe telet. A meleg párás időben pedig azonnal életre kelnek és elkezdik megölni a növényt. Védekezni ehet ellene a beteg részek eltávolításával, megelőzni pedig akár az Amistar szerrel is meg lehet.

A rózsa rozsda a levél fonákjaink fedezhető fel, amely különböző színű gombatelepekként jelennek meg. Tavasszal inkább narancssárgás, nyáron pedig sárga árnyalatban láthatóak. Ez az évszak végén feketére vált, amivel a telet is megpróbálja átvészelni. A beteg részek elsárgulnak, lehullanak, a tő pedig kopasszá válhat. Fontos, hogy ebben az esetben is minél előbb semmisítsük meg a leveleket, próbáljunk meg szellős lombozatot kialakítani. A rózsa növényvédelmére kiválóan alkalmas szer a már korábban is említett Amistar, emellett pedig használhatunk Saprolt és mankocebeket egyaránt. Ezek mind segítenek megelőzni vagy megállítani a betegségeket.

Ajánljuk a Rózsák szaporítása című cikkünket is.

A rózsa levéltetű

A levéltetű a rózsa esetében is rendkívül káros. Hatására a fiatal hajtások levelei sárgulásnak indulnak, deformálódhatnak és lehullhatnak. A tetű ezeket kezdi el szívogatni, ám fontos megjegyezni, hogy vírust nem terjeszt. Bosszantó viszont, hogy a szárnyas egyedek egész évben jelen vannak és betegítheti a fiatal és öregebb rózsákat egyaránt. Növényvédelemre használhatunk Chess 50WG-t, Actara 25WG vagy akár Vektafid-A-t egyaránt.

Összegezve: A rózsa növényvédelmére minden háztartásban és kertben szükség van. A növény egyre nagyobb terjedésének köszönhetően, a betegségek száma is növekedésnek indult. Ezek ellen azonban lehetséges védekezni, csak meg kell találni a megfelelő szert. Ez lehet megelőző Amistar, vagy éppen az Actara változat is.