Szobanövények kártevői

hirdetes

A kártevők nem kímélik szobanövényeinket sem. Nem csak a kertünkben tudnak pusztítani, hanem előfordulhatnak benti lakrészünkben is. No de itt se ijedjünk meg tőlük, hasonlóképpen kell elbánni velük, mint szabadföldi társaikkal. Viszonylag hamar észre lehet venni őket, mert a leveleket megrágcsálják, a szár vagy a gyökér nedveit szívogatják szúró-szívó szájszerveikkel, vagy az általuk kibocsájtott mézharmat miatt jelenik meg a korompenész a növények levelein. Ha azonban nem lelünk rájuk időben, akkor könnyen rohamosan elszaporodhatnak. Lássuk a leggyakrabb előforduló kis gonosztevőket:

Levéltetvek: Több színű is lehet (fekete, zöld, szürke, világossárga). A növény friss hajtásainak nedveit szívogatják szúró-szívó szájszervük segítségével. Veszélyességük inkább abban nyilvánul meg, hogy vírushordozók lehetnek (szúró sertéiket beszúrják a növényi szövetekbe, ami a tápanyagok szállítását végzi). Nagyon gyorsan szaporodnak, 7-10 nap alatt már imágó lehet belőle. Nyáluk mérgező, a növényi részek eltorzulhatnak tőle. Vegyszerekkel való védekezés segíthet ellenük (Pirimor, Chess, Mospilan, Danadim, Agrol Plus, Nevikén, Tiosol, neonikotinoidok).Üvegházi molytetű: Apró, fehér, molyszerű rovarok, áttetsző lárváik időnként nagy tömegben csüngenek a levelek fonáki részén. Melegkedvelő kártevő, 1 hónap alatt fejlődik ki 1 nemzedéke. Szintén mézharmatot állít elő, tehát itt is korompenész fogja díszíteni az általuk károsított növényeket. Permetezéskor alkalmazzunk Vektafid –R, Biosol-káliszappant, Lannate-t, Actara-t, Decis-t. De csak a szabad levegőn, szobában tilos! Muskátlin biztosan elő fog fordulni.

Közönséges takácsatka: Szintén szúró-szívó szájszerves kártevők, kárképük gyakorta a klorofill elhalás (sárga pöttyök a leveleken), valamint pókhálószerű szövedékképzés. Szárazságot és a meleg klímát szeretik, ezért megjelenésükkor párologtassunk sokat. Minden esetben a levelek fonákán keressük őket, s ha rájuk leltünk, speciális akaricideket használjunk kezelésükre (Nissorun, Omite, Torque, Vertimec).

 

1. ábra: Takácsatka okozta klorofill elhalás

Tripszek: Rejtőzködő életmódot folytat, a növényi részek közé bújik el, így elég nehéz észrevenni őket. Kártételük: ezüstös elszíneződés a leveleken (szúró-szívó szájszervével kiszívja a sejtnedveket, és ezeket levegő fogja kitölteni). Soknemzedékesek, vegyes populációt alkotnak (lárvák, nimfák, imágók), ezek mind károsítják szobanövényeinket. Általános felszívódó inszekticideket vessünk be ellenük (Actara, Mospilan, Vertimec).

Képtalálat a következőre: „tripsz”

Pajzstetvek: A levelek fonákán fognak megtelepedni. Elég nehéz ellenük a védekezés, ugyanis, mint a nevük is mutatja, vastag pajzsréteg fedi őket, ezért a vegyszerek nem jutnak el a rovarig. A növényi nedveket szívogatják, és ők is ragacsos mézharmatot bocsájtanak ki magukból, amely a már jól ismert korompenész táptalajává válhat. A citrusfélék, a páfrányok és a leander a legérintettebbek pajzstetű témában. Érdemes szisztemikus, vagyis felszívódó szereket alkalmazni, mint pl. az Agrol Plus, Tiosol, Nevikén.

Képtalálat a következőre: „pajzstetű”

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”