//Szobanövények kártevői

Szobanövények kártevői

A szobanövények gondozása megkíván némi szakértelmet. Ha azokat nem az igényeiknek megfelelően ápoljuk, egy idő után elgyengülhetnek, amely könnyű préda a különböző kártevőknek. Ebben a cikkben összegyűjtjük a leggyakoribb betegségeket, amelyek negatívan befolyásolhatják a virágok növekedését.

A szobanövények kártevői

A lakásban él növényeknek tehát számos problémával kell szembenézniük. Lássuk, hogy melyek a legtöbbször előforduló betegségek!

Levéltetű

A levéltetű számos növényen megjelenhet, amelynek tünetei az eldeformálódott és ragadós levelek. Ezek a nagyobb huzat és az alacsony páratartalom miatt alakulhatnak ki. Kezelése azonban viszonylag egyszerű, hiszen szappanos vízzel, csalánkivonattal és rovarölő szerrel is segíthetünk rajta.

Pajzstetű

A viaszos pajzstetű tünetei a torzult növényrészek és a vattaszerű pamacsok a leveleken. Ennek okozója főként az alacsony páratartalom, amely miatt elszaporodnak a kártevők. Ezeket érdemes minél előbb eltávolítani valamilyen szappanos oldattal, majd jöhet egy kis levélfényesítő spray. Szükség esetén megpróbálkozhatunk a növény áthelyezésével is egy hűvösebb, ámde világosabb helyre.

Fonálféreg

A fonálféreg tünetei a barna foltok, amelyet egy fertőzés okozhat. Fontos, hogy amennyiben ez a betegség felüti a fejét, mindenképpen tartsuk szárazon a leveleket. Ezzel segíthetünk a betegség megszüntetésében.

Barázdáshátú vincellérbogár

Ez az állat gyorsan pusztítja el a növény gyökereit. A kifejlett bogár először a leveleket támadja meg, hiszen repülni nem képes. A petéit nyár elején helyezi el, amelyek szinte pillanat alatt kikelnek. Ezek a földben élnek, ahol folyamatosan ölik a gyökérzetet és a gumókat. Mire az első tüneteket felfedeznénk, addigra a növény alsó része már szinte elhalt. Ekkor a legjobb megoldás, ha piretroid tartalmú készítménnyel öntözzük be a virágot. Ez alkalmas megelőzésre is, ha a kankalin vagy éppen a ciklámen egyes részein vincellérbogarakat találunk.

Forrás: dka.oszk.hu

Szamócatka

A szamócaatka egy fertőzés során alakulhat ki, amely főleg melegben, 85%-os páratartalom felett jelenik meg. A betegség bepöndörödött leveleket okoz, akár a növény növekedésének leállásához is vezethet. Fontos, hogy minél előbb távolítsuk el a károsodott részeket, majd csökkentsük a hőmérsékletet az adott helyiségben.

Gyászszúnyog

A gyászszúnyognak főként a lárvája károsítja a növényt. A petékből kifejlődő állatok rendkívül károsak lehetnek a növényre. A kikelt egyedek szerves anyagokkal táplálkoznak, néha még a fiatalabb gyökereket is hajlandóak elfogyasztani. Legtöbb esetben a magas páratartalmú helyeken fordul elő. Védekezni a malation hatóanyagú vegyszerrel tudunk. Azonban, ha nem félünk a pókoktól, akkor hagyjuk, hadd fogyasszák el őket, ugyanis természetes ellenségük a nyolclábú állatok.

Összegezve: A szobanövényeknek tehát számos kártevőjük van. Szembe kell néznünk a szamócaatkával, a gyászszúnyoggal, a különféle tetvekkel, de még a vincellérbogárral is. Legtöbb esetben a túl alacsony páratartalom a probléma, de nem tesz jót a virágoknak a magas hőmérséklet sem. Figyeljünk tehát oda rájuk, hogy minél tovább díszíthessék a lakásunkat.