//Alma és körte növényvédelme és kártevői

Alma és körte növényvédelme és kártevői

Az alma és a körte a mérsékelt éghajlaton a két legelterjedtebb gyümölcsök között vannak. A világ gyümölcstermésének nagy részét ez a két fő fajcsoport adja. Bár rengeteg van belőlük, éppen ezért számos kártevő és betegség sújtja őket. De vajon, hogyan állítható meg a varosodás vagy éppen a tűzelhalás? Ebből a cikkből minden kiderül!

Az alma és körte növényvédelme és kártevői

Az alma és a körte szinte mindenki számára ismert gyümölcsök. Nemcsak Európában, hanem a világ minden területén elterjedt növények, amelyeknek a termését a kicsik, nagyok és persze az idősebb korosztály is szívesen fogyaszt. Van azonban pár kártevő, amelyek befolyásolják a gyümölcsmennyiséget. De vajon milyen az alma és körte növényvédelme és kártevői?

A körte kártevői

A körte legfőbb kártevői között van az almatermésűek tűzelhalásos betegsége. A betegség főként magas páratartalomnál és esős időjárás során terjed leginkább. A sérült részek, a be nem gyógyult sebek kaput nyitnak a fertőzésnek. A tűzelhalásos körtefán a legfeltűnőbb ilyenkor a hajtáselhalás. A virágok barnák lesznek, nem képesek kötődésre, amely később a termésre is kihathat.

Védekezni megelőző rezes lemosó permetezéssel lehet, amely fontos művelet a körte gombás és egyéb baktériumos megbetegedésének megelőzésére. Az elhalt ágrészeket a lehető legkorábban távolítsuk el, a metszést pedig ne a levált területen tegyük meg, hanem az vessző határáig, így biztosan lehetünk benne, hogy a fertőzés nem terjed tovább.

A másik leggyakoribb betegség, amely a körtét sújtja a ventúriás varosodás. Ennek során a leveleken barnás foltok jelennek meg, majd a virágok ugyanilyen színben halnak el a kártevő elterjedésének következtében. A fertőzés forrása nemcsak a leveleket érinti, hanem a hajtásrészeket is. Mivel a baktérium képes áttelelni, így itt hatalmas jelentősége van a megfelelő időben történő körtefa metszésnek.

Az alma kártevői

Az almát leggyakrabban ért megbetegedései között ott van az almalisztharmat, amely egy gombás eredetű fertőzés. Ez egy meleg- és szárazságkedvelő kártevő, amely főként nyáron pusztít. A tünetek sok esetben a már egészségesen kifejlődött hajtásokon tűnnek fel először. A leveleken foltok képződnek, de a betegség a virágokat és a gyümölcsöt sem kíméli meg. Védekezni mechanikai növényvédő szerekkel lehet, de szóba jöhetnek kémiai anyagok is, amelyek a sikeres megelőzést segítik elő. Választhatunk azonban elemi ként is, amely nagyon jó kontakt hatású szer.

A másik gyakori kórokozó a monilíniás betegség során a termés nem reped szét, hanem elrohad. Ez egy sebparazita, ami az érett, sérült, illetve nyíl gyümölcsökbe tud behatolni, így képes megölni az almák nagy részét. A fertőzött termések idő előtt lehullanak, így kárt téve annak mennyiségében. Természetesen lehetséges ellene védekezni, hiszen a fának már azzal is sokat segítünk, ha eltávolítjuk alóla az elhalt gyümölcsöket. Ezeket mindenképpen semmisítsük meg, mielőtt tovább tudnának terjedni. Fontos továbbá a rendszeres metszés és a levegős korona kialakítása.

Az Alma és körte gombás betegségei című cikkben még több információt adunk a témához.

Összegezve: Az almát és a körtét tehát számos betegség sújtja, éppen ezért fontos a megfelelő védelem. A gyümölcsfákat sok esetben gombás fertőzések sújtják, amelyek előfordulhatnak mind az esős, mind a szárazabb időszakban. Érdemes tehát hangsúlyt fektetni az alma és körte növényvédelmére és kártevőire!