//Alma és körte gombás betegségei, ezekre figyeljünk

Alma és körte gombás betegségei, ezekre figyeljünk

Alma- vagy körtefa szinte az összes kertben megtalálható gyümölcsfa. Ez a két faj nagyon kedvelt, hiszen sokan szeretjük a friss és ropogós almát vagy éppen a puha és édes körtét. Sajnos azonban mind a kettőnek számos kártevője akad. De vajon mik az alma és a körte betegségei, mire érdemes figyelni? Ebből a cikkből minden kiderül!

Alma és körte betegségei

Az alma és a körte telepítése nagy részben hasonlít egymáshoz. Vannak olyan betegségek, amelyek mind a két növényt megtámadhatja. Akadnak azonban olyanok is, amik csak szűkebb körben terjednek, tehát csak az almát, vagy csak a körtét érintik. Lássuk, hogy milyen betegségei vannak ezeknek a gyümölcsfáknak!

Lisztharmat

A lisztharmat megjelenésével az alma és a körte ágain, virágain és levelein fehér bevonattalálható. Ennek hatására a gyümölcshálósan parássá válik A fertőzés már kora tavasszal is észlelhető, védekezni már ekkor érdemes ellene permetezéssel. Telepítés során minden esetben ellenálló fajtát válasszunk, amelyet kevésbé támadhat meg a betegség.

Tűzelhalás

A tűzelhalás egy baktériumos fertőzés, amelynek következtében az ág és a törzs elhal. Védekezni csak megelőzéssel lehet, erős metszéssel vagy réztartalmú lemosó permetezéssel. Javasolt szerek között az Astra, a Champion és a Funguran szerepel.

Alma varosodás

Az alma varosodás esetében a tünetek először a leveleken jelennek meg. Ilyenkor 8-10 mm nagyságú halványzöld, később barna foltok fedezhetőek fel a növényen. A gyümölcs ekkor repedezetté válik, kidomboruló részek találhatóak meg rajta. Megelőzni ezt is csak védekezéssel lehet, tehát távolítsuk el a lehullott leveleket, majd a virágzás előtt permetezzük meg az alma- és a körtefát réztartalmú szerrel. Virágzáskor pedig felszívódó gombaölő-szerekkel érdemes dolgozni.

Körte varosodás

Vannak esetek, amikor már virágzás alatt is jelentkeznek a körtén a varosodás első jelei. Ekkor bársonyos, foltszerű rész figyelhető meg rajta. A nagy mértékben fertőzött levelek szinte azonnal lehullanak, a varas körte pedig parásodik és eltorzul. Nagy kár érheti még a növényt ebben az esetben, amikor a vesszők felhólyagosodnak és elhalnak. Védekezni ugyanúgy, ahogy az alma esetében, a hullott levelek eltávolításával lehet. Emellett természetesen érdemes permetezni is a fát, még a virágzás előtt.

Az Alma és körte növényvédelme és kártevői című cikket is ajánljuk.

Összegezve: A kórokozók tehát nagy pusztításra képesek mind az alma, mind pedig a körte esetében. Érdemes odafigyelni, hogy mikor és mivel permetezünk, a leveleket és az elhalt részeket pedig minél előbb távolítsuk el a növény közeléből. Az alma és a körte betegségei között szerepel a varosodás és a lisztharmat. Azonban mindegyik fertőzés megelőzhető a megfelelő gondozással.

A Növénybetegségek című gyűjtőoldalon több hasonló témájú cikket is olvashatsz.