Alma és körte gombás betegségei – Ezekre figyeljünk!

hirdetes

Alma és körte gombás betegségei – Ezekre figyeljünk!

Szó esett már gyümölcsfáink károsítóiról (természeti jelenségek, kártevők támadása) és néhány betegséget okozó mikroorganizmusról (vírusok, baktériumok), azonban tagadhatatlan, hogy a legnagyobb károkat a mikroorganizmusok harmadik csoportja, a gombák okozzák. Ránézünk egy beteg fára, levelére vagy termésére, és egyből rávágjuk, hogy gombás. Ám mint kiderült, nem csupán ezek az élőlények kerekedhetnek felül egészséges gyümölcsfáinkon, de tagadhatatlan, hogy az esetek többségében ők a ludasak. Nézzük, melyek a leggyakoribb gombabetegségek, amelyeket jó, ha felismerünk!

  1. Monília: Többször is előfordult cikkeimben a legáltalánosabb gombás fertőzés, a monília. Pedig közel sem ez a legveszedelmesebb kórokozó, ugyanis hiába alakít ki ronda, gombás gyümölcsterméseket, amik ráadásul le sem esnek a fáról, hanem gyümölcsmúmiaként ott díszelegnek egész télen, igazából csupán látványra undorító, még csak nem is lesz tőle ehetetlen az alma vagy a körte. (Más kérdés, kinek van gusztusa megkóstolni, ám aki vállalkozó szellemű, annak elárulom, hogy banán íze lesz tőle a gyümölcsnek, bár én még nem próbáltam). Maga a kórokozó egy sebparazita, ami azt jelenti, hogy sebeken keresztül hatol be a termésbe. Ezeket a sebeket okozhatják rovarok, jégeső, stb. Egy alapos jégeső után pl. azonnal érdemes kémiai védekezést végezni foltbetegségek elleni szerekkel, de nem maradhat el a metszés utáni rezes lemosó permetezés sem, illetve a gyümölcsmúmiák eltávolítása és elégetése.

  1. Ventúriás varasodás almán és körtén: Az alma és a körte levelén megjelennek a kb. 3-10mm-es, elmosódott szélű, kör alakú foltok, amelyek időközben besárgulnak, majd a foltok barnán elhalnak. A gyümölcsökön szintén elmosódott szélű, barna, elparásodó foltok jelennek meg, a gyümölcs torzulhat, repedhet, utat engedve a többi kórokozónak. Összefoglalva: Külsőleg csúnya lesz, de ettől még ehető a gyümölcs J Védekezni ellene metszés utáni lemosó permetezéssel szoktak, illetve lombhullás után a leveleket össze kell gyűjteni és a talajba beforgatni. Nehogy betegyük komposztálni, mert jövőre visszafertőz. Kémiai védekezése sziromhullástól 2-3 héten át szisztemikus szerekkel, előtte és utána (magyarán virágzás kezdetén és a termések növekedésekor) kontaktszerekkel védekezhetünk. A kis gombácska bontja a cellulózt, ezért a fa bármelyik részén bejuthat.
  1. Körte Mikoszferellás levélfoltossága: A leveleken kerek, vagy ovális alakú foltok jelennek meg, amelyeknek vörösesbarna széle és kivilágosodó közepe van, benne pedig pici fekete pontocskák (ezek a gombák). A foltok előbb utóbb összefolynak, a levél pedig elszárad és lehullik. Nem életveszély a fára nézve, de fontos, hogy a fertőzött leveleket gyűjtsük össze és vagy forgassuk a talajba vagy égessük el.

  1. Körterozsda: A körte levelén nagy, narancssárga, kör alakú foltok, amelyek a nyár folyamán besötétednek, majd „szakállat” eresztenek. Szintén esztétikailag csúnya, a termésben gondot nem okoz, de aki szeretne permetezőért nyúlni, az április végén és nyár végén tegye meg a ventúria elleni védekezéssel együtt. Jó tudni, hogy a gomba nagyon szereti a borókákat, így onnan biztosan újra fel fog szaporodni.

  1. Almalisztharmat: Természetesen a fehéres bevonat a leveleken a legszembetűnőbb jelenség a lisztharmatok során, ám emellett a rügyek rojtosak lesznek, a rügypikkelyek elkeskenyednek, szétállóak lesznek, később a gyümölcsök héján vonalas, parás rajzolatok jelennek meg. Sajnos a fertőzött rügyekből fertőzött hajtás nő, a levelek kanalasodnak, elkeskenyednek, majd megkeményednek, elhalnak. A fertőzött virágzat deformálódik, megvastagszik, végül elhal, ki sem alakul a termés belőle. Védekezni ellene metszéskor kötelező rezes lemosó permetezéssel, a tünetek észlelésekkor már csak a Nevikén permet segíthet.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
17 − tíz =