//A gyomszabályozás lehetőségei 

A gyomszabályozás lehetőségei 

Az emberek küzdelme a gyomokkal szemben már tulajdonképpen az ókorra visszavezethető. Minden olyan fajta, amely kárt okoz a kertben, gyomnak nevezhető. Amennyiben például a napraforgó a búzában kel ki, akkor abban az esetben az is kártevőnek számít. Minden olyan növény tehát, amelyet nem mi vetettünk és nem hoz semmilyen hasznot, azt irtani szükséges. De vajon mik a gyomszabályozás lehetőségei? Cikkünkből most minden kiderül!  

Mik is azok a gyomok? 

Ahogy a bevezetésben is említésre került, tulajdonképpen minden olyan növény, amit nem magunk vetettünk el a kertben és nem hoz hasznot, az gyomnak tekinthető. Persze mindez nem ennyire egyszerű, hiszen vannak olyan fajták is, amiket el lehet fogyasztani. Például a kövér porcsin gazdag omega 3-ban, ami a szívproblémák megelőzésére is alkalmas. Azonban ez a fajta is sokszor olyan agresszív, hogy mindent eltipor, ami az útjába kerül. Éppen ezért szükséges szabályozni ezek növekedését, mielőtt mindenhol eluralkodnának.  

A gyomszabályozás lehetőségei 

Érdemes mindenekelőtt nem a gyomirtókkal indítani, hiszen a gyomszabályozás lehetőségei nem itt érnek véget.  

Mechanikai gyomszabályozás 

Magyarul a kézi erőkifejtés, mint a kapálás, a gazolás, kaszálás, illetve talajtakarás. Utóbbit főként az eper esetében szokták alkalmazni, ahol nagyon macerás lenne minden egyes gyomot egyesével kiszedegetni. A gyomlálás és a kapálás azonban a hagymák, a répák, a babok, de tulajdonképpen bármilyen zöldség esetében lehetséges. Bár jóval több munka, mint lefújni mindent, sokkal környezetbarátabb és sokszor hatékonyabb is, mint bármely másik lehetőség. 

Agrotechnikai gyomszabályozás 

Erről is biztosan mindenki hallott már az iskolában, hiszen ez tulajdonképpen a vetésforgót is jelenti. A helyes talajművelés elengedhetetlen ahhoz, hogy szép és rendszerezett veteményest tarthassunk fent. Érdemes magágyat készíteni, esetleg takarónövényeket alkalmazni, hogy az egyes agresszív gyomnövények csak nehezen vagy egyáltalán nem tudjanak felszínre törni.  

Fizikai gyomszabályozás 

Ide tartozik a talajgőzölés, amit főként az ökológiai gazdaságokban használnak előszeretettel. Ezzel a módszerrel fizikai hatáson alapulva tudjuk elpusztítani a káros gyomokat. Ebbe a kategóriába sorolható sok esetben a mechnikai szabályozás is, de magában foglalja továbbá a hőhatáson alapuló eljárásokat is, mint a gyomperzselés.   

Biológiai és kémiai gyomszabályozás 

Előbbi kijuttatja a gyomnövények természetes kártevőit és kórokozóit, míg utóbbi a gyomirtó készítmények használatával lehet egyenlő. Ez azonban lehetőség szerint az utolsó, azaz végső megoldás legyen, hiszen sok esetben rendkívül környezetszennyező és káros.  

Összegezve 

Gondoltad volna, hogy a gyomszabályozás lehetőségei nem merülnek ki a különböző káros készítmények kiszórásában? Nemcsak kémiai szereket alkalmazhatsz, hiszen jó megoldás a gyomok távoltartásában a kapálás, a gyomperzselés, vagy éppen a vetésforgó kialakítása egyaránt.