//Agresszív gyomnövények

Agresszív gyomnövények

Egy kisebb esőt követően az agresszív gyomnövények szinte azonnal megjelennek. Mindegy nekik, hogy tél vagy nyár, a legtöbbet szinte lehetetlen kiirtani a kertből. A legrosszabb fajták ráadásul az egész udvart ellephetik, így érdemes még időben gondoskodni róla, hogy mindez ne valósulhasson meg. De vajon melyek a legagresszívabb egyedek? Cikkünkből minden kiderül!  

Agresszív gyomnövények 

A legtöbb gyomnövénnyel nem az a probléma, hogy nem lehet tőlük megszabadulni, hanem az, hogy mielőtt még észbe kaphatnánk, már az egész kertet ellepték. Legyen hideg vagy meleg, eső vagy napsütés, a legtöbbnek szinte semmi sem akadály, hogy terjeszkedjen. De vajon melyek a legagresszívabb gyomnövények? 

Szőrös disznóparéj 

Ez a kétszikű, egyéves változat az egyik legelterjedtebb és a leggyorsabban fejlődőt gyomfajta. Könnyen felismerhető felfele álló száráról, hiszen elérheti akár a másfél méretes magasságot is. A lédús és szőrös szárnak szinte semmi sem okoz problémát, hiszen a nyári hőséget ugyanúgy bírja, mint az esős őszt. Az agresszív gyomnövény ellen azonban mechanikai gyomirtással lehetséges, ugyanis a legtöbb készítménynek ellen tud állni.  

Muhar 

Biztosan minden kertész találkozott már ezzel a kisebb méretű, ámde annál nehezebben irtható változattal. Az egyéves és egyszikű gyom oldalra terjeszkedik, így belep tulajdonképpen bármit, ami az útjába kerül. Sajnos ennek sem nagyon árt semmilyen irtószer, kizárólag kézi kiszedéssel lehet valamelyest kordában tartani.  

Porcsinkeserűfű 

A kétszikű, egyéves gyomnövény rendkívül gyakori. Felismerni főként az elágazó és lefekvő, illetve felemelkedő leveles száráról lehet. A zöld része igencsak változóan nézhet ki, de általánosságban tojásdadok és keskenyek. Legjobban mechanikusan lehet ellene védekezni, a boltokban kapható gyomirtók ugyanis nem sok hatással vannak erre az agresszív növényre.  

Kövér porcsin 

Bár a kövér porcsin ehető, olyan mennyiségben szinte senki sem fogyasztja, mint amennyiben az a kertben megtalálható. A kétszikű, egyéves változatnak kúszó szára, fényes és pozsgás levelei vannak, így nagyon könnyen fel lehet ismerni azt a zöldségek között. A salátákba kiváló növény azonban omega 3-ban gazdag, így néha nem árt pár darabot a konyhába is bevinni, hiszen szívproblémák megelőzésére is alkalmas lehet. Ez azonban senkit ne tántorítson el attól, hogy muszáj kiirtani, hiszen rendkívül gyorsan és agresszívan terjed.  

Bársonyos árvacsalán 

Ez már nemcsak a veteményesben, hanem tulajdonképpen az egész udvaron terjeszkedik. Az egész világon híres gyomnövény útszéleken, réteken és szántóföldeken egyaránt megtalálható. Könnyen felismerhető az apró és lila virágairól, terjedését azonban nem árt megakadályozni, mert gyorsan tönkre tudja tenni a többi növény élőhelyét.  

Összegezve 

Van pár agresszív gyomnövény tehát, amelyet nem könnyű, néhány esetben szinte lehetetlen is kiirtani. Érdemes azonban kézzel folyamatosan tisztítani a területet, ha nem szeretnénk, hogy nem odaillő fajták lepjék el az udvart.  

Ajánljuk még a témához A gyomszabályozás lehetőségei című cikkünket is.