//Növénytársítás a zöldséges kertben
novenytarsitas-zoldseges-kertben

Növénytársítás a zöldséges kertben

Sokan nem is sejtik, hogy mennyire fontos a növénytásítás a zöldséges kertben. Rendkívül sokat számít, hogy mit és mi mellé ültetünk el, hiszen egyes fajták nem szeretik egymás társaságát. Az egymáshoz passzoló fajok párosításával azonban olyan csoportokat hozhatunk létre, amelyek támogatják egymás fejlődését. De vajon, mi kerüljön például a gyökérzöldségek mellé? Ebből a cikkből minden kiderül!

Növénytársítás a zöldséges kertben

Régóta használatos a növények helyes társítása a kertben. Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyire sokat számít, ha átgondoljuk mi mellé mit ültetünk a zöldségesben. A helyes rendszerrel azonban egy igazán szép és sokat termő kertet hozhatunk létre. A megfelelő társítással levehetjük a vállunkról azt a terhet, hogy nem lesz megfelelő a termésmennyiség, de növényvédelmi problémákkal sem kell szembe néznünk.

Egymáshoz passzoló növények csoportosításával közösséget hozhatunk létre, amelyek segítik és védik egymást a kártevőktől. Ezen felül pedig vonzzák a beporzó rovarokat, megkönnyítve a zöldségek fejlődését.

Spenót és a bab

Mivel a spenót takarja a talajt és a hidegebb időjárást kedveli, ezért mindenképpen érdemes mellé olyan növényt tenni, amely magasra nő. Ilyen például a baba, amely árnyékot ad a hűvösebbet kedvelő spenót számára.

Zöldbab és uborka

A zöldbab nitrogénnel tölti fel a talajt, amelyet az uborka tud leginkább meghálálni. A kettő mellé, vagy közé pedig érdemes bársonyvirágot helyezni, amely elűzi a különböző kártevőket, köztük a fonálférget is.

Az uborka mellé jöhet a kapor, amely segíti annak csírázását, illetve növeli az ellenálló képességét is. Plusz tipp, hogy a bazsalikom vonzza a beporzókat és megvédik a vízigényes uborkát a lisztharmat ellen.

Kukorica, karósbab és tökféle

Talán mindenki tudja, hogy a kukorica és a bab ültetése együtt jár. Mire a bab kifejlődik, addigra a kukorica eléri azt a magasságot, amelyre előbbi könnyedén felfuthat. Emellé pedig jöhetnek a tökfélék, mint a spárgatök, a cukkíni vagy éppen a patiszon, hiszen ezek árnyékolást adnak a talajnak. Ennek köszönhetően pedig a vízigényes bab töve és földje nem szárad ki olyan könnyen. Ráadásul a bab értékes tápanyaggal látja el a kukoricát és a tököt, amelynek köszönhetően mindegyik növény gyorsan és egészségesen fejlődik ki.

Káposztafélék és a zeller

Jó szomszédságot ápol egymással a zeller és a káposztafélék is. Előbbi megvédi a kártevőket a földibolhától vagy éppen a káposztalepkétől. Ha bimbóskelt is ültetünk melléjük, akkor pedig a zeller is védve lesz, hiszen ez a növény a leghatásosabb a zellerrozsda ellen. Plusz tipp továbbá, hogyha a káposztafélék mellé salátát ültetünk, hiszen ez védi őket a már említett földibolhától, de a kártevőt a retektől is távol tartja.

Összegezve: A növénytársítás a zöldséges kertben tehát rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és bőséges hozamú legyen az uborka, a cukkini vagy éppen a bab. Érdemes hangsúlyt fektetni a kártevők távol tartására is, így ne feledkezzünk meg róla, hogy a saláta hatásos a földibolha ellen, míg a bab tápanyaggal látja el a tökféléket és a kukoricát is.