//Neveljünk áfonyát dézsában!

Neveljünk áfonyát dézsában!

Az áfonya nevelése nagyon nehéz, ugyanis egy igen kényes növényről van szó. Bonyolult eltalálni a megfelelő talajt, a tápanyagmennyiséget és az időjárást. Valójában azonban természetesen nyugodtan próbálkozhatunk áfonya ültetéssel, hiszen nem lehetetlen dolog, hogy termő bokrot neveljünk. Ebben a cikkben mindenben segítünk ezzel kapcsolatban!

Az áfonya jellemzői

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő cserje, amelynek termését még a nép gyógyászatban is használják. A bokor alig 30-60 cm-re nő meg, azonban gazdagon elágazik, így megfelelő nevelés esetén rengeteg áfonyát hozhat. Levelei tojás alakúak, kopaszak és kihegyezettek. A virágai tavasz közepétől egészen nyár elejéig nyílnak. Magyarországon legnagyobb mennyiségben Sopron mellett találhatjuk meg, ám előfordul még Vas megyében is. Egyes állományaival pedig csak a Mátrában találkozhatunk.

Az áfonya ültetése

Fontos tudni, hogy a hagyományos kerti föld nem felel meg az áfonyának. A növény kizárólag a savanyú, 4,2-től 5,2 pH-ig terjedő földet kedveli. Amennyiben otthon szeretnénk nevelni belőle, mindenképpen cseréljük ki a talaj legfelső rétegét a megfelelő paraméterekkel rendelkező anyagra.

Az áfonya fényigénye rendkívül maga, szereti a napsütést. Ettől függetlenül mégis a nyirkosabb és hűvösebb klímát részesítik előnyben. Vízigénye közepesnek mondható, gyakori öntözésre csak azért van szüksége, mert a gyökerei sekélyen terülnek el, így rossz minőségű talaj esetén hajlamos kiszáradni. Éppen ezért praktikus, ha mulcsoljuk őket, így megvédjük a közvetlen kiszáradástól.

Az öntözés főként a nyári időszakban fontos művelet, hiszen ekkor alapozzuk meg a következő évi terméseket. Sok hajtást hozó bokorra csak akkor van esélyünk, ha biztosítjuk a növény számára a megfelelő tápanyagot, fényt és a vízmennyiséget.

Hogyan neveljünk áfonyát dézsában?

Az áfonya termesztését ősszel érdemes elkezdeni, hiszen ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy megered. Amennyiben dézsában nevelnénk, biztosítsunk számára megfelelő nagyságú edényt, megfelelő mennyiségű fényt és vizet egyaránt. Az edénybe ültetett bokor nagyobb eséllyel marad meg, hiszen itt könnyebben pótolhatjuk a savas földet és a tápanyagot.

Az áfonya felhasználása

Az áfonya gyümölcséből sokan készítenek leveket, szörpöket, lekvárokat, de jó alapanyag salátáknak, süteményeknek vagy turmixoknak. Használhatjuk továbbá vadhúsokhoz, hiszen a szarvas, a vaddisznó és az őz elkészítésénél közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen alapanyag. Ezekhez általában kompót, vagy éppen mártás formájában kínálhatjuk.

Összegezve: Az áfonya egy igen igényes növény, amelyet nem ültethetünk bárhová. Legjobb, ha dézsában nevelgetjük, hiszen itt tudjuk legkönnyebben biztosítani számára megfelelő tápanyag, fény- és vízmennyiséget. A bokor kizárólag savas közegben ered meg, így szabad föld esetén mindenképpen ki kell cserélni a talaj legfelsőbb rétegét. Éppen ezért egyszerűbb egy nagyobb ládába tenni és ott nevelni az áfonyát.