//Egzotikus növényeink teleltetése

Egzotikus növényeink teleltetése

A fagyérzékeny évelő növényeket sok esetben nem megfelelően teleltetjük át. A gondtalanul kint felejtett, esetleg a túl melegen pihentetett növények könnyedén tönkre mehetnek. Mivel az egzotikus növényeink teleltetése esetében nem elegendő a nappaliba cipelni azokat, így ebben a cikkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni ezekről a fajtákról!

A pálmák teleltetése

Manapság már rengeteg háznál megtalálhatóak a pálmák, amelyeket június előtt nem érdemes a szabadban tenni. A telet viszont mindenképpen a szobában kell tölteniük, ugyanis nem bírják azt sem, ha jól be vannak takarva és a teraszon vészelik át a hideget. Egy világos nappali vagy egy fűtött terasz tökéletes megoldás a számára, hogy kibírja a vegetációs időszakot. Nem szabad a pincébe tenni se, ugyanis nagy a fényeigényük, így nehezen viselnék el, ráadásul az ottani 5-10 fok sem lesz túl kellemes nekik. 

Egyetlen kivétel van, ez pedig a kenderpálma, amely egy fagymentes teraszon is kibírja a telet. Nem árt azonban betakarni, ugyanis azért ő sem bírja a mínusz fokokat. Néha nézzünk rá, hogy minden rendben van-e vele, viszont ő a pálmák között kivételt képez. 

Kánna pihentetése

Talán az egyik legkönnyebben teleltethető növény a kánna, ugyanis sok helyet nem foglal el. A fagyok előtt ássuk ki őket gyökerestől a földből, majd távolítsuk el minden szárát, csak a rizómákat hagyjuk meg és tegyük azokat hűvös és száraz helyre. A beteg egyedeket dobjuk ki, akár a kompasztra is. 

A muskátli és a tél

Melyik magyar otthonba ne lenne legalább egy muskátli? Az Afrikából származó növényt már az őseink is ismerték és tudták, hogy bizony nem hagyhatjuk kint őket a fagyos hónapokban. A cserepes fajtákat 4-10 fok közötti fűtetlen helyen érdemes elhelyezni, ahol azért van némi napfény. A tél folyamán kizárólag akkor szabad nekik vizet adni, ha a levelei kezdenek kókadni vagy száradni. Ilyenkor ugyanis pihennek és bár az álló muskátlit nyugodtan el lehet tenni jövőre, a futós társát nem igazán érdemes. A virágzó hajtásokat vágjuk vissza, majd pedig mehet a helyére a többi virághoz.

A citromfa teleltetése

A citromfa is egyre elterjedtebb, azonban teleltetése nem könnyű, főként, ha már egy méretes példányról van szó. Ebben az esetben azonban már akár a fagymentes teraszokon is kint hagyhatjuk, viszont még ekkor is érdemes jól betakarni. A hólyagfólia remek megoldás erre, hiszen ez szigetel a legjobban. A kisebb fajtákat azonban nem árt inkább egy fűtetlen helyre tenni, ahol elvegetálhat a tavaszi hónapokig. Nem érzékeny annyira a hidegre, de nem is különösen szereti azt, hiszen egzotikus növényről beszélünk. 

Összegezve

A különleges virágok és növények teleltetésének módszere tehát nem egyezik meg egymással. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyiknek mire van szüksége a téli hónapokban.