//Milyen talajtípushoz milyen növényt ültessek?

Milyen talajtípushoz milyen növényt ültessek?

Ültetés és kertgondozás előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen is a területünk talajtípusa. Csak ezt követően válogathatjuk össze a virágokat, fákat, veteményesbe való zöldségeket. De vajon milyen talajtípushoz mi illik a legjobban? Ebből a cikkből minden kiderül!

Milyen talajtípushoz milyen növényt ültessek?

Meghatározni, hogy milyen talajtípushoz milyen növényt ültessünk, nem tőlünk függ. Nem mindegy, hogy agyagos, homokos, vagy éppen savanyú és meszes a földünk. Persze van lehetőség ezek változtatására, de ez általában rengeteg munkával jár, így érdemesebb megbarátkozni a saját termőtalajunkkal.

Agyagos talajba ültethető fajták

Az agyagos föld Magyarországon számos tájegységen előfordul, amely egy igen sajátságos típusa a talajnak. Ezt a fajtát sokan rossz minőségűnek titulálnak, mondván, hogy nem minden növény képes itt kifejlődni. Jellegzetessége, hogy nagyon jó a víztartó képessége, megmunkálása viszont jóval nehezebb, mint bármely másik, lazább szerkezetű termőtalajé. Azonban téves elgondolás, hogy egy agyagos földdel rendelkező kert unalmas és egysíkú lehet.

Számos faj képes eléldegélni ebben a közegben. Legyen szó barkafűzről, páfrányfenyőről, babérsomról, kőrisről, sisakvirágról, kék gólyaorról, vagy éppen törökmogyoróról, számos faj közül válogathatunk. A veteményes esetében jól bírják itt a káposztafélék, a rebarbara, vagy az egyéb magas vízigényű zöldségek.

Homokos talajba ültethető fajták

A homokos közegben nem minden növény érzi jól magát. A jó levegős talajszerkezetű változat hátránya, hogy alacsony a szerversanyag tartalma, ami mellé gyenge vízmegtartási képesség tartozik. Előnye viszont, hogy nehezen élnek meg benne a kártevők, aminek köszönhetően sok növény boldogan eléldegél, amennyiben pótoljuk a vizet.

Szóba jöhet a vörös cserszömörce, a terülő mirtuszlonc, a japán vérborbolya, a fehér nyáriorgona, a svéd madárbirs, a japán juhar, de még a varjúháj is. A veteményesbe mehet egy kis szedermálna, homoktövis, szeder, zsálya, vagy éppen a retek, a répa, illetve a torma is.

Savanyú talajba ültethető fajták

A savanyú föld nem probléma, hanem inkább egy sajátosság. Hazánk területének nagyjából felén található savanyú talaj, amelyben nem minden faj fejlődik megfelelően. Érdemes ellenőrizni a takaró PH értékét, ami 4,5 és 6,8 között savanyúnak tekinhető. Ilyen esetben jöhet a liliomfa, a magnólia, az azálea, az erdei pajzsika, a kék magyal, a perzsa varázsfa, illetve a japán köveékre egyaránt. A veteményesbe ültethetünk burgonyát, repcét, napraforgót és répát egyaránt.

Meszes talajba ültethető fajták

Ha a növényeink gyakran pusztulnak ki, száradnak el, vagy gyengén fejlődnek, akkor érdemes megvizsgálni a talaj nem-e meszes fajtájú. Ebben ugyanis inkább a terülő mirtuszlonc, a közönséges gyöngyvessző, a törpe orgona, a korai juhar, az élénksárga pimpó, a babarózsa és a tél szépe lonc növekedik a legjobban. A zöldségekből vethetünk zöldborsót, babot, illetve pasztinákot egyaránt. Mindegyik jól bírja a meszes talaj sajátosságait.

Összegezve: Magyarországon négy típust különböztetünk meg, ami a földet illeti. Azt meghatározni azonban, hogy milyen talajtípushoz milyen növényt ültessünk, nem mi határozzuk meg, hanem a virág, a bokor, vagy éppen a fa igényei. Beszélhetünk meszes, homokos, agyagos, illetve savanyú változatról is, mindegyikben más-más fajta érzi magát komfortosan.