//Hogyan tároljunk helyesen burgonyát?

Hogyan tároljunk helyesen burgonyát?

A burgonya téli betárolása izgalmas feladat akár kiskerti termesztés során, akár termelők esetén, akik számára a megélhetést nyújtja. Régen szellőztethető szekrényekben tárolták, van, aki a hűvös pincére, homokra esküszik… Ebben a cikkben szeretném felhívni a figyelmeteket a lehetséges hibákra, valamint röviden bemutatni a burgonya eltarthatóságára alkalmas tárolási módokat családi és termelői mennyiség esetén. 

Mire ügyeljünk a burgonya felszedése során?

A túl korán felszedett burgonya rosszul tárolható! Csak teljesen érett állapotban szabad betakarítani, amikor a növény szára és levélzete már teljesen elszáradt. Ebben az időszakban a szár a talajból könnyen kihúzható, a gumók is leválnak, melyeknek héja nem hámlik le dörzsöléskor. Az éretlen gumók könnyebben fonnyadnak, gyorsan fertőződnek. Fontos, hogy ne legyen közöttük sérült, mert a penészes, rohadt megfertőzheti a többit is. 

Amire fontos figyelni a burgonya tárolása során!

Arra törekszünk, hogy a burgonyát megtermeljük télire, és rendelkezésre álljon tavaszig. A siker érdekében időben kell elvégezni a betakarítást, és megfelelő tárolási módot kell választani! Közel azonos darabokat tároljunk együtt, melyre 10-12 fok a legideálisabb. Étkezési burgonya tárolására azok a legalkalmasabb tárolók, amelyek fagymentesek, hűvösek, és nem éri fény a gumókat. A világosban tárolt burgonya bezöldül, a színváltoztatást egy kémiai anyag termelődése okozza, a szolanin. Általa kesernyés lesz a burgonya, és ha nagyobb mennyiségben van jelen, mérgezővé válik. 

Eltarthatóság szempontjából fontos, hogy a hosszabb nyugalmi idejű burgonyafajta jobban ellenáll a magasabb hőmérsékletnek, a korai csírázás veszélye nélkül. A rövid tenyészidejű fajták nyugalmi ideje rövid, ezért nehezebben tárolhatók el tavaszig. A „lecsírázást” nem szabad kihagyni az eltarthatóság érdekében, mert összefonnyasztják, kiszárítják a burgonyát!

A burgonya tárolása szabad levegőn is megoldható néhány hétig, naptól, esőtől és párától védve, letakarva. A fagyok ártalmasak! 

Burgonya tárolási lehetőségek 

Történhet hagyományos módon és tárházi tárolással, másként fogalmazva szabadföldön és egyszerű, valamint korszerű létesítményekben.

Szabadföldi tárolás: nem igényel nagyobb beruházást, hiszen nincs szükség építményre. 

Sok fajtája létezik: prizmás, gúlás, szalmabálás, kis- és nagyhalmos, árkos, barázdás, önszellőzéses. Van előnye és hátránya is. Előnye pl., hogy folyamatosan kap nedvességet a talajból, de tavasszal a felmelegedés miatt változtatni kell a tároláson. Ráadásul a fagy is ellensége e módszernek, és plusz költségek is jelentkezhetnek pl. az újbóli felszedés során. Hogy mikor takarjuk, szellőztessük a burgonyát, az nagy figyelmet igényel. Ha ezt a módszert választjuk, csak a hőmérsékletet tudjuk szabályozni, valamint a rágcsálókkal is számolnunk kell.Magyarországon a prizmás tárolás a legelterjedtebb.

Egyszerű létesítmények: stabil építmények, ide sorolhatók a pincék, raktárak, vermek. Előnye, hogy havas időben a csapadék nem áztatja el a természetes szigetelőanyagot (szalmát), valamint az átmeneti tárolót könnyű kibontani. 

Korszerű létesítmények: tárolók, hűtőtárolók, szabályozott légterű tárolók. Ez esetben már szabályozható a hőmérséklet és a páratartalom, valamint az oxigén (O2) és a Szén-dioxid (CO2) szint is. E tárolási módnál is mosás nélkül, szárazon kell tárolni a burgonyát! Szabályozott légterű tárolókban lelassul az öregedési folyamat az optimális gázösszetétel miatt, az eltarthatóság ezáltal közel 1 évre nő. 

Összefoglalás

Ez a cikk a burgonya helyes tárolásáról íródott. Az olvasók között biztos vannak, akik kiskerti termesztést folytatnak maguk és családjuk ellátása érdekében, de bízom benne, hogy olvassák termelők is, akik megélhetési célból termesztenek burgonyát. Mindenkinek segítség lehet a burgonya termelését követő helyes tárolással kapcsolatos kérdések megválaszolásával. Szó esett a szolaninról, a zöldes színelváltozást okozó kémiai anyagról, valamint a csírátlanítás fontosságáról. Ismerni kell a probléma okát, hogy helyes megoldás születhessen!