//Mák termesztése kiskertekben

Mák termesztése kiskertekben

Az étkezési mák termesztése kiskertekben engedélyezett, de 500 m2 feletti termőterület esetén a díszítő- és ipari mák termesztése bejelentés köteles,  gubójában lévő narkotikum tartalma miatt. Étkezési mák kategóriába tartoznak az alacsony alkaloid tartalmú fajták.  Ebben a cikkben egy érdekes növényről olvashatsz, amely apró, megszámlálhatatlan szemeivel a végtelenséget jelképezi, valamint a gazdagság és a termékenység szimbóluma.

Mák ültetése

A magvakat ősszel vagy kora tavasszal ültessük! Az időjárás és a talaj állapota nagyban befolyásolhatja munkánkat. A termőterület kiválasztásánál a gyomkultúra és a talaj tápanyag-ellátottsága rendkívül fontos tényezők. Mák termesztése során a kiskertekben megtermelt magok a következő évi ültetéskor felhasználhatók, attól függően, hogy tavaszi vagy őszi vetőmagunk van. Az őszi tőrózsás állapotban telel át, termőképessége nagyobb, mint a tavaszié, és kevésbé károsítják a kártevők. Fontos jó időben ültetni, hogy még az első hó előtt száruk kissé megnövekedjen, megerősödjön. A csapadék hó formájában jó szigetelést nyújt a növénynek a hideg időszakban, amikor nyugalomban pihen, hogy tavasszal újra növekedésnek induljon.

A hűvös éghajlatot kedveli, de naposabb helyeken a hegyoldalban is jól érzi magát. Nem megfelelő számára az agyagos talaj, mert jó vízelvezetésre van szüksége. Az első 8 hét fontos időszak a növény életében, amikor elindul a csírázás, majd azt követően a fejlődés. Az elején lassúnak mondható, ezért gondos ápolást igényel. A mák és más növények tenyészidőszaka az ültetés napjától a termés betakarítási érettségéig tart.

Egy kiskertben 45 cm sortávolságra, sekélyen ültessük el a magokat, 1-1,5 cm mélységben. Nagyobb területen a szórógép segítség lehet. A szemenkénti vetéshez drazsírozott magot is használhatunk, ez a módszer a nagyon apró, nehezen vethető magok esetén jól alkalmazható. Hátránya, hogy a drazsír (magot bevonó burok) lebontása vízigényes, viszont előnye a felület egyenletessége.

A növény fejlődése

A csírázási időszakban 10-180C az ideális a növénynek, és nagyon kedvező, ha éjszaka 6-7 fokkal esik a hőmérséklet. A csírázás során jó, ha nyirkos, de nem átázott talajban fejlődhetnek a magvak. Az első levelek megjelenése a száron azt bizonyítja, hogy kicsíráztak, sikeresen gyökeret vertek. A növekedés fázisában, amikor elérték a 3 cm magasságot a növények, ki kell ritkítani, hogy a továbbiakban egymástól 6-8 cm távolságra növekedjenek. Virágzás után fejlődik ki a gumója, a kifejlett növény eléri az 1 méter magasságot.

A gyomoktól védeni kell, ezért segítségül ajánlunk egy cikket, mert az agresszív gyomnövények egy kis eső után azonnal megjelennek. Vannak olyan időszakok, amelyek nem kedveznek a mák termesztésének, pl. ha a mag kelésekor nagy a szél, vagy ha a virágzás idején sok a csapadék.

Mák betakarítása és tárolása kiskertekben

Ha a gubó megszáradt, és zörögnek benne a magvak, eljött a betakarítás ideje.Az érett mák fajtától függően szürkés sárga vagy szalmasárga színű, nyomásra roppan, és a rekeszekben lévő szemek is elérték színűket. A kézi betakarítás kb. 10 cm-es szárhosszúsággal történik, és július közepétől augusztus közepéig tart. Majd a szárítás következik. A teljesen kiszáradt fejek tetejét késsel le kell vágni, és gondoskodni a magok megfelelő tárolásáról.

A mákot kb. 5 cm-es rétegben elterítve, jól szellőztethető helyiségben tároljuk, és minden nap forgassuk át! Nedvességtartalomtól függően, kb. 2 hét múlva zsákokba tölthető. Továbbra is tárolhatjuk ömlesztve, rovarmentes tárolóban, de havonta 1x át kell forgatni, és a szellőztetésről is gondoskodni kell. Így az étkezésre alkalmas mák 1-1,5 évig is eltárolható.

Érdekességek

  • A mák listavezető kalcium tartartalma miatt (10 dkg mák = 1400 mg Ca).  A tejet szokták elsőként említeni, pedig a mák még a magas kalciumtartalmú parmezánt is megelőzi.
  • A mák termesztésének kettős célja: a fő termék a mag, a melléktermék pedig a máktok, amely gyógyszeripari alapanyag. A közvetlen étkezésre termelt mák nem tartalmaz morfint, vagy csak nagyon alacsony koncentrációban.

Kiskertből az asztalra

A mák a tésztás eledelek ízesítője, amely a jólétet szimbolizálja. Nemcsak ünnepekkor, hanem egész évben készíthetünk belőle finomságokat. Néhány étel, amely nagyobb népszerűségnek örvendene, ha többen megismernék:

Mákos köles desszert, cukkinis mákos rétes, sós mákos ropogós, mákos túrógombóc vaníliaöntettel.

Összegezve: A máktermesztés figyelmet igénylő feladat, de tapasztalatot és szakmai tudást szerezve a jólét, gazdagság szimbóluma kerülhet a kertünkből az asztalunkra. Az aprócska szárított magvak sokáig eltarthatóak, megszámlálhatatlanságuk miatt a végtelenséget jelképezik. Tésztás eledelek remek ízesítője lehet, és kiemelkedő tulajdonsága, magas kalcium tartalma miatt listavezetőként szerepel.