Mák termesztése a kiskertekben

hirdetes

Karácsony felé közeledve, a legtöbb háziasszony azon töri a fejét, hogy mit tegyen majd az ünnepi asztalra. Szinte elmaradhatatlan a mákos sütemények, mákból készült édességek. A sok apró mag a jólét szimbólumává lett., ezért sem hiányozhat a karácsonyi asztalról.
Érdemes a kiskertben is termeszteni belőle. Persze valóban csak a kis kertben, 500 nm alatt engedélyezett. Gubójában lévő narkotikum tartalma miatt szigorú szabályozás alá esik. ‘Ametiszt’, alacsony alkaloidtartalmú étkezési mák termesztése engedélyezett csak.
Kora tavasszal (február- közepe) vagy kora ősszel (szeptember eleje, közepe) kell vetni, attól függően, hogy tavaszi vagy őszi vetőmagunk van. Szereti a homokos, laza talajt.
A pici magokat sekélyen kell elszórni, majd ha 2-3 cm elérték, akkor ki kell  ritkítani 6-8 cm távolságra.
A kifejlett növény 1 méter körüli magas.
Gyomosodástól védeni kell!
Virágzás után kifejlődik a gubó.
Akkor érett, amikor magok már zörögnek a gubóban.
A gubókat 10-15 centi szárral vágd le, majd meg kell szárítani. A teljesen kiszáradt mákfejeket tetejét éles késsel levágjuk. A sok pici mag papírzacskóban hosszú ideig tárolható.
A mák értékes tápanyag. A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-vitamin és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot , foszfort , cinket, mangánt, rezet, vasat,  káliumot és magnéziumot  tartalmaz. Mák az erős körmökért, hajért és a csontokért. Csontritkulás elleni  harc alapélelmiszere.
Nézzük, hogyan is készült a hagyományos mákoskalács!

 

 

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *