//Rózsák szaporítása

Rózsák szaporítása

A rózsa szaporítása számos formában történhet. Vannak népi módszerek, de akadnak modernebb változatok is, a lényeg ugyanaz, további növényeket létrehozni. A művelet azonban sokkal könnyebb, mint azt gondolnánk, nem igényel nagy szakértelmet, cserébe azonban igazán mutatós kertet hozhatunk létre az otthonunk körül. De vajon, hogyan? Cikkünkből részeletes kiderül, hogyan is kell ezeket a növényeket szaporítani.  

Mit érdemes tudni a rózsákról? 

A számos rózsaféle a lakás ékkövei lehetnek, hiszen nemcsak színesek, hanem sok esetben hatalmasra is nőhetnek. A zöld levelek folyamatosan díszítik a kertet, ráadásul az illatos fajtáktól még hangulatosabb udvarban gyönyörködhetünk. A növényeket azonban minden esetben érdemes megfelelően gondozni, hogy ne szaporodjanak túl és ne is nőjenek túl magasra. Érdemes nekik támasztékot adni, hogy legyen mire kapaszkodniuk.  

A rózsák szaporítása 

A gondozáshoz hozzátartozik a szaporítás is, ami nem egy nagy munka, de nem árt körültekintően elvégezni. Amennyiben ugyanis életerős új virágot szeretnénk otthonra, ahhoz ugyanis figyelmesnek kell lenni. Az egyes fajtákat különböző módokon lehet szaporítani, amiket most be is mutatunk.  

Vízzel történő szaporítás 

Új hajtásokat akár vízzel is létrehozhatunk, hiszen egy igencsak könnyen kezelhető növénycsaládról van szó. Egyszerűen csak fogjunk a rózsáról egy szárdarabot, majd tegyük azt egy vizes üvegbe, ami csak félig lepi el a növényt. Figyeljük meg, hiszen két héten belül gyökerek jelennek majd meg rajta. Ezt elöltetve új rózsáink lehetnek. Amennyiben nehezen megy a dolog, tegyünk egy kis aloe vera levet és egy kis élesztőt a vízbe, aminek hatására serkenthetjük a gyökereket.  

Ültetőközegben történő szaporítás 

A dugványozási módszer is hatásos lehet, hiszen ehhez vízre sincs szükség, csak egy kis nedves ültetőközegre. Egy kis gyökereztető hormon azonban elősegítheti a növény szaporodását, így maga a dugvány is erősebb lehet. Ezt érdemes azonban folyamatosan nedvesen tartani, a cserepet pedig nem árt bevonni valamilyen átlátszó nejlonnal sem. Ami pedig a napfényt illeti, minden nap kapjon belőle jócskán, hiszen csak így kezdődhet meg az erősödés, de a legjobb talán az, ha szűrt fénynek tesszük ki. Amint levelesedésre kerül sor, a nejlont nyugodtan le lehet szedni a helyéről.  

Mi a helyzet a krumplis szaporítással? 

Egy gyakorlott kertész biztosan hallott már a krumplival történő szaporításról. Elsőre érdekesnek hangozhat, ám rendkívül hasznos megoldás, ha már semmi sem sikerült. Ehhez csak egy darab krumplira van szükség, amibe lyukakat kell vágni. Ebbe mehet a dugvány, ami ültetőközeget jelent a leendő növény számára. A nedvességellátás folyamatos lesz, így a kiszáradás miatt biztosan nem kell aggódnunk.  

Összegezve 

Látható tehát, hogy a rózsa szaporítása nem egy nehéz folyamat, szimplán vízre, ültetőközegre vagy egy burgonyára lesz szükség hozzá. Fontos, hogy mindig érje egy kis szűrt fény a leendő virágot, illetve az erős szárak érdekében nem árt megfelelő mennyiségű vízzel is ellátni.  

A Porcsinrózsa ültetése és gondozása című cikket is ajánljuk.