//Porcsinrózsa ültetése és gondozása

Porcsinrózsa ültetése és gondozása

A porcsinrózsa egynyári növény a porcsinfélék családjába tartozik. Eredetileg a tengerentúlról, azon belül is Brazíliából származik. A nagysága alig haladja meg a 10-15 cm-t, ennek ellenére csodálatos éke lehet a kisebb vagy nagyobb méretű kerteknek. De vajon, hogyan zajlik a porcsinrózsa ültetése és gondozása? Ebből a cikkből minden kiderül!

Milyen is az a porcsinrózsa?

A nem túl magas dísznövény szára húsos és vastag, levelei pedig pozsgásak. Többféle színben pompázhat, így a rózsaszíntől kezdve, a sárgán át egészen a halvány pinkig találhatunk belőle egyedeket. A házi kertben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen jól bírja a szárazságot, így mehet sziklakertbe, vagy akár a teraszra egyaránt.

A porcsinrózsa ültetése és gondozása

A porcsinrózsa könnyedén szaporítható magvetés. Számos kertészetben és áruházban vásárolhatunk egynyári keveréket. A magok lehetnek egyszerű vagy telt virágú nemesített fajták is. Ezeket akár már március elején cserépbe vethetjük, ezt követően pedig világos és meleg helyre tegyük őket, mint a legtöbb palántázni való növényt.

A kikelt példányokat május végétől helyezhetjük ki a szabadföldbe. Ha nem neveltünk elő növényeket, akkor a magokat szintén ekkor szórhatjuk a kívánt helyre a szabad ég alá. Amennyiben inkább erkélyen vagy a teraszon nevelgetnénk, akkor cserépbe is ültethetjük őket. Ebben az esetben a cserép aljára érdemes egy vékony vízelvezető réteget készíteni. Mivel a növény szárazságtűrő, így nem szükséges folyamatosan öntözni. Ha szeretnénk, hogy erős és tartós virágai legyenek, akkor négyhetente érdemes egy kis tápoldattal is támogatni.

Bár a porcsinrózsa egynyári növény, a magokat nyár végén, ősz elején elszórja, így következő évben ismét kihajt. Nincs baja más virágokkal, ám érdemes olyat választani mellé, amely szintén jól bírja a meleget és a szárazságot. Ültethetünk hozzá záporvirágot, ternyét vagy éppen a sokak által kedvelt levendulát. Ezek egyike sem panaszkodik majd, ha nem éri őket annyi csapadék vagy öntözés.

A növény tehát nagyon igénytelen, nem bánja a túlzott napsütést, a kevés csapadékot és a tápanyagban szegény talajt sem. Rendkívül jó adottságú, szívós fajta, amelyek csekély törődés ellenében is díszesek lehetnek.

A Rózsa növényvédelme című cikkben is hasznos ötleteket adunk a rózsák védelméhez.

Mikor virágzik a porcsinrózsa?

A porcsinrózsa virágzási ideje nagyjából nyár elejétől ősz elejéig tart. A színes növény sárga, narancssárga, pink, rózsaszín vagy akár fehér változatban is pompázhat.

Összegezve: A porcsinrózsa ültetése és gondozása tehát nem igényel komolyabb szaktudást. A növény rendkívül jól bírja a tápanyagszegény talajt, a szárazságot és a tűző napot egyaránt. Szaporítani magvetéssel és dugványozással lehet, és bár egynyári, a magvait elszórja, így évről-évre újra kihajt.

A témához kapcsolódik a Rózsák szaporítása című cikkünk is.