//Az almafa gondozása

Az almafa gondozása

Az almafélék közé nagyjából 55 fajt sorolhatunk. Ázsiában, Európában, valamint Észak-Amerikában egyaránt elterjedt, ezeket a területeket kedveli a legjobban. A lombhullató fának igen látványos a virágzása, ráadásul nagyon ízletes termése van, de csak akkor, ha az almafa gondozása megtörténik és nem feledkezünk el róla. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni. 

Az almafa gondozása

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy “Napi egy alma, az orvost távol tartja.”. Az alma nem egy csodaszer, azonban az igaz, hogy egyaránt bővelkedik vitaminokban és tápanyagokban. Ezekben egész évben szükség van és ez a gyümölcs az a fajta, amihez a téli megfázós időszakban is könnyen hozzájut az ember. Megéri tehát gondoskodik arról, hogy a fa egészséges maradjon. 

Mire van szüksége az almafának?

A fajta éghajlati tűrőképessége tág határok között mozog. Attól függően szükséges ültetni, hogy honnan származik és milyen adottságai vannak. Az egyes típusok helyigénye, valamint a fagytűrőképessége egyaránt eltérő.

Ez azt eredményezi, hogy igen sok helyen találkozhatunk vele. Jól bírja az európai, az ázsiai, valamint az észak-amerikai régiót. Magyarország egész területe alkalmas arra, hogy almát termesszünk rajta, mégha egyre kevesebben is teszik meg ezt.

A gyümölcsfa kedveli a mérsékelten hűvös, csapadékos és nem túl hideg telű adottságokat. A túl forró és száraz nyarak, valamint a kemény telek megviselik az egyes fajtákat. Itthon egyre gyakrabban kell számolni a virágzási időszakban a fagykárokkal, pár már egyre több olyat nemesítettek, amely a szokottnál később virágzik. 

Hova és hogyan ültessük?

Ahhoz, hogy a növény sokáig teremjen, ne öregedjen túl korán és bírja az időjárási viszontagságokat, napos és világos helyre van szüksége. Jól bírja a különböző talajtípusokat, de legjobban azt szereti, ha a föld semleges, esetleg enyhén savanyú. Fontos számára a jó vízgazdálkodás, így jól fejlődik a vályogos kötöttségű talajban. 

Ahhoz, hogy a termés nagymennyiségű legyen és a minőségre se legyen panasz, fontos az öntözés. Az almát ráadásul ugyanúgy elérik a betegségek és a fertőzések, nem mentes kártevőktől sem. Éppen ezért, ha almafát ültetünk, akkor bizony számítsunk arra, hogy növényvédelmi teendőink is lesznek vele. 

Az almafa metszése

Lényeges feladat továbbá a metszés, viszont nagy szerencse, hogy ezt a gyümölcsfát kisebb eséllyel érik fertőző betegségek, ha a téli időszak végén metsszük meg. Persze a legjobb, ha már van egy kis napsütés és a hőmérséklet is valamivel magasabb, mint 5-6 fok, de fagypont felett már nyugodtan elvégezhetjük ezt a feladatot. 

Figyeljünk a korona magasságára, valamint annak formájára, hiszen a túl magas fáról nehéz lesz a szüret. Abban az esetben, ha a korona sűrű, ott viszont a terméssel lehetnek problémák. Érdemes ezeket a dolgokat metszéssel megelőzni.

Összegezve

Az almafa gondozása nem igényel szaktudást, az viszont igaz, hogy jó talajra, megfelelő mennyiségű fényre és vízre van szüksége ahhoz, hogy meghálálja a gondoskodást.