//Az egzotikus papaya gyümölcs

Az egzotikus papaya gyümölcs

A papaya gyümölcs legtöbbször körte formájú, de olykor kerek vagy hosszúkás. Egzotikus jelzője részben a származására utal, valamint a mediterrán és trópusi gyümölcsökre egyaránt használják a kifejezést. Eredetileg Dél-Mexikóból származik, a trópusi és szubtrópusi országokban ma már sok fajtájával találkozhatunk. Állítólag a legjobb Thaiföldről származik (valószínű a legízletesebb). Érdekes megjelenésű növény, és az elnevezése is meglepő: dinnyefa, mely egyenesen nő a magasba, esetenként a 20 métert is eléri. Gyümölcs termései a hosszúra nyúlt levelek alatt csüngenek, körbe-körbe a törzsön.

Ez a cikk az egzotikus papaya gyümölcs népszerűsítése céljából íródott, mert a távoli földrészekről származó, még mindig sokak számára ismeretlen gyümölcs nagyon hasznos az emberiség számára.

A dinnyefa termése, más néven papaya

A dinnyefa apró, nagyon csípős, fekete magvait elültetve, nem kell sokat várni, hogy termővé váljon, már az első évben (akár 6 hónap múlva) gyümölcsök sokaságával örvendezteti meg a gondos kertészeket.  Melyek nagysága a 9 kg-ot is elérheti, de hazánkban csak az apróbb fajtákkal találkozhatunk. Az egzotikus papaya gyümölcs minél érettebb, annál sárgább. Lédús, íze a dinnyére hasonlít, és 90 %-a víz.

Valójában egy elfásult gyógynövény, ami nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (A, B, C, E), valamint ásványi anyagokat (kalcium, kálium, foszfor, magnézium) és enzimeket. Fontos kiemelni a papaint, amit tejnedve tartalmaz. Táplálkozási szempontból egy fontos enzim, a gyümölcs húsos részéből nyerhető. Előszeretettel alkalmazza a textil-, kozmetikai- és gyógyszeripar. Sörstabilizáló, fehérjepuhító, emésztést elősegítő hatása ismert, enyhíti a köszvényt és az asztmás tüneteket. Eszembe jutott egy másik könnyen termeszthető csodanövény is, a berkenye, más néven arónia.

A papaya fellelhetősége és megjelenési formája

Ma már sok helyen találkozhatunk vele, többek között zöldséges standokon, piacokon, fűszerkereskedések polcain. Utóérlelése szobahőmérsékleten lehetséges. Az érett gyümölcs héja sárgászöld vagy zöld, mely esetenként sárga apró pöttyökkel tarkított. Túlérettségét látványosan mutatja a héja, színe ekkor már citromsárgára változik, és sötét foltok jelennek meg rajta, melyek ütésnyomokra emlékeztetnek.

Az egzotikus papaya gyümölcs felhasználása

  • A papaya gyümölcs lédús, melyet nyersen is fogyaszthatunk, íze a dinnyére hasonlít.

Vannak, akik csak kettévágják, citromlével meglocsolják, majd kikanalazzák a gyümölcshúst, mások pedig gyümölcssaláta formájában fogyasztják. Aszalt formában is remek csemege.

  • Egyes országokban a hal- és húsételek fontos kiegészítője.
  • Éretlenül (még zölden) is felhasználható, készülhet belőle lekvár, kompót, chutney.
  • Párolva köret, pürésítve pedig krémek és italok készülhetnek belőle.
  • Fekete magja állítólag nagyon csípős, szárítva fűszerként használható.
  • A természetgyógyászat szinte minden elemét felhasználja a gyümölcsnek.

Héja például különböző bőrproblémák kezelésére javasolt, mint a leégés vagy a kiütés.

  • Táplálék-kiegészítők készítéséhez felhasználják a friss hajtásait is a még zöld növénynek, valamint a szárított gyümölcshúst és a magját. A készítmény hatásos cukorbetegségre, emésztés elősegítésére, epe- és májproblémák esetén stb.
  • Vannak ma élő őslakók, aki papaya levelet esznek a népszaporulat megfékezése céljából.
  • Pápua-Új-Guineában pedig a női menstruációs problémák orvoslására alkalmazzák, amely során éretlenül fogyasztják el a gyümölcsöt héjával és magjával együtt.

A fentiek alapján elmondható, hogy egy igen sokrétű, hasznos gyümölcs a papaya, melynek termesztésével sokfelé próbálkoznak. Imádja a napot és a jó minőségű talajt, valamint a kedvező, nem túl fagyos időjárást. Ezért szüksége van rá, hogy pl. egy télikertbe félrevonulhasson a mínuszok elől. Gazdagítsuk tápanyagokkal a talaját, meg fogja hálálni. Kevesebb, mint egy éven belül már bő terméssel ajándékozza meg a gondozóját. Kétlaki növény, de akad közöttük kétnemű is. Legyünk figyelmesek, mert a hímneműek nem hoznak termést!

Összegzés

Az egzotikus papaya gyümölcs kiváló tápláléka az emberiségnek, ehhez képest kevésbé ismert, ezért ritkábban fogyasztott, mint a nálunk kapható egyéb trópusi gyümölcsök, mint például a datolyaszilva vagy a gránátalma. Minden befektetett energia megéri, hiszen akár már hat hónap is elég ahhoz, hogy termővé váljon. Felhasználása sokrétű, és betegség gyógyítására is alkalmas ez a csípős fekete magvakból fejlődő titokzatos egzotikus gyümölcs.