//Arónia vagy fekete berkenye, a dédi csodaszere

Arónia vagy fekete berkenye, a dédi csodaszere

A fekete berkenye egy Észak-Amerikában őshonos bokor, termése fogyasztásának pedig számos pozitív hatását ismerjük. Az arónia, vagy más néven fekete berkenye egy viszonylag könnyen nevelhető, ám annál értékesebb növény. Ebből a cikkből kiderül minden, amit a dédi csodaszeréről tudni érdemes!

Az arónia eredete

A gyümölcs eredeti származási országa Amerika, annak is északi része. Innen Skandináviába, Oroszo-, illetve Lengyelországba került át először még a XX. század elején. Hatásáról azonban az 1970-es évekig nem volt hivatalos feljegyzés. Miután felfedezték, hogy mire is képes, Németországban egyre nagyobb területen ültették el a dédi csodaszerét.

Az arónia jellemzői

A fekete berkenye májusban virágzik, legalább tíz napon keresztül. Fehér színű virágai számos másik gyümölcsfáéhoz hasonlíthatóak, de leginkább a galagonyáéhoz. Illata olyan markáns, ami mellett a méhek sem tudnak elmenni szó nélkül. A kis rovarok imádják ezt a gyümölcsöt, ahogy a madarak is előszeretettel fogyasztják a terméseket. A bogyók nyár végén, augusztusban érnek be, amelyeket kézzel kell leszüretelni.

Az arónia nagyjából 1-3 méter magas bokorrá fejlődik, amelynek levelei az őszi időszakban csodálatos vörössé válnak, mielőtt lehullanának. Rendkívül jól bírja a fagyokat, ráadásul szinte bármilyen talajon könnyedén termeszthető, így választhatunk neki homokos, agyagos, de akár lápos földet is egyaránt.

Mire használható fel és milyen hatása van az aróniának?

A rózsafélék családjába tartozó fekete berkenye termésének rendkívül magas a cukortartalma, de sok benne a csersav és a pektin. Felhasználása sokrétű, kiválóan alkalmas gyümölcslének, színezőanyagnak, de akár eperlekvárhoz is adagolhatjuk. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően sok joghurthoz is hozzáadják, de készülhet belőle szörp, illetve lekvár is. Utóbbi kiváló vadételek mellé, így egy izgalmas ízvilágba kóstolhatunk bele. Felfedezése óta már sikerült kidolgozni az aróniából készíthető bor technológiáját.

A fekete berkenye nagyon hatásos gyulladáscsökkentő. Tanulmányok bizonyítják, hogy a legtöbb pusztító betegség alapja a gyulladás, így a szívinfarktus, a rák, de még a keringési bántalmak is emiatt alakulnak ki. Az aróniában rendkívül sok a polifenol és a flavonoid, amelyek megkötik a gyulladásgátló markereket. Mindemellett pedig blokkolja az enzimet, amely ezeket a gyulladásokat előidézi.

Klinikailag bizonyították, hogy alkalmas továbbá bélbetegségek, húgyúti fertőződések, bőrbetegségek, magas vérnyomás, illetve pajzsmirigy problémák ellen is. Gyógyító értékét a magas B-, H-, A-, E- és K-vitaminnak köszönhetjük. Elmondható tehát, hogy egy igazán jó csodanövényről van szó, ami az aróniát illeti.

Összegezve: Az arónia, más néven fekete berkenye rendkívül sok betegség ellen kiváló gyümölcs. Alkalmazható bőrbetegségek, rák, vagy akár cukorbetegség esetén is. A növény Észak-Amerikából származik, Európán belül először Skandináviában jelent meg. A gyógyhatásának felfedezését követően nem sokkal egész Németországban elterjedt gyümölcsfajta lett.