//Nagyapáink módszere levéltetvek ellen

Nagyapáink módszere levéltetvek ellen

A levéltetű az egyik legbosszantóbb kártevő, ami kezeletlenül elpusztítja dísznövényeinket, zöldség- és gyümölcskertünket. Nagyapáink egyszerű módszerekkel vették fel a harcot az ellenséggel, amik egy része még a mai kertésznek is hasznos tanácsként szolgálhat.

Ismerjük meg az ellenséget

Mielőtt ismertetnénk, hogy mi volt nagyapáink módszere levéltetvek ellen, kicsit nézzük meg, mi a levéltetvek nagy termékenységének egyébként elképesztő titka. A telet túlélő levéltetű petékből tavasszal egy-egy ún. mátriárka kel ki, ami párzás nélkül – szűznemzéssel – szaporodik. Naponta 6 utód létrehozására is képes, amik mind szűznemzéssel szaporodnak tovább. Egészen őszig, akkor hoznak létre hím utódokat, és a párzást követően petéket raknak, így készülve a télre. Számítások szerint egy mátriárka egy év alatt több, mint 1000 utód nemzésére képes.

A levéltetvek mindenféle növényt kedvelnek, megtelepedhetnek a zöldségesben, a díszkertben, a gyümölcsfákon. Képesek a növények közötti egyszerűbb helyváltoztatásra, ezért hamar képesek elfoglalni nagy területeket.

Más kártevők ellen is fontos felvenni a küzdelmet. A Garázdálkodók a kertünkben, avagy a meztelen csigák elleni védekezési lehetőségek című cikket ajánljuk még.

Nagyapáink módszere levéltetvek ellen

Nagyapáink a ház körül található anyagok felhasználásával, továbbá a természet egyéb erőit kihasználva több módszert is bevetettek a levéltetvek ellen. Ezek egy része még ma is használható.

Lemosó permetek

Sok helyen már törvény tiltja, de hatékony szernek bizonyult a nikotinos lemosó bevetése. A nikotin erős ideg- és szívméreg, ezért a korlátozás a felhasználását illetően. A nagyapák egy éjszakára vízbe áztatták a cigarettacsikkeket, másnap kicsit felhigítva a levéltetűvel szennyezett növényre permetezték – a dísznövényekre, de a zöldségekre, gyümölcsökre ők se használták.

Másik recept a jódos tej, ehhez 1 dl tejhez 0,5 ml jódot adtak, majd felhigították 1 liter vízzel. Permetező palackkal szórták ki a növényekre.

Természetes ellenségek

A vegyszereken kívül a természet egyéb erőit is felhasználták a levéltetvek irtására, mégpedig a levéltetvek természetes ellenségeinek – madarak és rovarok – kertbe csalogatásával.

Minden kártevő szempontjából érdemes kialakítani madárbarát kertet, ennek eszközei pl. odúk telepítése, fészekrakó helyek biztosítása, téli etetés, madárfürdető kialakítása.

A levéltetveket előszeretettel fogyasztják a rovarok: a hangya, a közönséges fátyolka, a katicalárva, a gubacsszúnyog, a zengőlégy és fürkészdarázslárva. A rovarokat virágok ültetésével vonzották a kertbe, pl. a zengőlégy előszeretettel teszi petéit a százszorszép közelébe, lárvái pedig a levéltetvekkel táplálkoznak.

Összefoglalva: Nagyapáink módszere levéltetvek ellen összefoglalva:

  • a ház körül található anyagokból – pl. cigarettacsikk, jód – készült lemosó permetek használata, továbbá
  • madár- és rovarbarát kert kialakítása virágültetéssel, fészkelőhelyek kialakításával.

A kerteszeti-aruhaz.hu kertész blogot is javasoljuk hasonlóan hasznos tartalmak miatt.