//Pálmafélék betegsége és kártevői

Pálmafélék betegsége és kártevői

A beltéri pálmafák nagy szerepet játszanak a belsőépítészetben és a lakberendezésben. A különböző színben, nagyságban kapható növényeknek többféle levele és alakja lehet. Ezek közül azonban vannak, amelyek különlegesebb termelési körülményeket igényelnek, akadnak azonban olyanok is, amiknek a gondozása nem igényel nagyobb tudást. Természetesen a pálmaféléknek betegsége és kártevői is vannak. Hogy melyek ezek? Ebből a cikkből kiderül!

Pálmafélék családja

A pálmák családjába nagyjából 200 nemzetiség és 3000 faj tartozik. A tengerpartoktól kezdve, a szavannákon át, egészen az esőerdőkig, illetve a lakásokban is megtalálhatók. Fő ékességüket a levelük adják, amelyek esetében beszélhetünk szárnyalt levelű vagy akár legyezőpálmáról egyaránt. A növényről elmondható, hogy szereti a meleg és világos helyeket, a száraz levegő és a kevés víz hatására ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Éppen ezért fontos a rendszeres öntözés és gondozás.

Pálmafélék betegsége és kártevői

A pálmafélék sok hasonlóságot mutatnak, ami a körülményeket illeti. A gondozásukban nem sok különbség van, csak az adott fajta sajátosságait kell megvizsgálni. A pálmafák eredetileg a trópusi vidékről származnak, azonban a változó éghajlatnak és a különböző társításnak köszönhetően már nálunk is megtalálhatóak.

Ahogy azonban a legtöbb növény esetében, úgy itt is: a rossz gondozás kártevőkhöz vezethet. Vannak rovarok, amelyek szopják a növényt, ennek következtében a levelek meghalnak, a szárakon barna plakkok láthatóak. Érdemes ellenük valamilyen szappanos oldatot alkalmazni, amely tisztán tartja a leveleket.

A túlöntözés szintén károsan hathat a növényre, hiszen a hideg folyadéktól a levelek vége szürkészöld vagy barna lesz. A nem megfelelően öntözött pálmafélék jóval fogékonyabbá válnak a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben. Érdemes tehát télen is hűvös helyen tárolni, a nyári hőségben pedig gyakran öntözni a növényt.

Amennyiben foltok jelennek meg a pálmán, érdemes tápanyagot adni neki. Az utánpótlást érdemes folyamatosan biztosítani számára, hogy szépen fejlődhessen. Ezeket a foltokat azonban gombás megbetegedés is okozhatja, amelynél fontos a védekezés. Ebben az esetben meg kell szüntetni a szaporodásának lehetőségeit, majd kezeljük le valamilyen gombaölő szerrel is. Nagyon sok termék vásárolható már engedély nélkül is, ebben az esetben érdemes segítséget kérni a gazdaboltokban. Ezekben tudnak megfelelő felvilágosítással szolgálni.

Másik megoldás a gombák megölésére a zúzott fokhagyma. Ezt áztassuk forró vízbe, majd kihűlést követően permetezzük rá a pálmafélére. Ez sokaknak bevált módszere, ám nem mindenki esküszik a fokhagyma jótékony hatásaira. Egy próbát azonban megér a kemikáliamentes megoldás.

Összegezve: A pálmafélék betegsége és kártevői széles skálán mozognak, amelynek hatására a növény csodás levelei szárazan hullanak a földre. Érdemes tehát figyelmet fordítani ezek gondozására és öntözésére, hogy elkerüljük az esetleges gombásodást vagy elhalást.