//Ne feledkezzünk el az őszi lemosó permetezésekről

Ne feledkezzünk el az őszi lemosó permetezésekről

Amikor a növények gondozásáról van szó, akkor a kártevők okozzák a legtöbb problémát. Ezek ellen azonban védekezni is tudunk, hiszen a legjobban és legbiztonságosabban a lemosó őszi permetezéssel tudunk. Ezzel nemcsak kivédjük, hanem meg is előzzük a tavaszi problémákat. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni erről a módszerről!

Lemosó permetezés ősszel

Amikor elérkezik a hidegebb időszak, beköszönt a szeptember és az ősz, akkor sokszor elgondolkodnunk azokon a napokon és órákon, amikor a kártevők megkeserítették az életünket. Az év folyamán számos betegséggel és rovarral kell szembenézni, a küzdelem sokszor hiábavaló. Nem elegendő a megfelelő locsolás, ha a bogarak állandóan tönkretesznek mindent. 

A lelki szemeink előtt biztosan megjelenik a fodrosodott levelű őszibarackfa, a tetves szilva és barack, a levélfoltos rózsa és még sorolhatnánk. Nem beszélve a veteményesről, ahol már a poloskák is önmagukban véget tudnak vetni egy szezonnak. Már a korábbi szakirodalomban olvasható volt az őszi védekezés, azonban csak az elmúlt években vált népszerűvé a lemosó permetezés, amivel megelőzhető a probléma. 

Mit kell és lehet ilyenkor permetezni?

A télen vegetáló örökzöldeken kívül tulajdonképpen minden kaphat a vegyszerből, amit fertőzöttnek látunk és sok gond volt vele az adott évben. Elsősorban a gyümölcsfákat és a bokrokat szokták lemosni, de nem érdemes kihagyni a díszfákat, a rózsabokrot, a szőlőt és a többi bogyóst sem. Ami pedig a fából készült kerítést, kaput, deszkából gyártott magaságyást illeti, szintén nem árt adni nekik egy adaggal, hiszen itt könnyedén megbújhatnak a kártevők. 

A nyári permetezéstől eltérően most azonban a bő lével, lemosásszerű módszerrel érdemes megtisztítani a növényeket. Úgy kell mindezt elvégezni, hogy minden apró lyukba és zugba jusson a növényvédőből. Gondot jelenthet a túl magas gyümölcsfa, azonban egy létrával ezzel sem lehet probléma. 

Motoros permetezővel, esetleg házi változattal ugyanolyan kielégítő munkát lehet elvégezni. Nem kell hozzá tehát sem speciális eszköz, sem túl sok vegyszer. Alig pár óra alatt elvégezhetjük azt, ami miatt a jövőben sokkal kevesebbet kell morgolódni. 

Mikor kell elvégezni a permetezést?

Nincs rá általános szabály, hogy október végéig végezni kellene vele. Azonban elmondható, hogy a legjobb időszak a tartósan 8-10 fok közötti időjárás az, amikor a legeredményesebbek lehetünk az őszi lemosó permetezéssel. 

Összegezve

A növényvédő szerek alkalmazásával tehát nagyban megkönnyíthetjük a tavaszi és a nyári munkákat. Legyen szó gyümölcsfákról, bokrokról, bogyós gyümölcsökről, díszfákról, érdemes mindenről alaposan gondoskodni már az őszi időszakban egy lemosó permetezéssel. Az őszi feladatok közé tartozik az őszi zöldségek elültetése is, amihez A 12 legjobb őszi zöldség című cikkben adunk ötleteket.