//A növénygondozás egyik legfontosabb tevékenysége: az öntözés

A növénygondozás egyik legfontosabb tevékenysége: az öntözés

Napjaink aszályos időjárása miatt minden eddiginél nagyobb figyelmet kap joggal, az öntözés, hiszen a víz nem csupán a növény zavartalan fejlődéséhez és egészségéhez nélkülözhetetlen, az életben maradása függ tőle. A helytelen öntözés a növény kipusztulását eredményezheti. A túl sok víz miatt kirohadhat a növény, ha túl kevés vizet kap akkor pedig el fog száradni. A víz mennyiségét mindig a növény fajtája és vízigénye, valamint az időjárási viszonyok határozzák meg.

Mikor öntözzünk?

A legnagyobb hőségben nem tanácsos. Reggel vagy este napnyugta előtt ajánlatos, mert ilyenkor a nap már nem éget, ami a növény leveleinek megégéséhez vezethetne. A másik ok amiért nem ajánlott a hőségben öntözni, hogy a párolgás révén a víz nagy része nem tudja szolgálni az öntözés valódi célját, a növény táplálását, mert elpárolog mielőtt teljesíthetné a feladatát.

Mi a helyes öntözési technika?

A bőséges, de nem túl gyakori öntözés a legelőnyösebb a növény számára. Ha gyakran és kicsi mennyiségű vízzel öntözünk a víz nem tud eljutni a talaj mélyebb rétegébe emiatt a növény satnya gyökérzetet fog növeszteni. Az is gondot okoz ebben az esetben, hogy a talaj felső rétege gyorsabban kiszárad, ami miatt a növény nem tudja tolerálni az átmeneti öntözéshiányt, például, ha a kert gondozója nyaralni megy. Az alsóbb rétegekbe eljutó víz a növényt arra sarkallja, hogy a gyökereivel mélyebben hatoljon a földbe. A nagyobb kiterjedésű erősebb gyökérzet stabilabb, életképesebb növényt eredményez, a mely kiterjedt gyökérzetének köszönhetően a földalatti vízkészlethez is hozzáfér. 

Milyen eszközöket használjunk az öntözéshez?

Öntözéstechnikai főszabály, hogy ne öntözzünk túl magasan. A legtöbb növény nem jól tolerálja, ha felülről kapja az öntöző vizet. A leghelyesebb, ha a vízsugár a növény alját, a szárát éri. Az is fontos, hogy a vízsugár gyengéd legyen, mert ha túl erős, az károsíthatja a növényi szöveteket, amely a növény megbetegedéséhez vezethet. A sérült rész utat nyithat a különböző kártevőknek és gombás fertőzéseknek.

A dús dekoratív lombozattal rendelkező és virágzó növények különleges bánásmódot igényelnek. A legjobb, ha ezeket kannából öntözzük vagy a permetező módot választjuk az öntöző pisztolyon. Ezek egyike sem túl idő takarékos megoldás, de a szépséges növényünk további csodás virágzással hálája majd meg a gondoskodásunkat.

A kerti locsolótömlőt gondosan válasszuk ki

A kerti locsolótömlő hosszát gondosan válasszuk meg. Legyen elég hosszú, hogy minden növényünket elérhessük a segítségével, de az indokolatlanul rövid vagy túl hosszú tömlő csak kényelmetlenséggel és bosszúsággal jár. Akik nem szeretnének az öntözéssel időt tölteni, azok számára a legjobb megoldás az automata öntözőrendszer. 

A csepegtető szalagos megoldással a víz pontosan a gyökérrendszerekhez juttatható. A nagy területeken például füvesített udvar vagy mezőgazdasági terület, az öntözést igénylő terület alakjához és méretéhez kiválasztott locsoló a megoldás. Az öntözőrendszert vezérlő irányítja. A rászánt befektetés függvényében lehet egyszerűbb vagy bonyolultabb rendszer. A kiválasztás és vásárlás előtt érdemes alaposan átgondolni melyek azok a funkciók, amelyekre valóban szükség van. Nem feltétlenül indokolt a meteorológiai műholddal összekapcsolt számítógépes rendszer használata, a legtöbb esetben elegendő a manuálisan vagy automatikusan bekapcsolható öntözés funkció.