//Tuják gombás betegségei

Tuják gombás betegségei

Az örökzöldeknek, köztük a tujáknak is vannak betegségei. Ezek lehetnek gombák vagy egyéb kártevők, egy biztos, hatalmas gondot okozhatnak a kertben. Ezek szinte bárhol jelen lehetnek, függetlenül a föld fajtájától vagy a termelőhelyi viszonyoktól. De vajon milyen gombás betegségei annak a tujáknak? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mik a tuják gombás betegségei?

Egy komolyabb fertőzés akkor alakulhat ki a kertben, ha az adott növénynek az ellenálló képessége lecsökken. Ez igaz az örökzöldekre és persze a tujákra is. Ezt több dolog is okozhatja, ilyen a túlzott öntözés, a sok eső, a szárazság, a talaj romlása, a tápanyag hiánya és persze ne feledkezzünk meg az időjárási viszonyokról sem. A zöldek nem szeretik a téli fagyokat vagy a nyári hőséget, így érdemes erre is elegendő figyelmet fordítani.

A gyakori gombás betegségek között szerepel a tuja barnulása, amely nemcsak ezt a növényt érinti, hanem a hamisciprust és az életfát is. A fiatalabb részek kezdenek el először megfertőződni, súlyosabb betegség esetén akár az egész hajtás elhalhat. A pikkelylevelek lehullását követően az ágak kopaszak lesznek. A fiatal növény el is pusztulhat, míg az idősebb egyedek esztétikailag nem felelnek majd meg a kerti kinézetnek.

Emellett ott van még egy másik mikroszkopikus gomba is, amely magnézium és kalcium hiányos területeken fordulhat elő. A megjelenését a nedves körülmények okozhatják. A betegség először a hajtásokon, majd a többi ágon is jelentkezhet. Idővel akár ágelhalást is eredményezhet, a száraz részeken pedig fekete színű termőtesteket fedezhetünk fel. Ennek a gombának a hatása, hogy a növény esztétikai értéke jelentősen lecsökken, már nem mutat annyira szépen, mint korábban.

A pestalotiopisz betegség szintén egy gomba jelenlétének köszönhető. Ennek hatására az idősebb tuják pikkelylevelei sárgulásnak indulnak, később bebarnulnak, a legvégén pedig elszáradnak. Erősebb fertőzés esetén akár el is halhatnak a kisebb vagy nagyobb ágak.

Hogyan védhető ki a gombás megbetegedés?

A legegyszerűbb módja a védekezésnek, a megfelelő időben lévő permetezés. Szükséges továbbá a tápanyagot is pótolni és biztosítani a megfelelő életkörülményeket. Szárazság esetén öntözni, sok esőnél pedig valamilyen módon szárazabbá tenni a növény környékét. A pestalotiopisz esetében pedig megfelelő öntözésre, ág visszavágásra is szükség lehet.

Összegezve: Az mai időjárási körülmények miatt, egyre több örökzöld indul száradásnak. Ez főként a sok eső miatt fordulhat elő, hiszen a túlzott folyadék hatására sok gombás fertőzés üti fel a fejét. Ennek hatására besárgulnak, barnák lesznek, majd pedig akár el is hallhatnak egyes növényrészek. Mindezek miatt szükséges a megfelelő védelem: az öntözés, az életkörülmények biztosítása és a permetezés.