Az egyik legszebb sövénytuja, a BRABANT

hirdetes

Az egyik legszebb sövénytuja, a BRABANT – Thuja occidentalis ’Brabant

Észak – Amerika atlanti tájairól származó kis örökzöld fa, amely mocsaras partvidékeken és hegyvidékeken egyaránt előfordul. Törzse egyenes, ágai rövidek, sűrűn elágazóak. Kérge szürkésbarna, vöröses, szalagosan leváló, élénk, világosabb zöld lombozatú, nagyon hasonlít a közkedvelt ’Smaragd’ tujához!

Nálunk fagytűrő, kezdetben gyorsan növekszik.

 

Maga a Brabant fajta egy gyorsan és erősen növő, egyik legjobban kialakítható sövény-növény (sűrűn kell sövényvágóval, metszőollóval alakítani- évente akár háromszor is, így kapunk a kezdeti laza, kúp alakú tujákból egy sűrű kialakítású sövény sort).

A sövények szerepe nagyon szerteágazó, elsősorban takarás vagy szeparálás a célja (magánszféra kialakítása), de alkalmazzák zajvédőként, sőt, a szennyező anyagokat is felfogja, így nagyvárosok kedvelt kerti növényévé nőtte kis magát! Nem mellesleg árnyékadó szerepe sem elhanyagolható, viszont mindig figyeljünk arra, hogy alatta a fű gyérülni fog (nem jut át sem a fény, sem a csapadék sűrű pikkelylevelei között).

Általában max. 5-7méter magasra nőnek meg, évente akár 50cm-s friss hajtásokat is hozhat, ám nyírással kellően kordában tartható a magassága!


Mindent összevetve a Brabant tuja az egyik legkedveltebb világos színű, sövénynek kialakítható tujafajta, egyre elterjedtebb a kertbarátok körében gyors növekedése és magas tűrőképessége miatt

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
kettő × 5 =