//Az egyik legszebb sövénytuja a brabant

Az egyik legszebb sövénytuja a brabant

A botanikai nevén Thuja occidentalis Brabant, azaz a brabant tuja számos kertben kedvelt örökzöldnek számít. A sövényként is használható növény télen is élénk zöld színben pompázik, magassága pedig maximum a nyolc métert éri el. Ennek köszönhetően egy rendkívül könnyedén gondozható tujáról beszélhetünk. De vajon mit érdemes tudni a brabant sövénytujáról? Ebből a cikkből minden kiderül!

Brabant sövénytuja

A brabant sövénytuját kúpos korona és örökzöld szín jellemzi. A színét az élénk pikkelyleveleinek köszönheti, amelyek világoszöld árnyalatban tündökölnek. A növény viszonylag gyorsan nő, így új építésű kertekben is alkalmas az ültetésre.

Elsősorban sövénynek használják, sűrű ágrendszere ugyanis segít csökkenteni a zajt. A lendületes növekedése miatt pedig az ágai gyorsan összezárnak, így a telek bármely pontján kerítést alkothatnak. Levelei télen is megtartják a pompás színüket, így feldobják az amúgy unalmas és szürke időszakot.

Mit kedvel a barbant sövénytuja?

A növény szereti a nedvesebb talajokat, amelyek sokáig megtartják a vizet. Ezáltal alkalmasak akár agyagos földbe is, amelynek teteje bár gyorsan kiszárad, a gyökereknek mindig tartogat egy kis vizet. Nem szereti a melegebb időjárást, ilyenkor mindig érdemes megöntözni őket egy nagyobb adag folyadékkal, minimum heti egy alkalommal. Ettől függetlenül szereti, ha éri a nap, csak tűző sugaraknak ne tegyük ki.

Hogyan szükséges elültetni és gondozni a növényt?

A brabant sövénytuját egymástól 70-120 cm-es tőtávolságra érdemes elültetni. Szélességét ne hagyjuk meg 1-1,5 méternél nagyobb változatban, míg magasságánál figyeljünk arra, hogy később is tudjuk majd gondozni. A növény ugyanis elérheti a 5-8 méteres terjedelmet is.

Gondozás során a nyugati tujákhoz tartozó fajta esetében figyelni kell a megfelelő növényvédelemről, hiszen a forró napokon történő rovartámadások egyre nagyobb körben terjednek el az országban. A gyors növekedésből eredő belső levélelhalást évente legalább egyszer ki kell tisztítani. Ezt egy kis rázogatással könnyedén megtehetjük.

Ne feledjük, hogy az örökzöldek sosem úgy viselkednek, mint a lombhullató társaik, legtöbb esetben ugyanis a leveleik nem nőnek vissza. Akkor gondozzuk helyesen, ha tavasz elején és ősz végén tápanyagban gazdagon látjuk őket el, így elegendő energiát biztosítunk a hideg és meleg időjárás során is.

Mire érdemes odafigyelni a brabant sövénytuja esetén?

A növény gyorsan nő, tehát csak akkor ültessük el, ha lesz időnk és energiánk azt folyamatosan metszeni. Ezt legjobb tavasszal vagy nyáron megtenni, amikor még van elegendő ideje a regenerálódásra. Magyarországon fagytűrő, de azért nagyobb hidegek esetén legyünk óvatosak vele. A kertészetekben egész évben megtalálható, így beszerzése rendkívül egyszerű.

Összegezve: A brabant sövénytuja tehát remek zajcsökkentő, hiszen gyorsan nő és szinte kerítést alkot a kert bármely pontján. Figyeljünk oda azonban a nyári öntözésre, hiszen a növény nem szereti a nagy szárazságot és a tűző napot se. Ne ültessük túl közel sem egymáshoz, hagyjuk köztük nagyjából egy méteres helyet, hogy szabadon fejlődhessenek.

Kertész blogunkon sok hasznos segítséget adunk a kertészkedéshez.