//Amit a robotfűnyírókról tudni érdemes

Amit a robotfűnyírókról tudni érdemes

A robotfűnyírók egyre népszerűbbek Magyarországon is. Áruk még mindig némileg magasabb, mint a hagyományos társaiké, de ez az eltérés sok esetében megmutatkozik a robotfűnyíró magasabb minőségű munkájában és praktikus jellemzőiben.

Hogyan működik?

A robotfűnyírók elektromos motorral működnek, a hajtóerőt az akkumulátor adja. A jó minőségű és megfelelően beállított eszközök működése teljesen automatikus.

A robotfűnyíró a töltőállomásról indul, bejárja a terepet, kis kaszáival csendesen és csíkok nélkül nyírja le a füvet, és még lemerülése előtt visszatér az állomására. Gyűjtőkosara nincs, a lenyírt füvet visszaszórja a fűre.

A nyírási terület fizikai érzékelőkkel vagy GPS alapú beállítással körbehatárolható.

Jó ez a fűnek?

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy a visszaszórt nyesedék nem okoz-e kárt a fűnek, elvágva a levegőtől, ami táptalajt nyújt például a gombás fertőzéseknek.

Tudni kell, hogy a robotfűnyíró az alacsony fű kaszálásra alkalmas, akár naponta is használható, így csak millimétereket csippent le a gyepről. A levágott füvet olyan apró darabokra aprítja, hogy a visszaszórt darabok szó szerint a fűszálak közé esnek.

Ez a mulcsozás kifejezetten jót tesz a talajéletnek, a fű egészségének.

Milyen területen használható?

A terület legfontosabb tényezői a robotfűnyíró szempontjából: a nyírási zóna mérete, formája és lejtése. Minél nagyobb, bonyolultabb és meredekebb a terület, annál magasabb árkategóriájú fűnyíróra lesz szükségünk.

A magas teljesítményű robotfűnyírók akár egy 1500 négyzetméteres, 25%-os lejtőt tartalmazó területtel is megbírkóznak.

A robotfűnyíró alapvető jellemzői

Modellválasztás során jól tájékozódjunk a robotfűnyíró alapvető paramétereiről, és vessük össze a saját igényeinkkel:

  • akkumulátor minősége
  • töltési időt és az átlagos kaszálási idő töltésenként
  • vágási teljesítmény (nm/óra)
  • lejtéshez mért vágási képesség
  • vágási szélesség és magasság
  • maximálisan nyírható terület nagysága
  • vezérlés és beállítás módja (pl. okostelefonnal, GPS vezérlés, stb.)
  • biztonsági elemek (pl. lopásvédelem, esőérzékelés)

Szervíz

A robotfűnyíró kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a szervizelési lehetőségeket is. Nem árt, ha olyan modellt vásárolunk, ahol segítséget kapunk a fűnyíró beállításához, meghibásodása esetén pedig garantálják a gyors cserét.

Hiszen egy jól megválasztott robotfűnyíró mellett nem lesz szükségünk többé egy sima fűnyíró használatára, ezért fontos, hogy gyorsan megtörténjen a javítás.

Jó hír az allergiásoknak

Érdekesség, hogy a robotfűnyírókat kifejezetten ajánlják a gyomnövényekre allergiásoknak is. Mivel a robotfűnyíró sokkal gyakrabban nyírja le a gyepet, mint hagyományos társai, a gyomnövényeknek esélyük sincs kifejlődniük, ezért kevesebb pollen kerül a levegőbe.