//6 okos eszköz a kertészeknek 2022-ben

6 okos eszköz a kertészeknek 2022-ben

Mit is jelentenek az okos eszközök a kertészek számára 2022-ben? Míg korábban kerti eszközeink működése szinte elképzelhetetlen volt emberi kéz beavatkozása nélkül, ma már a telefonunkról is irányíthatjuk kerti eszközeink, robotaink munkáját, sőt a felhő alapú alkalmazásokkal összekapcsolva még egy hosszabb távollét, nyári szabadság esetén sem kell izgulnunk a fű ápolása miatt.

Időzíthető robotfűnyíró

A robotfűnyírók folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre okosabbá válnak ezek az eszközök is. Manapság már az egyszerűbb modellek is megbírkóznak a különböző terep- és időjárási viszonyokkal. Robotfűnyírónk már képes figyelembe venni az időjárási viszonyokat, a fűnövekedés intenzitását, de arra is utasítható, hogy ha reggel kitaláljuk, hogy este grillpartit tartunk, frissen nyírja le a füvet, míg mi hazatérünk a bevásárlásból.

Részletesebben írtunk róluk Amit a robotfűnyírókról tudni érdemes című cikkben.

Gyomláló robot

A robotgyomláló működése azon az elven alapul, hogy a gaznövények gyorsabban nőnek, mint a fű. A gyomláló, miután feltöltötte napelemeit, elindul a kertben, érzékelőinek köszönhetően kikerüli az akadályokat és a nagyobbra nőtt hasznos növényeket, de kegyetlenül lenyes minden más növényt, ami kikandikál a fű közül. Természetesen egy vezető sínnel megvédhetjük virágágyásainkat.

Okos öntözővezérlő

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk a vízkészletek szempontjából, de mi is évről évre tapasztaljuk az évszakok kiszámíthatatlan változását, így a klímatudatosságnak mindennapjaink részévé kell válnia. Az automatizált, időtakarékos öntözéssel rengeteg vizet spórolhatunk meg úgy, hogy a növényeink is optimális környezetben fejlődhetnek. Egy okos öntözővezérlő adatokat gyűjt a kertünk aktuális állapotáról, viszonyairól, és az alapján választja ki a vízelosztás megfelelő mértékét és idejét.

Ajánljuk a Melyik a legjobb öntözésvezérlő és Víztakarékos öntözés a kertben című cikkünket is.

Okos kerti szivattyú

A modern, automatizált öntözőrendszer elengedhetetlen része a jól kiválasztott szivattyú.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek bele a ház körüli vízellátó szivattyúkba is olyan hardver és szoftver elemek, melyek lehetővé teszik a kifinomult vezérlést. Mára elérhetővé vált a mindennapokban is az ipari technológiákban már régóta alkalmazott fordulatszám szabályozás.

Okos talajmérő

A legújabb talajmérő eszközökkel precízen és gyorsan mérhetünk nedvességet, tápanyagot és hőmérsékletet is a növények gyökérzónájában, az adatokat pedig közvetlenül az okostelefonunkra továbbítja. Ezzel gyakorlatilag egy labor munkáját végezhetjük el az otthonunkban, és csökkenthetjük a vízfogyasztást és a fertőzések kockázatát, mivel az értékek alapján optimalizálhatjuk öntözési szokásainkat.

Növényszenzor

A csak beltéren kertészkedők részére is szórakoztató találmány a növényszenzor, mely a talajmérő speciálisabb változata. Dugjuk bele a szenzort szobanövényünk földjébe, majd válasszuk ki az eszköz telefonos applikációján, hogy milyen növényről van szó. A szenzor begyűjti az adatokat (pl. a talaj nedvességtartalmáról, a növény megvilágításáról), és útmutatást ad, hogy hogyan tartsuk, gondozzuk növényünket.