//7 + 1 okos eszköz hobbi kertészeknek

7 + 1 okos eszköz hobbi kertészeknek

Számos okos eszköz létezik hobbi kertészek részére is, ami könnyebbé, és nem utolsó sorban szórakoztatóbbá teszi a kerti munkát. Sőt, még azoknak is lehetőséget nyújt a kertészkedésre, akiknél eddig egy növény sem maradt életben.

1. Okos robotfűnyíró

A robotfűnyírók folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre okosabbá válnak ezek az eszközök is. Manapság már az egyszerűbb modellek is megbírkóznak a különböző terep- és időjárási viszonyokkal. Robotfűnyírónk már képes figyelembe venni az időjárási viszonyokat, a fűnövekedés intenzitását, de arra is utasítható, hogy ha reggel kitaláljuk, hogy este grillpartit tartunk, frissen nyírja le a füvet, míg mi hazatérünk a bevásárlásból.

2. Okos öntözővezérlő

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk a vízkészletek szempontjából, de mi is évről évre tapasztaljuk az évszakok kiszámíthatatlan változását, így a klímatudatosságnak mindennapjaink részévé kell válnia. Az automatizált, időtakarékos öntözéssel rengeteg vizet spórolhatunk meg úgy, hogy a növényeink is optimális környezetben fejlődhetnek. Egy okos öntözővezérlő adatokat gyűjt a kertünk aktuális állapotáról, viszonyairól, és az alapján választja ki a vízelosztás megfelelő mértékét és idejét.

3. Okos kerti szerszámok

Az olyan kézi berendezések is, mint pl. a sövényvágók, szegélynyírók és motoros kaszák is intelligensebbé válnak azzal, hogy tulajdonosuk pontos kezelési javaslatokat és előrejelzéseket kap. Az intelligens sövényvágó információkat gyűjt állapotáról, például az akku és a töltöttség állapotáról. A kertészkedő visszajelzéseket kap olyan kérdésekről, hogy mikor kell a legközelebb az eszközt karbantartani, vagy hogy megfelelően használja-e a berendezését.

4. Okos világítás

Különleges hangulata van egy szép kertnek esti megvilágításban. Itt is számos okos eszköz áll rendelkezésünkre: okos lámpa, intelligens dugalj, okos áram. Telefonunkról irányítható az időzítés, a fényerősség, szakaszolható a kert kivilágítása, de még a színek is módosíthatók.

5. Okos kerti szivattyú

A modern, automatizált öntözőrendszer elengedhetetlen része a jól kiválasztott szivattyú.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek bele a ház körüli vízellátó szivattyúkba is olyan hardver és szoftver elemek, melyek lehetővé teszik a kifinomult vezérlést. Mára elérhetővé vált a mindennapokban is az ipari technológiákban már régóta alkalmazott fordulatszám szabályozás.

6. Okos talajmérő

A legújabb talajmérő eszközökkel precízen és gyorsan mérhetünk nedvességet, tápanyagot és hőmérsékletet is a növények gyökérzónájában, az adatokat pedig közvetlenül az okostelefonunkra továbbítja. Ezzel gyakorlatilag egy labor munkáját végezhetjük el az otthonunkban, és csökkenthetjük a vízfogyasztást és a fertőzések kockázatát, mivel az értékek alapján optimalizálhatjuk öntözési szokásainkat.

7. Okos kert-felügyelet

Egy okos kamera már nem csak a behatolók elleni védelemként szolgál, hanem adatokat gyűjthetünk kertünk életéről – time-lapse videót készíthetünk virágaink, zöldségeink, gyümölcseink növekedéséről, de akár a kertünkben ólálkodó káros rovarokról, így célzottabban védhetjük növényeinket.

+1 Okos kaspó

Azok se búsuljanak, akiknek nincs saját kertjük, sőt, a szegényes fényviszonyok miatt eddig nem mertek örökbefogadni egyetlen növényt sem, mert létezik már az okos kaspó. A kaspóhoz különleges magkapszulákat vásárolhatunk, amiket a kaspó földjébe ültetve életre kelnek. A kaspó saját világítással rendelkezik, automatikusan öntözi és táplálja magát, hogy tökéletes zöldséget vagy fűszernövényt termeljen nekünk. Természetesen mindezt egy applikáción keresztül is figyelemmel kísérhetjük.