//Víztakarékos öntözés a kertben

Víztakarékos öntözés a kertben

A környezetéért felelősséget vállaló ember takarékosan bánik a fellelhető erőforrásokkal. A víztakarékos öntözés a kertben elősegíti a kert hosszú távú és költséghatékonyabb fenntarthatóságát. Nem kell azonnal hatalmas beruházásokat eszközölni a kertben, egy-két apróbb változtatással is jelentős eredményeket érhetünk el.

Az öntözés időpontja

Az öntözés megfelelő időpontja évszakonként változik, a hőmérséklet és a csapadék mennyisége szerint. A lényeg, hogy a locsolás során kijuttatott víz hasznosítására legyen elég idejük a növényeknek, ne párologjon el túl hamar, de ne is okozzon pangást, fagyást.

Tavasszal és ősszel kevesebb öntözésre van szükség, az öntözést még nappal végezzük el.

Amint bejön a nyári meleg, az öntözést ideális időpontja este 11 és hajnali 3-4 között van. Sokan öntöznek hajnalban, de vegyük figyelembe, hogy nyáron gyakran már korán reggel 30 fok körüli a hőmérséklet, így a hajnalban kijuttatott vízmennyiség rövid időn belül elpárolog.

Automata öntözés

A programozható, automata öntözőrendszer a legjobb módja a víztakarékos öntözésnek a kertben. Számos előnnyel rendelkezik:

  • a hajnali, nyáron jobb esetben éjjeli öntözés teljesen automata módon megvalósul
  • egyenletesebb az öntözés
  • optimális klímát nyújt a növényeknek párásító hatása miatt
  • időjárás figyelővel, vízmennyiségmérővel összekötve további víz takarítható meg
  • nyaralás, távollét alatt sem kell aggódnunk a kert öntözése miatt.

Részletes segítséget adunk a Hogyan automatizálhatom az öntözést a kertemben? című cikkben.

Párolgás csökkentése

Ha javítjuk a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét, csökkenteni tudjuk a párolgás mértékét. Ehhez a következő módszereket használhatjuk:

  • Mulcsozás: terítsünk szét a növények körül mulcsot, háncsot. Megakadályozza a párolgást a talaj felszínén, elnyomja a gyomnövényeket. A zöldségeket tegyük mélymulcsba, ezzel az ásási és gyomlálási időt és minimálisra csökkenthetjük.
  • Tereprendezés vízelvezetési szempontokat figyelembe véve: alakítsunk ki teraszokat, dombokat, csatornákat, hogy a víz a megfelelő helyre jusson.
  • Komposzt föld: használjuk jó minőségű komposzt földet, vagy keverjük a talajhoz. A komposzt földnek optimális a vízmegtartó képessége. Gyűjtsük a kerti és konyhai hulladékokat, készítsünk saját komposzt földet.

Csepegtető rendszer

Alakítsunk ki csepegtető rendszert. Ezt megtehetjük kicsiben, otthoni, könnyedén elérhető módszerekkel, de szakember segítségével is a kert nagy részére kiterjesztve. A csepegtető rendszernek több formája van, a földbe dugott flakontól kezdve a föld alatt húzódó csőrendszeren át. Segítségével pontosan jut el a víz növényeinkhez, folyamatosan nedvesen tartja őket.

Esővíz, kútvíz

Használjuk a természet erőit, gyűjtsük magunk az esővizet – akár földbe épített tartókon keresztül. Ha tehetjük, fúrt kútból öntözzük kertünket, melyhez hozzá lehet kapcsolni az automata öntözőrendszert is.

A Kerti öntözés tanácsok című gyűjtőoldalon több hasznos cikket olvashatsz még a témában.

Összefoglalva: A víztakarékos öntözés a kertben elősegíti a kert hosszú távú és költséghatékonyabb fenntarthatóságát. Ennek eszközei a következők:

  • az öntözés időpontjának évszak szerinti megválasztása
  • automata öntözőrendszer használata
  • a párolgás csökkentése mulcsozással, tereprendezéssel, komposztálással
  • csepegtető rendszer kialakítása
  • esővíz, kútvíz használata.