Zöldségek felszedése szabadföldről

hirdetes

Lassan itt van az idei szezon vége a zöldséges kiskertek életében is, vannak azonban még olyan zöldségfélék, melyeket ősszel vetettünk el, ezek mostanra ha minden jól ment, akkor beérettek, ne feledkezzünk hát el róluk sem, hamar szedjük ki őket az első komolyabb fagyok előtt a földből! Az idei őszön a vénasszonyok nyara hosszúra nyúlt, sokáig élvezhettük a Nap áldásos tevékenységét így minden feltétel adott volt, hogy a későn elvetett, vagy másodvetésű zöldségeink szépen megérjenek, kifejlődjenek.

A metélőhagyma levelei például már október végére le is száradnak, ekkor szedjük fel csak őket, mert ekkorra érik el vitaminban gazdagságuk tetőfokát.

 

A sárgarépát és a petrezselymet is lassanként fel- illetve leszedhetjük kiskertünkből, az őszi fagyok nem fognak jót tenni nekik. Inkább kapjuk ki őket most és tároljuk őket hideg párás pincében vagy vermeljük el homokba a gyökérzöldségeket, a petrezselyem leveles szárát pedig tegyük mélyhűtőbe, hogy télen bármikor előkaphassuk! A töveket ásóval forgassuk ki a földből, hogy ne sérüljenek meg, mert a tárolás során ezek a megsebzett zöldségek meg fognak rothadni!

A karfiol, a brokkoli és a káposztafélék szezonja is az ősz, ekkor lehet őket teljes pompájukban betakarítani. Tárolásukkor ügyeljünk arra, hogy a beteg, kártevők által megrágicsált vagy gombás példányokat még csak véletlenül se vermeljük el télire, mert csak megfertőzik az egészséges egyedeket.

A cékla és a zeller is folyamatosan szedhető ebben az időszakban, tárolásuk igaz kissé kockázatosabb, mert kellően szellős, száraz környezetet igényelnek, mint a legtöbb zöldségfélénél itt is a 4-5 fok lenne megfelelő a pincében, de mivel ennél ebben az időszakban még melegebb van a tárolókban, ezért érdemes hűteni őket!

 

Elérkezett a vöröshagyma és a lilahagyma betakarítási ideje is! Szedjük ki őket óvatosan a talajból, vagy forgassuk ki őket ásóval, majd hagyjuk a területen, amíg le nem száradnak a levelei (ellenben esős időszakban vigyük őket védett szellős száraz helyre, mert az esőben nem fog a levele leszáradni és csak meg fog helyben rothadni a hagyma).

Ha vannak még be nem érett zöld paradicsomok az elhaló félben lévő szárakon, akkor azokat kiválóan hasznosíthatjuk savanyításra. Amennyiben valaki ezzel nem szeretne bajlódni, akkor az egész tövet kihúzva helyezzük őket a komposztra, jó szolgálatot fognak a későbbiekben tenni nekünk!

Ha valaki esetleg fóliában termesztett az év folyamán, akkor nekik is ideje betakarítani a tavasszal kipalántázott uborkákat, paradicsomokat és paprikákat, mert bár a hőmérséklet még ideális lehet nekik a fólia alatt, már nem kapnak kellő mennyiségű fényt a beéréshez. A termények leszedését követően a növényi maradványokat semmiképpen ne hagyjuk a fólia alatt, mert rajtuk az esetleges kártevők, kórokozók felszaporodhatnak, majd következő szezonban visszafertőzhetik az állományt! Még a gyökereket is húzzuk ki a talajból, és ha egészségesnek ítéljük meg, mehetnek a komposztra, beteg növényi részek esetében hamar égessük el őket (csak kiszárítás után), vagy forgassuk a talajba. Ezek után a fólia alatt egy talajforgatást mindenképp végezzünk el, amit kapcsoljunk össze a terület szervestrágyázásával is.

Ha valaki ismeri a vetési holdnaptár fogalmát, az tudja, hogy vannak bizonyos napok, amikor nagyobb esélyünk van arra, hogy az aznap leszedett zöldségfélénket hosszabb ideig tudjuk megőrizni. November első 10 napja nem alkalmas a növények betakarítására.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 × négy =