Vigyázzunk a ribizlire!

hirdetes

Ahogyan a bogyósok többségét, úgy a ribiszkebokrokat is érdemes az ősz folyamán elültetnünk, mert ez az időjárás kedvez számukra a legjobban. A megvásárolt töveket, bokrokat ültetéskor metsszük vissza. Minél gyengébb a vessző, annál rövidebbre vágjuk (3 rügyre), hogy a vegetációs időszak folyamán erősebb hajtásokat kaphassunk vissza. Alapszabály, hogy minél erősebben vágunk vissza egy vesszőt (minél kevesebb rügyet hagyunk rajta), annál erősebb lesz a belőle kihajtott hajtás!

Gyökérnyakat ültessük föld alá

kép: Fotó a METSZÉS ÁBÉCÉJE című könyvből (Czáka Sarolta – Valló László)

 

Telepítéskor mindig ültessük kissé mélyebbre, mint a faiskolában volt (ez azt jelenti, hogy a gyökérnyak nyugodtan bekerülhet a föld alá), hogy könnyebben begyökeresedjen. A következő év júniusában kell majd őket legközelebb megmetszenünk, ekkor hajtásválogatást végzünk (vagyis a legerősebb, legegészségesebb 4-6 hajtást kiválasztjuk), a többit tőből kivágjuk. A 2. év tavaszára maximum 5 db hajtás legyen a tövön! Ezeken a 2. éves ribiszkebokroknál azokat a hajtásokat, amelyek már elérik az 50 cm magasságot, nem bántjuk (ők az erős hajtások), az ennél gyengébbeket pedig megint visszavágjuk 2-4 rügyre, hogy erősödjenek a következő hajtásfejlődéskor! Metszés előtt és után:

képek: Foto a METSZÉS ÁBÉCÉJE című könyvből (Czáka Sarolta – Valló László)

Sajnos viszonylag sok kártevője van a ribizlinek, a jó hír az, hogy ezek közül kevésnek van – a gyümölcs szempontjából is jelentős – kártétele.

KÁRTEVŐK
Kártevő neve Mikor védekezzünk? Mivel?
Kaliforniai pajzstetű Fehér pajzsok megjelenése a növényen (ez alatt szívogatnak a tetvek). Észre lehet venni, mert a pajzstetű nem szaporodik fel meglepetésszerűen… Levágni és elégetni a fertőzött szaporítóanyagot, vagy természetes ellenség kijuttatása: fürkészdarázs (Prospaltella perniciosi)

Vegyszer nem hat! Ha fáradt olajjal bekenem a lárvát, elpusztul (a bokorral együtt).

Ribiszke levéldarázs tél végén olajos lemosó permetezéssel
Köszméte levéldarázs lárvák megjelenésekkor INSEGAR
Üvegszárnyú ribiszkelepke A kéreg felületére teszi le a tojásait, addig lehet védekezni, amíg a lárva be nem rág az ágakba DECIS, FENDONA, RIPCORD, CYPERIL, DIMILIN

Levágjuk a fertőzött ágrészeket és elégetjük

Levélpirosító ribiszke levéltetű virágzás előtt DANADIM
Fekete ribizli levéltetű Hajtásnövekedéskor PIRIMOR, CHESS, ACTARA, MOSPILAN
Ribiszke gubacsatka virágzás előtt DANADIM
Ribiszke levélszúnyog Rajzó imágók ellen DECIS, CYPERIL, FENDONA
Levélpirosító ribiszke levéltetű kárképe

 

 

Amennyiben ellene vagyunk mindenféle permetezésnek (egészségügyi szempontból), úgy egészségesen tarthatjuk ribizlinket a megfelelő szerves tápanyag rendszeres kijuttatásával (komposzt vagy szervestrágya), szakszerű és időbeni metszéssel és öntözéssel, illetve a beteg ágak, levelek azonnali eltávolításával és elégetésével (vagy inkább elszállításával esetleg talajba beforgatásával). A beteg növényi részeket sohase helyezzük komposztra, mert innen zavartalanul fel tudnak szaporodnia az egyes kártevők!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 × 5 =