Vessünk, de mikor?

hirdetes

Az emberek szeretnek előre felkészülni bizonyos dolgokra. Ezek közé tartozik a kis zöldséges kertek megtervezése, amely kétségtelenül a tél egyik legfontosabb kertészeti tevékenysége közé tartozik, ugyanis senki sem szeretne márciusban a fejét kapkodva esztelenül jobbra- balra magokat vetni, mert annak nem csak káosz lesz a végeredménye, hanem sajnos csekély mennyiségű élvezeti forrás is (magyarán a nem megfelelő időben kijuttatott magvak elfagyhatnak, vagy kikelnek és satnyák lesznek). Vegyük át gyorsan, mikor mit vessünk, hogy ezt a hibát elkerülhessük. Segítek néhány fajtanévvel is, hogy könnyebb legyen a választás.

A fóliasátorba elvett magvak alatt természetesen azt értem, hogy szaporító tálcába vetjük el a magvakat, amelyek később kitűzdelünk először kisebb cserepekbe, majd amikor már kellően begyökeresedtek, akkor először áttűzdeljük őket, majd később a szabadföldbe is ki kell őket ültetni. Természetesen fóliasátra – valljuk be – viszonylag kevés embernek van. Éppen ezért ezeket a szaporító tálcákat a szobában vagy téli kertben is tárolhatjuk a kiültetés idejéig, ám ebben az esetben mindig biztosítanunk kell számukra kellő páratartalmat akár egy párásító segítségével. Íme egy összefoglaló táblázat, hogy Januárban mikor mit vessünk el (a fóliasátor ebben az esetben a szobát vagy téli kertet is jelentheti).:

 

Hónap Mit vessek? Fajtanév
Január közepétől Paradicsom (fóliasátorba) – hajtatáshoz Escort, Orbit, Marienka F1, Mobil, Ronda F1, Sweetheart, Thomas
Paprika (fóliasátorba) – hajtatáshoz White Star F1, Sunshine F1, Sárga Madár F1, Hóvihar F1, Bogyi F1
Fejes káposzta (fóliasátorba) – márciusi kiültetéssel Bolikor F1, Gregorian F1, Jetodor F1, Kevin F1, Reactor F1
Korai kelkáposzta (fóliasátorba) – márciusi kiültetéssel Szentesi korai, Futár, Vertus
Január végétől Karalábé (fóliasátorba) –áprilisi kiültetéssel Express Forcer, Azúr Star, Ideal, Quickstar F1
Fejes saláta (fóliasátorba) – márciusi kiültetéssel Cuartel, Boxer, Harper, Gorio, Palatina

A Holdnaptár szerint a Január vége, február eleje kitűnő időpont a magvak elvetésére. A fogyó Hold miatt pl. Február 1-3-ig például olyan zöldségnövények magvait vessük el, amelyeket majd a gyökerükért szeretnénk termeszteni (sárgarépa, karalábé, cékla), míg 3-6-ig olyan magvakat, amelyeket virágjukért termesztünk (az összes dísznövény magja ide tartozik).
Február 6-7-én azokat a zöldségnövényeket vessük el, amelyeket levelükért fogunk a későbbiek során elfogyasztani (pl. fejes káposzta, kelkáposzta). február 9-10 termés-nap, vagyis azokat a növényeket vessük, aminek a termését szeretnénk hasznosítani (paprika, paradicsom).

Bordás Melinda 

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..