Vetési kisokos április – májusra

hirdetes

Vetési kisokos április – májusra
A kis zöldséges kertekbe való zöldségmagok elvetését már februárban elkezdhettük véghezvinni, azonban vigyázzunk, mert a nem megfelelő időben kijuttatott magvak elfagyhatnak, vagy ha ki is kelnek, akkor satnyák lesznek. Vegyük át gyorsan, mit vessünk a tavasz vége felé. Segítek néhány fajtanévvel is, hogy könnyebb legyen a választás.

A fóliasátorba elvett magvak alatt természetesen azt értem, hogy szaporító tálcába vetjük el a magvakat, amelyek később kitűzdelünk először kisebb cserepekbe, majd amikor már kellően begyökeresedtek, akkor szabadföldbe ki kell őket ültetni. Azonban fóliasátra valljuk be, viszonylag kevés embernek van. Éppen ezért ezeket a szaporító tálcákat a szobában vagy téli kertben, esetleg üvegházban vagy gazdaboltokban kapható mini fóliasátorban is tárolhatjuk a kiültetés idejéig, ám ebben az esetben mindig biztosítanunk kell számukra kellő páratartalmat akár egy párásító segítségével, valamint szellőztessünk a kis magokra minden nap (huzatot viszont kerüljük), hogy nehogy gombás fertőzések martalékai legyenek a kis palántáink. Íme, egy összefoglaló táblázat, hogy mikor mit vessünk el, most, hogy már a talajra lehet lépni (a fóliasátor ebben az esetben a szobát vagy téli kertet is jelentheti).

 

MIKOR? Mit? Fajtanév
Április eleje Görögdinnye (fóliasátorba) – szabadföldi kiültetésre Admira F1, Bond F1, Celine F1, Carmen F1, Early Gitana F1
Póréhagyma – szabadföldbe Bandit, Bulgina, Derrick, Elephant, Lincoln
Április közepe Uborka (fóliasátorba) – szabadföldi kiültetésre Adam F1, Bara F1, Sound F1, Regal F1, Nádor F1
Új – zélandi spenót – szabadföldbe Solar, Triathlon, Vivos
Bokorbab – szabadföldbe Főnix, Hungold, Maxidor, Mercur, Fehér óriás
Április vége Csemegekukorica – szabadföldbe Dallas, Gyöngymazsola, Kecskeméti fehér, Nugat
Május Nyári burgonya – szabadföldbe Agria, Arizona, Fabiola, Marizza, Pekaro, Roko
Patisszon – szabadföldbe Óvári fehér, Rodeo
Uborka – szabadföldbe Caman F1, Ekron F1, Lili F1, Kung-Fu F1, Solverde
Sütőtök – szabadföldbe Óvári hengeres, Kiszombori, Nagydobosi
Kelkáposzta – szabadföldbe Melissa F1, Julius F1, Gloster F1
Karalábé – szabadföldi ágyba Szentesi fehér, Szentesi Fóliás, Szentesi nyári kék, Szentesi nyári fehér
Karfiol – szabadföldi ágyba Whitney F1, Suprimax, Cabrera

 

Nem utolsó sorban a már elvetett zöldségmagok közül valószínűleg élvezhetjük a hónapos retek, a spenót, az újhagymák friss terméseit, de fóliasátorba akár már a salátánk is megnőhetett annyira, hogy friss primőrként a reggeliző asztalra kerüljenek.

A Holdnaptár szerint Április 7-8-a és 18-a ideális az idő gyökérzöldségek vetésére és betakarítására is, valamint terméshozók betakarítására is. Április 19- 30 között pedig bármely vetőmag elvetése optimális lehet! Április 21, 22 és 29-e jó időpont a leveles zöldségek vetésére, palántázására, április 14-17-e pedig a gyökérzöldségek betakarítására.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..