Utazók pálmája 

hirdetes

Utazók pálmája
A Legyezőbanánként is elnevezett Utazók pálmája ( Ravenala madagascariensis) eredetileg Észak Amerikában volt őshonos, később Madagaszkáron is megjelent, ám szobanövényként és a mediterrán kertekben hazánkban is megállja a helyét. Ez az egyedülállóan különleges kinézetű növény, óriási, legyezőszerű leveleivel és rongyosra tépázott levélkéivel egészen trópusi hangulatot képes kölcsönözni otthonunknak. Fehér színű virágzata leginkább a Papagájvirág virágzatához hasonlítható (egy családból származnak), termete akár 9 méter magas is lehet, gyönyörű példányait megtekinthetjük az ELTE Füvészkertjében és az Állatkertben is. Első évében nem fejleszt föld feletti szárat, ez csak a későbbiekben bukkan fel. Levelei üstököt alkotnak, innen kapta a „pálma” nevet, holott nem pálmaféle. Kitűnő vízraktározó növény, ugyanis az u alakú levélnyélen a víz lecsurog a levélalaphoz, így akár a csapadék egynegyedét is képes tárolni. Datolyaszerű tok termése háromrekeszű, kék, húsos magköpennyel körülvett magokkal. Nevét onnan kapta, hogy az útjuk során megszomjazó utazók a levélalapban összegyűlt esővízzel olthatták szomjukat.

Mint minden trópusi növény, ő sem fagytűrő, ezért természetesen teleltetni kell. A minimum hőmérséklet, amelyet még elbír, az 8 fok. Ez alatt biztosítsunk számára védelmet. A nyári forróságot a fiatal példányok nem bírják, őket inkább félárnyékos, egyben szélvédett helyre tegyük ki cserepestül, míg az idősebb egyedek inkább a napsütötte helyet kedvelik. Sajnos csak az első 10 évet követően fog először virágot hozni.

 

Igencsak vízigényes növény, tehát tavasztól őszig a növekedési időszakában biztosítsunk számára elegendő esővizet (a csapvizet nem ajánlom, túlságosan elmeszesíti a talajt, a növény ennek eredményeképpen legyengül, könnyebben betegszik meg vagy esik áldozatul kártevőknek). Télen a vernalizációs időszakában elég havonta egyszer megöntözni, ilyenkor ugyanis szervezete pihen, ún. téli álmot alszik. Cserépalátétjéből rendszeresen távolítsuk el a felesleges vizet, ugyanis a pangóvíz hatására tönkre mehet a növényünk.

 

Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, kissé meszes talajba ültessük, ebben érzi legjobban magát. Nyáron akár ki is ültethetjük, de inkább cserepestül süllyesszük a talajba, hogy ősszel könnyedén vissza tudjuk vinni a lakásba. Kb. 10 év alatt kinövi a legmagasabb bel térrel rendelkező szobát vagy üvegházat is, annak ellenére, hogy csak akkor szabad átültetni, ha már kissé kinőtte az eredeti cserépméretét. Természetesen őt is lehet magról csíráztatni, csupán megfelelő, minimum 26 fok hőmérsékletet és kellő páratartalmat (üveggel kell lefedni a szaporító ládáját) szükséges biztosítani számára, s ha minden körülmény adott, akkor is a magok csírázására 1-3 hónapot kell várni.

Szerencsére nem igazán kedvelik a kártevők, maximum a szobai körülmények között tartott növényeken jelenhetnek meg takácsatkák, de ők is csak ritkán. Gombabetegségek közül a foltbetegségek támadhatják meg, ellenük kontakt hatású szerekkel (Delan, Bravo, Mycostar, Dithane M45, réz tartalmú szerek) vagy felszívódó hatású szerekkel (Chorus, Score, Topas, Bumper, Folicur) védekezhetünk. Gyökérrothadás csak pangó víz esetében fordul elő!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

 

2 hozzászólás

  1. Régóta szeretnék utazók pálmáját,remélem megnyerem a magokat!Nagyon tetszik ez a növény,különleges formája miatt.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy + 4 =