Ültessünk gyümölcsfákat!

hirdetes

Ültessünk gyümölcsfákat! Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcsfák ültetési ideje csakis tavaszra eshet, pedig az ősz ugyanolyan alkalmas a szabadgyökerű facsemeték elhelyezésére, mint az év első harmada. A konténeres gyümölcs- és díszfákat az év bármely szakában elültethetjük, azonban a szabadgyökerű példányok esetében szorítkozzunk a tavaszi vagy az őszi időszakra, amikor az átlag hőmérséklet 14 fok a levegőben, talajszinten pedig átlagosan 10 fok.

Akár konténeres, akár szabadgyökerű növényt választunk, első lépésként mindig alaposan vegyük szemügyre új fánkat. Nézzük meg, elég erős és egészséges e a gyökérzete, mert ez lesz az alapja a későbbiekben a fa egész habitusának. Ne dőljünk be a kertészetben, ahol vásárolunk, annak, hogy egy facsemetének vastag törzse van, egészségi állapotát jobban jelzi a gyökérzete, mint a törzse! Alapszabály, ha kertészetben vásárolunk, lehetőleg a szemünk láttára húzzák ki a facsemetét a nedvesen tartott homokos közegből. Ha nem ilyenben tartották, ne vegyük meg, mert nagy eséllyel kiszáradt. Kérhetünk az eladótól igazolást arról, hogy a megvásárolni kívánt fácska ellenőrzött, faiskolában nevelt egyed, ahol garantálják a vírus-és gombamentességét.

Az ültetéskor szabadgyökerű facsemeték esetében minimum 40 x 40 x 40cm-s ültető gödröt ássunk, konténeres növény esetében kissé nagyobbat, mint a cserépméret. Legfontosabb teendőnk 1 lapát szerves trágya szórása az ültető gödör aljára, amire mindenképpen szórjunk még 2 lapát földet, mielőtt a fát belehelyezzük a gödörbe. Ez azért fontos, mert a trágya kiégetheti a gyökereket, ha közvetlenül érintkezik vele. A szerves trágya nélkülözhetetlen a kis fa tápanyag utánpótlásához. Vegyük elő megvásárolt kis fánkat és a sérült gyökerek végeit az egészséges részekig vágjuk vissza, csak ezután helyezzük a gödörbe. Amikor a gyökereket befedtük földdel, öntözzük meg (iszapoljuk be) művünket, ekkor látjuk majd, hogy a gyökerek közé is befolyik a föld, vagyis mehet rá egy újabb réteg. Ezt egészen addig folytatjuk, míg a gyökereket el nem lepi a föld teljesen. Illetve ne teljesen, mert hagyjunk egy ún. tányért a fa körül, hogy a kezdeti öntözésekkor garantáltan a gyökerekhez jusson el a víz, ne a környező vízszintes földfelületen oszoljon szét. Első héten mindennap kétszer öntözzük meg gazdagon, majd utána naponta egyszer egészen október végéig, utána pedig bízzuk az időjárásra, ne öntözzünk, csak akkor ha sok ideje nem esett az eső, és tudjuk, hogy nem lesz aznap éjszaka fagy. Télen már ne öntözzünk, mert a talajvíz megfagyhat, a gyökerek megfulladnak, ráadásul a fagyott vizet nem tudják felvenni, kiszáradnak.

 

Figyeljünk rá, hogy ültetéskor ne takarjuk be az oltványrészt, csak az alanyt, mert a későbbiek során az alanyból előtörhetnek vadhajtások, amelyek rontják az oltvány megerősödését! Az első metszést érdemes tavaszra hagyni, mert először a facsemete szeretne nyugodtan begyökeresedni, mielőtt elmegy téli álmot aludni. Fontos, hogy az ősszel ültetett facsemetéket télre mindenképpen kupacoljuk fel, vagy takarjuk be a tövét avarral, földdel, mulccsal, stb. A szárukat első 2 évben tekerjük körbe valamilyen vastag és erős hálóval, hogy a környező pockok, egerek ne rágják meg, mert a rágásokat ugyan túléli a növény, de a sebzések utat nyithatnak a különböző kórokozóknak, amelyeket már kevésbé tolerálnak.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhárom + 8 =