Ültessük el a málnatöveket!

hirdetes

Az őszről mindenkinek az elmúlás, a betakarítások időszaka jut az eszébe, főleg, ha gyümölcsökről van szó!

Ezzel ellentétben vannak olyan bogyós gyümölcsök, amelyeket az őszi időszak során érdemes elültetni, szeptember – októberben. Közéjük tartozik a sokak által imádott málna is. Bár tavasszal is elültethető, a tapasztalt kertészek az őszi tövek elültetését jobban preferálják. Tőtávolságuk 40-60 cm legyen, ha több sorba ültetjük, akkor hagyjunk a sorok között 1,5 métert minimum, a töveket 50 cm mélyre helyezzük (miután 1-2 órára vízbe áztattuk, ez azért kell, hogy könnyebben meggyökeresedjenek). Talajigénye egyszerű, a legáltalánosabb kerti talaj is megfelel neki, azonban a kissé homokosabb, lazább talajokat jobban meghálálják, de ilyenkor kellő szerves anyaggal (szerves trágya, zöldtrágya, komposzt) lássuk el a talaját. Tápanyaghiányát viszonylag gyorsan jelezni fogja nekünk elsárgult leveleivel és gyér hajtásaival. Savanyú talajokat előnyben részesíti, ha nekünk nem ilyen van, akkor ültetéskor keverjünk egy kis tőzeget a tövekhez! Virágzás kezdetekkor bőséges tápanyagellátást igényel, egészen a szüret kezdetéig!

Vízigényes növény (az összes bogyósra ez a jellemző, a virágzás második felétől egészen a termésérésig), viszont pangó vizes talajon ki fog nekünk rohadni, ezért igényli a homokos (vagyis könnyedén vízáteresztő) talajt. Tehát kötött talajon kevesebb öntözést, homoktalajon ellenben több öntözést fog igényelni!

Fényigénye óriási (ne ültessük fák árnyékába), ellenben kimondottan szenved a hőségtől, ilyenkor a termése szinte „rásül” a hajtásokra, ízetlenebb lesz.

1. ábra: Egyszer termő málnák

Szaporítása bujtással történik, ennek időpontja majd csak májusban lesz, mint ahogy az leső metszések ideje is. Ha ősszel ültetünk, ne metsszük egyből vissza a növényünket, mert könnyebben elfagyhat a hosszú hideg tél folyamán. Következő évben úgy metsszünk, hogy nem mindegy, hogy egyszer termő vagy folyton termő málnával állunk szemben.

  1. Egyszer termő málnák esetében: Ha csak egyszer terem (nyáron), akkor a letermett vesszőket azonnal a szüret után metsszük ki tőből, mert ez kiváló táptalaja lehet a málnavessző szúnyognak, vagy a didimellás málnavessző foltosságnak. Ilyenkor a levágott vesszőket azonnal tüntessük el a területről, mert visszafertőzheti az egészséges hajtásokat. Ugyanekkor vágjuk vissza a gyenge hajtásokat is, a tövön elég 2-3 db erős, egészséges hajtást hagyni! Ne tévesszük össze a gyenge hajtásokat az az évben keletkezett új hajtásokkal, ezek ugyanis a következő évben adják majd nekünk a termést, amelyet annyira szeretünk. Ezeket az új hajtásokat tehát csak szépen futtassuk fel az előre kialakított támrendszerünkre.
2. ábra: Folyton termő málnák

 

  1. Folyton termő málnák esetében: Értelem szerűen nem egyszer, hanem folyamatosan hozza a virágokat és a terméseket egészen a fagyokig. Ő az egyszerűbb eset, ugyanis vele csak annyi a dolgunk, hogy ősszel az összes hajtását visszavágjuk. Letermett vesszőket tőből kivágjuk, csakúgy mint a gyenge és a beteg sarjakat, a maradék hajtásokat 5-6 rügyig vágjuk vissza.

 

Ha valakinek nincsen kertje, de nagyon szeretne málnát pl. a teraszán nevelni, semmi gond, csak ne balkonládába, hanem minél nagyobb cserépbe ültessük őket, lehetőleg tavasszal, hogy az első évben legyen ideje megerősödni a tél kezdete előtt. Tápanyag- és vízigényes növény lévén az általános szabályok a cserepes verziókra is érvényesek, a különbség csupán annyi, hogy a cserepes növényeket gyakrabban tápoldatozzuk és öntözzük, földkeverékük tartalmazzon tőzeget és szerves trágyát is! A tél folyamán ne felejtsük el a visszametszett málnavesszőket betakargatni szalmával vagy fátyolfóliával, a cserepeket pedig bugyoláljuk légbuborékos fóliába, s ne felejtsük el megöntözni őket fagymentes napokon (kéthetente egyszer elég is), hiszen nem szabadföldben vannak, könnyen kiszáradhat a földjük, ami a tövek pusztulását okozhatja!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
16 + tizennégy =